Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian czy wełna ??

Recommended Posts

Witam wszystkich mam pytańko do was bo zamierzam się do wykonania elewacji tylko nie wiem jaki materiał jest dobry na elewację wełna czy styropian. Ściany domu zostały wymurowane z betonu komórkowego Solbet, czytałem dużo na internecie to do ścian z betonu komórkowego zalecają wełnę, jakie jest wasze zdanie??

Ja również planuję zrobić wentylację mechaniczną a od środka płyty gipsowe

Skoro wentylacja mechaniczna to należy zrobić dom jak najbardziej szczelny. Oddychalność wełny jest w tym przypadku bez sensu. Gwarantuję ci że kładąc styropian i mając taką wentylację żadnego grzybka nie uświadczysz.

• 2 months później...
Skoro wentylacja mechaniczna to należy zrobić dom jak najbardziej szczelny. Oddychalność wełny jest w tym przypadku bez sensu. Gwarantuję ci że kładąc styropian i mając taką wentylację żadnego grzybka nie uświadczysz.

Niezależnie zalecam w takim wypadku zrobić analize cieplno-wilgotnościową. :) Nic nie kosztuje bo można ją zrobić samemu za pomoca programu cieplno-wilgotnościowego dostępnego na stronie http://www.rockwool.pl/doradztwo/programy+obliczeniowe/kalkulator+cieplno+-+wilgotnosciowy

• 2 months później...

Witajcie,

jestem przed ociepleniem ścian zewn ....styropianem. Jednak na część planujemy dać deskę elewacyjną i pod nią z tego co czytałem najlepiej jest zbudowac stelaż i ułożyć wełnę w dwóch warstwach. na to wiatroizolacja...

Czy można zastosować wełnę z rolki, której zostało mi trochę z ocieplenia poddasza?

Witajcie,

jestem przed ociepleniem ścian zewn ....styropianem. Jednak na część planujemy dać deskę elewacyjną i pod nią z tego co czytałem najlepiej jest zbudowac stelaż i ułożyć wełnę w dwóch warstwach. na to wiatroizolacja...

Czy można zastosować wełnę z rolki, której zostało mi trochę z ocieplenia poddasza?

Niestety wełna w rolkach, zwana miekką wełną nie może być stosowana na ścianach, gdyż nie spełni swego zadania. W przypadku izolacji ścian najlepiej zastosować gotowy kompleksowy system np ECOROCK MAX. Wtedy mamy pewność że poszczególne komponenty są właściwie dobrane a cały system w takim układzie jest sprawdzony.

Niestety wełna w rolkach, zwana miekką wełną nie może być stosowana na ścianach, gdyż nie spełni swego zadania. W przypadku izolacji ścian najlepiej zastosować gotowy kompleksowy system np ECOROCK MAX. Wtedy mamy pewność że poszczególne komponenty są właściwie dobrane a cały system w takim układzie jest sprawdzony.

Tomku,

mozesz uzasadnic dlaczego nie spelni swojego zadania?

Mylnie użyłem - nie tyle nie spełni zadania, co my nie zalecamy używania wełny w rolkach w ramach izolacji ścian zewnętrznych. Moznaby tu zastosować wełnę np. ROCKMIN albo SUPERROCK, daje to pewnośc przy montażu zgodnie z wytycznymi uzyskania porządanej izolacyjności ścian.

Człowiek, pies, kot, borsuk, kuna, szpak, żubr, bocian i wiewiórka oraz inne żyjątka i roślinki oddychają. Wełna nie oddycha. Co najwyżej cechuje ją wysoka paroprzepuszczalność.

Właściwie to możesz robić z jednego jak i z drugiego, byleś zrobił dobrze. A co do klimatów domowych, to nawet mieszkanie w domu z gore-tex`u Ci nie pomoże jak spierniczysz wentylację, bo to ona odpowiada za wymianę powietrza (w tym i wilgoci) w domu.

Natomiast zgadzam się z Tomkiem, że warto stosować rozwiązania systemowe mimo, że mogą kosztować nieco drożej.

• 3 weeks później...

Arturo: z tą wilgocią masz rację, ale znów cofamy się i wracamy jak bumerang do dwóch spraw:

1. Wykonawstwo, wiążące się bezwzględnie z warunkami atmosferycznymi jakie panowały w trakcie wykonywania n.p. tynku zewnętrznego / ocieplenia itd...

2. Inteligencji ludzi mieszkających w środku.

Po tym jak słyszałem opowieść jednego gościa, o tym, że tak uszczelnił dom [termoizolacja], że dom wielkości 200 m2, ogrzewa ciągu zimy maksimum dwoma tonami węgla... to ja już nie wiem co mówić.