ekmir 22.05.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Jak w temacie.Początkowo byłem nastawiony na kiminek z płaszczem wodnym, spotkałem się jednak z opinią, że to nie jest najlepsze rozwiązanie i lepiej zastosować AquaBox.Jakie są Wasze opinie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Zależy gdzie i po co.Każde rozwiazanie powinno być dostosowane do konkretnej sytuacji, wymogów, oczekiwań i konkretnych możliwości finansowych.Dochodzi jeszcze kilka czynników istotnych. Przykładowo, czas i możliwości jakie możemy poświęcić na obsługę tych urządzeń, czy mamy już zmagazynowane i wysuszone drewno, itp, itp, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 22.05.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Ten sposób ogrzewania niedawno był omawiany o na tym forum , Spartherm Bh + AquaBox = pomyłka , producent dobrał odpowiednie wkłady do wymiennika wodnego , policzone jest "co z czym " daje określony efekt . Niewłaściwe dobieranie wkładu "powietrznego" do dodatkowego wymiennika wodnego lub akumulacyjnego daje słabe efekty , jest także źródłem wielu niepotrzebnych komplikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Jak w temacie. Początkowo byłem nastawiony na kiminek z płaszczem wodnym, spotkałem się jednak z opinią, że to nie jest najlepsze rozwiązanie i lepiej zastosować AquaBox. Jakie są Wasze opinie na ten temat? Wartość opinii zależy od tego z czyich ust pada. Czy ten kto ją wypowiada wie co mówi , czy też mówi co wie. Tak jak Ci Bohusz napisał :"Zależy gdzie i po co." Więcej danych kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.05.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 (edytowane) zastosowanie w "drugim" ogrzewaniu wody jako medium wiaże się w większości przypadków z uzależnieniem od prądu.Czyli w razie jego braku nie mamy alternatywnego ogrzewania. Dlatego ja osobiście jestem zwolennikiem wkładów, piecyków powietrznych. Edytowane 22 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.05.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Czyli co, rozprowadzenie ciepła po pomieszczeniach grawitacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.05.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Tak, grawitacyjne dgp. Oczywiście jak występuje wystarczajaca ilość ciepła wytwarzanego z zastosowanego urzadzenia grzewczego. Czyli skupienie się na skutecznym, efektywnym ogrzaniu kilku pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Czyli co, rozprowadzenie ciepła po pomieszczeniach grawitacyjnie? Najlepiej turbiną ! Jaki masz duży dom. Piętrowy ? Inne źródła ciepła ? Są sytuacje , gdzie przystawka (Aquabox) jest super, jak i takie ,że bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.05.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 zastosowanie w "drugim" ogrzewaniu wody jako medium wiaże się w większości przypadków z uzależnieniem od prądu. Czyli w razie jego braku nie mamy alternatywnego ogrzewania. Dlatego ja osobiście jestem zwolennikiem wkładów, piecyków powietrznych. http://www.spartherm.pl/prod/dodatki/33/56/wykorzystanie-ciepla/ Bardzo ciekawy artykuł, już go chyba gdzieś na FM widziałem. Tytuł kierowany także i do ciebie bohuniu, zresztą z dobrym smakiem i stylem.W sumie mało przeróbek i efekt od razu murowany.Co o tym myślisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.05.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 No tak to chyba artykuł producenta, czyli z zrozumiałych względów jest tak właśnie napisany a nie inaczej.Temat nakładek był tu omawiany w innym temacie, są to rozwiązania które powinny być dopasowane indywidualnie. Co więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.10.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 No właśnie na stronie Sparterma czytalem o tym aquaboxie. o to cytat :Aquabox zdobywa popularność przede wszystkim dzięki elastycznościw dodatkowym stosowaniu w licznych komorachpaleniskowych o różnej geometrii.Podobnie jak w przypadku Varia 1V H2O wstępujące gazyspalinowe w kominie wykorzystywane są dzięki zastosowaniuAquabox do podgrzewania przepływającej wody i zawrócenia jejdo obiegu grzewczego.W ten sposób wspomaga się produkcję ciepłej wody, a jednocześnieogrzewa kolejne pomieszczenia. Korzyści są oczywiste:oszczędzamy prąd, olej lub gaz i dbamy o własny portfel." Teza ta znajduje się przy opisienwkładów varia h2o, opis nurządzenia też.Z tego co przeczytałem wyżej w tym wątku to chyba nie ma sensu dopinać tego urządzenia w przypadku wkładu z płaszczem?czytając sam artykuł to byłem gotów rozważyć czy do wkładu z płaszczem nie dołączyć aquaboksu zeby najlepiej wykorzystać to urządzenie. I jeszcze jedno czy w Sparthermie spotkał się ktoś z Was z wkładem h2o z szybą panoramiczną, tak około 1 metra, w zestawieniu wkładów tekiego nie widzę, pewnie jest to opcja na specjalne zamówienie, najlepiej z podwójną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 12.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Spartherm nie ma w ofercie paleniska wodnego o szer. 100cm, ale w tym roku wprowadzili nowy model -Varia Ah h2o szer. Szyby 80cm. Jeszcze nie montowalem go, ale wglada OK. Jest to udoskonalona wersja vari 1v h2o, wrowadzono kilka nowych i ciekawych rozwiazan. Miedzy innymi podwojny deflektor, dluzsze plomieniece, nowe przeszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 13.10.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 O dzięki za info, to nie wiem czemu nie ma go w ofercie na ich stronie. Takie 80 cm zupełnie mi wystarczy.No ale co z tym Aquaboxem, jest sen dopinać go do tego kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 14.10.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 ...bo to nowość jest i dostępna tylko u wtajemniczonych dystrubutorów. Aquabox sprawdzi się w przypadku, gdy chcemy ogrzać niewielką powierzchnie np. 2-3 pokoje na piętrze. Parter ogrzewany jest bezpośrednio przez kominek - konwekcją lub promieniowaniem ciepłej obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A czy wtajemniczeni znają jego cenę?? Jak dla mnie to by musiał być odpowiednik varii xxl, potrzeba około 22 - 24 kW, chałupa 270 m2 do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.10.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Mam nadzieję że nie jest to na kartki, ani asygnaty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 14.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 na pewno znają...http://www.spartherm.com/fileadmin/user_upload/spartherm/Brennzellen/01_Neue_Datenblätter_2011/H2O/Varia_Ah-H2O-4S.pdflub coś mocniejszego, można z niego nawet 30kW wycisnąćhttp://www.brunner.de/Documents/en/Products/Fireplaces-waterbearing/Kamin-Kessel_38_86_GB.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.10.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Sory za fatygę znalazłem, jest w najnowszym cenniku na ich stronie (też se policzyli .... ), niestety w danych technicznych piszą że ma moc 10,4kW To chyba przy mało. Eeeee fajny ten drugi, muszę go dogłębnie zanalizować. Ten pierwszy link coś mi się nie otwiera. Ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.10.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ten drugi jeszcze tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 14.10.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Ten drugi jeszcze tańszy Można jeszcze taniej, lepiej i oszczędniej. Właśnie pracuję nad zamówieniem na coś takiego (w 15 tys. się zmieściłem) ps. zapomniałem dodać, że miałem na myśli €, a realizacja będzie za granicą naszego pięknego kraju Edytowane 14 Października 2012 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts