Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś może powiedzieć, czy tynki gipsowe mogą być uciążliwe dla alergików? Oczywiście nie chodzi mi o moment nakładania i schnięcia tylko o normalne życie w domu z takim tynkiem. W domu ma WM także wilgoć mi niestraszna

Witam.

Absolutnie nie są uciążliwe. Sam jestem alergikiem (brzoza i olcha) i nigdy nic się nie działo.

Pozdrawiam:)

• 2 weeks później...

Witam

Zastanawiam się nad rozpoczęciem tynkowania w połowie przyszlego tygodnia bo akurat ekipa ma treaz wolne. Tynk cw - pytanie czy nie ma ryzyka jezeli chodzi o pogodę i ewentualne temperetaury poniżej zera ?? Dom jest w stanie surowym zamknietym bez ocieplenia zewnętrznego.

Pozdrawiam

Zuza

Witam

Zastanawiam się nad rozpoczęciem tynkowania w połowie przyszlego tygodnia bo akurat ekipa ma treaz wolne. Tynk cw - pytanie czy nie ma ryzyka jezeli chodzi o pogodę i ewentualne temperetaury poniżej zera ?? Dom jest w stanie surowym zamknietym bez ocieplenia zewnętrznego.

Pozdrawiam

Zuza

Witam.:)

Ryzyko jest tylko wtedy jeżeli temperatura wewnątrz domu spadłaby poniżej zera, a nie wyobrażam sobie żeby to mogło się teraz stać przy pogodzie którą teraz mamy... Śmiało tynkuj na pewno wszystko będzie ok.

Pozdrawiam.

R.K.

• 3 weeks później...

Witam Pana.

Aktualnie tynkarze kładą u mnie m.in tynk knauf diamant i mam kilka pytań do Pana.

Tynk wygląda nieźle jest gładki ale miejscami widać na nim bardziej uziarnienie czy to jest ok?

Na tynku jest kilka poprawek np. kilka ubytków i delikatne smugi po łacie - czy można tylko te miejsca przeszlifować czy konieczne jest szlifowanie całej ściany?

Jaka jest tolerancja przy kładzeniu tynku czy przekładając do sprawdzenie płaszczyzny tynku np. 2 metrową łatą tynk musi idealnie do niej dolegać?

Z góry dziękuje za odpowiedź . Pozdrawiam

Witam Pana.

Aktualnie tynkarze kładą u mnie m.in tynk knauf diamant i mam kilka pytań do Pana.

Tynk wygląda nieźle jest gładki ale miejscami widać na nim bardziej uziarnienie czy to jest ok?

Na tynku jest kilka poprawek np. kilka ubytków i delikatne smugi po łacie - czy można tylko te miejsca przeszlifować czy konieczne jest szlifowanie całej ściany?

Jaka jest tolerancja przy kładzeniu tynku czy przekładając do sprawdzenie płaszczyzny tynku np. 2 metrową łatą tynk musi idealnie do niej dolegać?

Z góry dziękuje za odpowiedź . Pozdrawiam

Witam.

Proszę nie zwracać uwagi na takie szczegóły jak smugi i uziarnienie ponieważ podczas szlifowania jest to w 100% usuwane. Miejsca gdzie jest uziarnienie po prostu było bardziej mokre podczas końcowego wygładzania i jest to normalne.

Do ściany po wyschnięciu należy przyłożyć mocne światło kątowe, wszelkie ubytki zarobić gładzią szpachlową najlepiej cekol finish czerwony i po wyschnięciu przeszlifować. Ostatnio inwestor u którego tynkowałem zaskoczył mnie bo szlifował papierem o uziarnieniu 120! i powiedział że nie pojawiły się żadne rysy, ale moim zdaniem 180 lub 150 jest bezpieczniejsze.

Najważniejsze aby wszystkie miejsca łączeń ścian oraz ściany z sufitami czyli kąty były wizualnie proste, bardzo łatwo to zauważyć bez poziomicy, na ścianach po przesunięciu ręką nie powinno być wyczuwane duże nierówności natomiast jeśli chce Pan sprawdzać ściany poziomicą to do 3 mm na łacie 2m na ścianach (aktualne Polskie normy), chociaż przyznam szczerze że jeśli okaże się że jest bardzo krzywo to mimo wszystko poprawkami czyli nakładanie tynku na tynk można narobić więcej złego niż dobrego. Po prostu należy cały czas mobilizować ekipę podczas pracy aby postarali się zrobić dobrze. W łazienkach jeśli będą całe w płytkach do sufitu to sufity muszą mieć poziom a ściany kąty proste szczególnie w miejscu gdzie będzie prysznic chociaż bywają przypadki że ściany są tak krzywe ze ciężko to wyprostować...

Ciężko jest komentować pracę innych nie widząc jej więc tak naprawdę dużo nie będę w stanie pomóc.

Pozdrawiam.

R.K.

Edytowane przez Radosław Krasowski

Witam ponownie.

Czy mógłby Pan się wypowiedzieć na temat pracochłonności takiego szlifowania tynku(ok 500 m) , chyba trzeba zainwestować w tzw. żyrafę do szlifowania?

Co do łączeń na styku ścian to jest ok poza jednym miejscem. I tu mam do Pana prośbę by napisał Pan coś więcej o przeciwskazaniach nakładania drugiej warstwy tynku n tynk?? Pozdrawiam

Witam ponownie.

Czy mógłby Pan się wypowiedzieć na temat pracochłonności takiego szlifowania tynku(ok 500 m) , chyba trzeba zainwestować w tzw. żyrafę do szlifowania?

Co do łączeń na styku ścian to jest ok poza jednym miejscem. I tu mam do Pana prośbę by napisał Pan coś więcej o przeciwskazaniach nakładania drugiej warstwy tynku n tynk?? Pozdrawiam

Witam.

Najlepiej szlifuje się mechanicznie ale nie musi to być żyrafa. Na filmiku poniżej użyłem szlifierki z castoramy za 400zł.

Przy nakładaniu tynku na już związany tynk istnieje duże prawdopodobieństwo pojawienia się w tym miejscu pęknięć a nawet odparzeń co w ostateczności może doprowadzić do tego że tynk odpadnie.

Panie Radosławie czy przed szpachlowaniem ubytków gładzią należy te miejsca potraktować jakimś gruntem??

I czy tynk gipsowy knauf lekki bo taki mam na sufitach da się przeszlifować tak jak diamanta?? Pozdrawiam!!

Witam.

Przed zarabianiem drobnych ubytków nie trzeba gruntować. Natomiast sufity będzie cięzko przeszlifować bo mogą pojawić się rysy, ale można spróbować po zagruntowaniu dobrym gruntem który wzmocni lekki tynk.

Pozdrawiam.

Do założyciela wątku - Pana Radosława

Właśnie rozmawiałem z ekipą od tynków. Plan mam taki, żeby w salonie połączonym z jadalnią i kuchnią zrobić tynki gipsowe - podoba mi się efekt końcowy "szkło". reszta pomieszczeń w domu byłyby tynki cementowe.

Herszt ekipy stwierdził, że jest pewny na milion procent, że nie da się zrobić idealnego tynku gipsowego "pod malowanie", że zawsze trzeba robić na to gładź gipsową. Ja wyobrażałem sobie to inaczej, a mianowicie, że wystarczy uzupełnić lekkie niedociągnięcia, przeszlifować i mamy "szklistą" powierzchnię gotową do malowania.

Jak jest naprawdę?

Do założyciela wątku - Pana Radosława

Właśnie rozmawiałem z ekipą od tynków. Plan mam taki, żeby w salonie połączonym z jadalnią i kuchnią zrobić tynki gipsowe - podoba mi się efekt końcowy "szkło". reszta pomieszczeń w domu byłyby tynki cementowe.

Herszt ekipy stwierdził, że jest pewny na milion procent, że nie da się zrobić idealnego tynku gipsowego "pod malowanie", że zawsze trzeba robić na to gładź gipsową. Ja wyobrażałem sobie to inaczej, a mianowicie, że wystarczy uzupełnić lekkie niedociągnięcia, przeszlifować i mamy "szklistą" powierzchnię gotową do malowania.

Jak jest naprawdę?

Witam.

Odpowiem na przykładzie moich tynków: zawsze przed rozpoczęciem prac zapraszam inwestora do siebie na budowę aby sam ocenił czy jakość wykończenia mu odpowiada, ja zawsze mówię że tynk utwardzany można przeszlifować i absolutnie nie ma konieczności nakładania dodatkowej warstwy gładzi (na dowód tego zapraszam również na budowę po szlifowaniu i pomalowaniu) . Z wieloma inwestorami mam kontakt na długo po wytynkowaniu i jeszcze nie było problemu żeby szlifowanie nie wystarczyło ale inwestorzy zawsze robili to samemu bo jeżeli skorzystają z usług firmy od wykończeniówki to wiadomo że Ci będą próbować namówić na gładź bo z tego żyją.

Z drugiej strony proszę również pamiętać że każdy ma swoje własne kryterium w ocenianiu i dla niektórych np tynk jest idealny a dla innych niezbyt...

Zdarzyło mi się już, że gdy po skończonej pracy powiedziałem inwestorowi że tynki raczej trzeba przeszlifować to patrzył się na mnie tak jak bym próbował go naciągać:)

Podsumowując moim zdaniem gładź jest zbędna w przypadku tynków utwardzanych ale też bardzo dużo zależy od jakości wykonania i upodobań inwestora.

Proszę jeszcze przemyśleć czy nie zrobić tynków gipsowych utwardzanych w całym domu bo naprawdę warto.

R.K.

• 3 weeks później...
Panie Radku bardzo dziękuję za założenie tego tematu!!!!!!!!!!!!

:rolleyes:

Po przeczytaniu Pana wypowiedzi zmieniłem pogląd na tynki i będę robił gipsowe :yes:

Nie będzie Pan żałował. W zeszłym tygodniu po zaprezentowaniu utwardzanej Nidy na budowie zdecydował się na nią nawet deweloper...Na tę chwilę nie ma nic lepszego i długo nie będzie.

Szkoda tylko że świadczy Pan usługi tak daleko od woj.dolnośląskiego :(

Tak tylko trójmiasto ale w swoich stronach na pewno też znajdzie Pan dobrą brygadę.

Pozdrawiam.:)

R.K.

Edytowane przez Radosław Krasowski

Panie Ryszardzie. u mnie ekipa wchodzi w poniedzialek i tez chyba zrobie gipsowe w salonie. wczesniej rekomendowal Pan tynk Knauf Diamant, teraz czytam o tynku Nida. Moze Pan potwierdzic ktory bedzie lepszy? i jaki dac na sufit?

W mojej opinii lepsza jest zeta. Tynk ten można również nakładać na sufity więc jet to spore udogodnienie gdyż sufity tak jak ściany będzie można przeszlifować. Zeta dłużej wiąże więc nie pojawią się na niej pęknięcia skurczowe no i przede wszystkim każda partia materiału jaką w tym roku otrzymałem była takiej samej dobrej jakości.

Pozdrawiam.

RADEK :)

W mojej opinii lepsza jest zeta. Tynk ten można również nakładać na sufity więc jet to spore udogodnienie gdyż sufity tak jak ściany będzie można przeszlifować. Zeta dłużej wiąże więc nie pojawią się na niej pęknięcia skurczowe no i przede wszystkim każda partia materiału jaką w tym roku otrzymałem była takiej samej dobrej jakości.

Pozdrawiam.

RADEK :)

zapytam mojej ekipy na jakim robią. jeszcze jedno pytanie: czy szlifowanie należy do ekip tynkarskich?

Panie Radku, okazało się, że moja ekipa robi na tynkach Kreisel i nie bardzo chcą słyszeć o innych twierdząc, że te mają sprawdzone, znają czasy schnięcia itp. Jutro jadę do znajomego obejrzeć ich wykonanie. Co prawda są to tynki świeże bo dopiero dzisiaj skończyli, ale może już będzie coś widać. Czy ma Pan może jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę oglądając ich pracę?

Mirek