przemo. 22.05.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Witam wszystkich mam pytańko do was bo zamierzam się do wykonania elewacji tylko nie wiem jaki materiał jest dobry na elewację wełna czy styropian. Ściany domu zostały wymurowane z betonu komórkowego Solbet, czytałem dużo na internecie to do ścian z betonu komórkowego zalecają wełnę, jakie jest wasze zdanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.05.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 słyszałem, ze wełna lepsza, ale jak zorientowałem się w cenach to raczej wybiorę storo 15cm. Ściana z ytonga 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Po co ci wełna? Chcesz żeby ściana oddychała? A jaki dasz tynk? A jaką robisz wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.05.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 nie wiem czy pytanie było do mnie... u mnie wentylacja mechaniczna i tynk cementowo wapienny. A tak propo... wełna chyba lepiej oddycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Pytanie było do przemo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo. 22.05.2011 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Ja również planuję zrobić wentylację mechaniczną a od środka płyty gipsowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Ja również planuję zrobić wentylację mechaniczną a od środka płyty gipsowe Skoro wentylacja mechaniczna to należy zrobić dom jak najbardziej szczelny. Oddychalność wełny jest w tym przypadku bez sensu. Gwarantuję ci że kładąc styropian i mając taką wentylację żadnego grzybka nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo. 22.05.2011 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Dzięki wielkie a co myślicie o styropianie Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM grafitowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Jest drogi. Czasami wystarczy jeden cm więcej tańszego i już się ma podobne parametry cieplne. Niestety czasami nie można dać dodatkowych centymetrów z różnych względów i wtedy stosuje się ten droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goffy 26.07.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 a czy spotkał się ktoś z was może z technologią ECOSE jeśli chodzi o wełnę? Robie ostatnio mały research w tym temacie i coś takiego wpadło mi oko, a nie słyszałem o tym wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.07.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Skoro wentylacja mechaniczna to należy zrobić dom jak najbardziej szczelny. Oddychalność wełny jest w tym przypadku bez sensu. Gwarantuję ci że kładąc styropian i mając taką wentylację żadnego grzybka nie uświadczysz. Niezależnie zalecam w takim wypadku zrobić analize cieplno-wilgotnościową. Nic nie kosztuje bo można ją zrobić samemu za pomoca programu cieplno-wilgotnościowego dostępnego na stronie http://www.rockwool.pl/doradztwo/programy+obliczeniowe/kalkulator+cieplno+-+wilgotnosciowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 28.09.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witajcie, jestem przed ociepleniem ścian zewn ....styropianem. Jednak na część planujemy dać deskę elewacyjną i pod nią z tego co czytałem najlepiej jest zbudowac stelaż i ułożyć wełnę w dwóch warstwach. na to wiatroizolacja... Czy można zastosować wełnę z rolki, której zostało mi trochę z ocieplenia poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.10.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witajcie, jestem przed ociepleniem ścian zewn ....styropianem. Jednak na część planujemy dać deskę elewacyjną i pod nią z tego co czytałem najlepiej jest zbudowac stelaż i ułożyć wełnę w dwóch warstwach. na to wiatroizolacja... Czy można zastosować wełnę z rolki, której zostało mi trochę z ocieplenia poddasza? Niestety wełna w rolkach, zwana miekką wełną nie może być stosowana na ścianach, gdyż nie spełni swego zadania. W przypadku izolacji ścian najlepiej zastosować gotowy kompleksowy system np ECOROCK MAX. Wtedy mamy pewność że poszczególne komponenty są właściwie dobrane a cały system w takim układzie jest sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 05.10.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Niestety wełna w rolkach, zwana miekką wełną nie może być stosowana na ścianach, gdyż nie spełni swego zadania. W przypadku izolacji ścian najlepiej zastosować gotowy kompleksowy system np ECOROCK MAX. Wtedy mamy pewność że poszczególne komponenty są właściwie dobrane a cały system w takim układzie jest sprawdzony. Tomku, mozesz uzasadnic dlaczego nie spelni swojego zadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.10.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Mylnie użyłem - nie tyle nie spełni zadania, co my nie zalecamy używania wełny w rolkach w ramach izolacji ścian zewnętrznych. Moznaby tu zastosować wełnę np. ROCKMIN albo SUPERROCK, daje to pewnośc przy montażu zgodnie z wytycznymi uzyskania porządanej izolacyjności ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChemikTeoretyk 05.10.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Człowiek, pies, kot, borsuk, kuna, szpak, żubr, bocian i wiewiórka oraz inne żyjątka i roślinki oddychają. Wełna nie oddycha. Co najwyżej cechuje ją wysoka paroprzepuszczalność.Właściwie to możesz robić z jednego jak i z drugiego, byleś zrobił dobrze. A co do klimatów domowych, to nawet mieszkanie w domu z gore-tex`u Ci nie pomoże jak spierniczysz wentylację, bo to ona odpowiada za wymianę powietrza (w tym i wilgoci) w domu. Natomiast zgadzam się z Tomkiem, że warto stosować rozwiązania systemowe mimo, że mogą kosztować nieco drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 O kurcze, dom z gore-texu, tego jeszcze nie słyszałam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romisznajder 21.10.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Hmmm... Podsumowując (bo blondynką jestem): w takim przypadku zalecacie jednak uzycie wełny - dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Tak, wełna jest droższa, ale o wile lepszym materiałem, zwłaszcza jeżeli idzie o paroprzepuszczalność i to jak się sama zachowuje. Z różnych powodó widziałem kilka "szczelnych" domów. Dziękuję postoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Arturo: z tą wilgocią masz rację, ale znów cofamy się i wracamy jak bumerang do dwóch spraw:1. Wykonawstwo, wiążące się bezwzględnie z warunkami atmosferycznymi jakie panowały w trakcie wykonywania n.p. tynku zewnętrznego / ocieplenia itd...2. Inteligencji ludzi mieszkających w środku.Po tym jak słyszałem opowieść jednego gościa, o tym, że tak uszczelnił dom [termoizolacja], że dom wielkości 200 m2, ogrzewa ciągu zimy maksimum dwoma tonami węgla... to ja już nie wiem co mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts