sebcioc55 21.02.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Nie powinno nic się złego dziać. Grunt na nadprożach i wieńcach nie jest ważny, najważniejszy jest strop. Strop jest drewniany + GK. Balem sie tylko ze wieniec moze w noc przemarznąć a rano jak ekipa wpadnie to nie beda na to patrzec tylko robic. Obecnie strop to 30cm welny i folia paroizolacyjna, do tego duza koza z nadmuchem i mam nadzieje ze bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 22.02.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Jeżeli na wieńcach pojawi się szron to trzeba przerwać tynkowanie. Niech wstrzymają sie kilka dni od środy temperatura będzie już ponoć wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makofski 24.02.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Panie Radku, czy mógłby napisać Pan swoją opinię nt poniższych pytań :1. czy trzeba mierzyć wilgotność powierzchni przed nakładaniem diamanta ?2. czy trzeba dodatkowo zabezpieczać elementy metalowe stykające sie z tynkiem np gwoździe mocujące instalacje elektryczną ?3. co gdy po ścianie idzie wiązka kabli jeden przy drugim ? siatkujemy czy tynk bezpośrednio na wiązkę?4. jaka jest minimalna grubość tynku na kablu5. Mam bruzdy w suficie (między panelami) głębokie na 3cm i szerokie na 1cm, czy to wypełniam tynkiem ?6. czy wykonuje Pan zlecenia na dłuższą odległość lub czy ma Pan firmę godną polecenia z okolic Poznania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 24.02.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Poczekaj na razie na plusowe temperatury, wilgotność powietrza nie ma ogromnego znaczenia. Ściany muszą być suche. Elementy metalowe zardzewieją jeśli nie bada zabezpieczone. Gwoździe w instalacji... Ciekawe co Ty tam masz. Sufit masz z płyt korytkowych? Jeśli tak do daj tam siatkę. Jeśli płyty gładkie to betokontakt. W Poznaniu jest dużo firm, musiałbyś chyba mu zapłacić ok 40 zł za m2 by się opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 25.02.2018 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Panie Radku, czy mógłby napisać Pan swoją opinię nt poniższych pytań : 1. czy trzeba mierzyć wilgotność powierzchni przed nakładaniem diamanta ? 2. czy trzeba dodatkowo zabezpieczać elementy metalowe stykające sie z tynkiem np gwoździe mocujące instalacje elektryczną ? 3. co gdy po ścianie idzie wiązka kabli jeden przy drugim ? siatkujemy czy tynk bezpośrednio na wiązkę? 4. jaka jest minimalna grubość tynku na kablu 5. Mam bruzdy w suficie (między panelami) głębokie na 3cm i szerokie na 1cm, czy to wypełniam tynkiem ? 6. czy wykonuje Pan zlecenia na dłuższą odległość lub czy ma Pan firmę godną polecenia z okolic Poznania ? 1. Nie trzeba. 2. Też mnie zastanawiają te gwoździe, co one tam robią? Do mocowania blaszek na przewody powinny być użyte wkręty ocynkowane, natomiast faktycznie wszystkie elementy metalowe muszą być pomalowane farbą podkładową. 3. Jeżeli jest ich bardzo dużo obok siebie to ja maluje betonkotaktem i jest ok. 4. Grubość taka żeby przykryć kable. 5. Tak. 6. Wykonuję zlecenia tylko w rejonie Trójmiasta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makofski 25.02.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 2. Też mnie zastanawiają te gwoździe, co one tam robią? Do mocowania blaszek na przewody powinny być użyte wkręty ocynkowane, natomiast faktycznie wszystkie elementy metalowe muszą być pomalowane farbą podkładową. rozpędziłem się z tymi gwoździami, chodziło mi właśnie o elementy metalowe, dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sartoro 28.02.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Dzień dobry, Na wiosnę będę tynkował dom. W zasadzie podjąłem już decyzję, czym to zrobię. W garażu, kotłowni (pomieszczenia ogrzewane, ale do 10 st. maks.), łazienkach oraz w kuchni (tu się jeszcze waham) chcę dać c-w, na całej reszcie - gips. Sufity - wszystkie w gipsie (nie wiem tylko czy zwykłym czy twardym). Co do ścian myślę nad tynkiem gipsowym twardym. Zaznaczam, że zastanawiam się nad wyszlifowaniem tynków gipsowych i ich malowaniem (bez gładzi). Naturalnie na c-w pójdzie gładź. Ale... Jakieś 4 lata temu pisał Pan, że Diamant zmienił skład, stał się bardziej miękki i mniej podatny na szlifowanie. ostatecznei odszedł Pan od tego materiału, ale wrócił. Jak to wygląda obecnie? Co poleca Pan teraz? Szlifowanie żyrafą to chyba nie dla amatora? Sam sprzęt drogi, a i pewnie obsługa też wymaga wprawy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 1 Marca 2018 przez sartoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 28.02.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam. Ja tez zmartwiona jestem minusowa temp na zewnatrz. Panowie zatynkowali gipsem poddasze i tam niestety nie ma ocieplenia i pomarzly tynki. Grzejemy koza ale na dole tyle ile mozemy bo nie mieszkamy na miejscu , tynkarze przerwali prace do soboty. Pan zapewnia mnie z tynkiem gipsowym nic nie bedzie, tak jest rzeczywiscie? Martwie sie ze zacznie odpadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.03.2018 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Dzień dobry, Na wiosnę będę tynkował dom. W zasadzie podjąłem już decyzję, czym to zrobię. W garażu, kotłowni (pomieszczenia ogrzewane, ale do 10 st. maks.), łazienkach oraz w kuchni (tu się jeszcze waham) chcę dać c-w, na całej reszcie - gips. Sufity - wszystkie w gipsie (nie wiem tylko czy zwykłym czy twardym). Co do ścian myślę nad tynkiem gipsowym twardym. Zaznaczam, że zastanawiam się nad wyszlifowaniem tynków gipsowych i ich malowaniem (bez gładzi). Naturalnie na c-w pójdzie gładź. Ale... Jakieś 4 lata temu pisał Pan, że Diamant zmienił skład, stał się bardziej miękki i mniej podatny na szlifowanie. ostatecznei odszedł Pan od tego materiału, ale wrócił. Jak to wygląda obecnie? Co poleca Pan teraz? Szlifowanie żyrafą to chyba nie dla amatora? Sam sprzęt drogi, a i pewnie obsługa też wymaga wprawy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Witam. Diamant jest wystarczająco twardy aby można go szlifować, natomiast zrezygnowałem z niego ponieważ producent często zmienia skład i materiał jest bardzo niestabilny. Zeta i power ratio jest ok. Szlifować można samemu niekoniecznie żyrafą, proszą przeglądnąć forum wstawiłem gdzieś filmiki o szlifowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.03.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Witam. Ja tez zmartwiona jestem minusowa temp na zewnatrz. Panowie zatynkowali gipsem poddasze i tam niestety nie ma ocieplenia i pomarzly tynki. Grzejemy koza ale na dole tyle ile mozemy bo nie mieszkamy na miejscu , tynkarze przerwali prace do soboty. Pan zapewnia mnie z tynkiem gipsowym nic nie bedzie, tak jest rzeczywiscie? Martwie sie ze zacznie odpadac. Jaki tynk gipsowy utwardzany czy lekki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.03.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Odpaść to raczej nie ale może się złuszczać, najczęściej to jest nadproże gotowe lub przemoczona ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 02.03.2018 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jaki tynk gipsowy utwardzany czy lekki? Lekki Dolina Nidy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 02.03.2018 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jeżeli był nakładany na niezmarzniętą powierzchnię i nie był nakładany gips na gips to nic nie odpadnie, natomiast w miejscach gdzie skraplała się na nim woda i zamarzła to powierzchnia może się delikatnie kruszyć ale to nic poważnego i łatwo to naprawić gładzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 02.03.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Baaaardzo dziekuje za odpowiedz. Troche mnie Pan uspokoil. Na gorze sciany zrobily sie tylko takie biale, ale nie ma na nich lodu. Na dole jest jedno miejsce w rogu ze pojawil sie lód mimo palenia w piecu. Zaczeli tynkowac jak jeszcze byla pogoda ok, sciany nie byly zmarzniete i dokladnie je zagruntowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 14.03.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Witam,Mam pytanie jaka maksymalna grubosc mozna nakladac w przypadku tynku gipsowego utwardzonego (np diamant) i ile dla cementowo wapiennego, podczas wyrownywania scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 14.03.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Tyle ile podaje producent w karcie technicznej... Może powiedz w czym tkwi problem a łatwiej będzie można pomóc? Masz całe krzywe ściany, miejsca do wypełnienia czy sufity krzywe? Generalnie łatwiej nałożyć w większej ilości gips niż cement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 15.03.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Tyle ile podaje producent w karcie technicznej... Może powiedz w czym tkwi problem a łatwiej będzie można pomóc? Masz całe krzywe ściany, miejsca do wypełnienia czy sufity krzywe? Generalnie łatwiej nałożyć w większej ilości gips niż cement Jestem przed wyborem tynków. Na początku byłem zdecydowany na cementowo wapienne ale przeczytałem ten wątek i mam mętlik w głowie . Teraz bardziej skłaniam się na diamant, Przed wyborem chciałem się dowiedzieć jaką maksymalna grubość gipsu lub cem - wap można położyć na ścianie aby wyprostować je żeby były kąty proste w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 17.03.2018 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Jestem przed wyborem tynków. Na początku byłem zdecydowany na cementowo wapienne ale przeczytałem ten wątek i mam mętlik w głowie . Teraz bardziej skłaniam się na diamant, Przed wyborem chciałem się dowiedzieć jaką maksymalna grubość gipsu lub cem - wap można położyć na ścianie aby wyprostować je żeby były kąty proste w pokojach. Murarz nie zachował kątów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.03.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Pamiętaj o tym że dzięki temu możesz "zgubić" wymiary wnęki okiennej czy drzwiowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 17.03.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 U nas na niewielkiej ściance 3x3m (w przedłużeniu wieeeelkiego okna) trzeba było dołożyć 6cm tynku Dodatkowo w środek poszła siatka, Wszystko trzyma już 3 lata, zero rys czy innych niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts