Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Panie Radosławie, mamy zrobione tynki zarówno ściany jak i sufit doliną nidy zeta w sierpniu ale do dnia dzisiejszego w niektórych miejscach są mokre plamy mimo iż okna są ciągle otwarte czy to jest normalne?

Chciałbym przeszlifować tynk gipsowy i w związku z tym mam pytanie czym to zrobić bowiem próbowałem siatką 150 ale strasznie się rysuje... ma Pan jakiś pomysł jak i czym to zrobić? czy dobrym rozwiązaniem byłoby wypożyczenie żyrafy i czy efekt byłby lepszy niż po szlifowaniu ręcznym.

pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

Mógłbyś rozwinąć ten wątek? Dlaczego nie powinno się używać nagrzewnicy gazowej?

Ze względu na spaliny których zapach wnika do tynku i ciężko się go pozbyć.

Witam Panie Radosławie, mamy zrobione tynki zarówno ściany jak i sufit doliną nidy zeta w sierpniu ale do dnia dzisiejszego w niektórych miejscach są mokre plamy mimo iż okna są ciągle otwarte czy to jest normalne?

Chciałbym przeszlifować tynk gipsowy i w związku z tym mam pytanie czym to zrobić bowiem próbowałem siatką 150 ale strasznie się rysuje... ma Pan jakiś pomysł jak i czym to zrobić? czy dobrym rozwiązaniem byłoby wypożyczenie żyrafy i czy efekt byłby lepszy niż po szlifowaniu ręcznym.

pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

Tak takie plamy to normalne zjawisko, jest to po prosty zeszklony tynk który nie pozwala na wydostanie się wody na zewnątrz. Proszę przetrzeć takie miejsce papierem i na drugi dzień będzie po sprawie.

Co do szlifowania to proszę użyć papieru o uziarnieniu 180, tynk musi być 100% suchy aby można było szlifować bez zarysowań. Szlifierka wolnoobrotowa do dobry pomysł ale nie żyrafa bo jest bardzo nieporęczna. Proszę kupić taką jak mam ja ( filmik z nią gdzieś jest w tym temacie ) kosztowała 500 zł w castoramie i sprawdziła się świetnie.

Proszę dać znać jakie efekty to przyniosło bo na zecie przy szlifowaniu absolutnie nie powinny być widoczne rysy.

Ze względu na spaliny których zapach wnika do tynku i ciężko się go pozbyć.

Dziękuję za informacje. Tego typu problem występuje również, gdy nie ma sufitów? (parterówka z wiązarami, docelowo sufity podwieszane montowane do dolnego pasa wiązarów) Czy dotyczy nagrzewnic zasilanych gazem propan-butan? Pytam, bo niedługo zaczynają u mnie tynkować, a chciałbym później jakoś dogrzewać pomieszczenia przy dalszych pracach.

Edytowane przez thoreg

Ciężko mi odpowiedzieć bo jest to odgórne zalecenie producentów tynku aby nie używać tych nagrzewnic. Osobiście tynkowałem jeden budynek (restaurację) w której była ogromna nagrzewnica gazowa ale rura ze spalinami odprowadzona była na zewnątrz budynku i było ok.

Panie Radosławie. Remontuję z mężem stary dom. Jesteśmy na etapie wyboru tynków, ale pojawia się kilka problemów.

Ściany w domu są krzywe, nie ma kątów, poziomów pionów. Nie chcemy prostować tego płytami k-g bo nie jesteśmy do nich przekonani. Jaki tynk się lepiej sprawdzi, c-w czy gipsowy, jeżeli miejscami może być go dość dużo? Nie wiem czy ma to znaczenie- ściany na parterze wykonane są od zewnątrz z pustaka żużlowego od środka z cegły, na poddaszu już maksy.

Drugi problem to okna... Pan, który wczoraj nam liczył ile tynków wejdzie, powiedział, że w niektórych oknach (starej części domu) nie narzucą tak dużo tynku i najlepiej byłoby przykleić płyty k-g. Czy faktycznie jest to jedyne rozwiązanie? Czy możemy się uprzeć, że chcemy tam tynk? Czy lepiej się nie upierać, bo w takim wypadku lepsze będą płyty k-g?

Trzeci problem to styropian.. W dwóch oknach balkonowych stare nadproże zostało obniżone poprzez wklejenie styropianu (tak doradzili montażyści okien, teraz chyba zdajemy sobie sprawę, że nie najlepsza rada). Czy po zatynkowaniu styropianu miejsce łączenia nie będzie pękało? Czy siatka pod tynk nie wystarczy? Pan od tynków wczoraj uznał, że i w tym miejscu najlepsze byłyby kartony, aby nie pękało.

Kolejne pytanie- czy tynki zrobione w okolicach listopada, grudnia (takie terminy) nie "odparzą" się i nie odpadną? Jedni twierdzą, żeby czekać do wiosny, bo nie doschną, zamarzną, inni (np. kierownik budowy), że można robić. Dom jest i na razie będzie nie ocieplony i nie ogrzewany. Czy konieczne będzie dogrzewanie kozą?

I jeszcze pytanie odnośnie tynku na 'ciepłym montażu' okien. Czy to się trzyma bez problemów? Czy tynk na taśmie nie jest jednak dobrym rozwiązaniem i może dlatego Pan od tynków doradził wklejenie tych płyt k-g?

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi na te pytania.

Panie Radosławie. Remontuję z mężem stary dom. Jesteśmy na etapie wyboru tynków, ale pojawia się kilka problemów.

Ściany w domu są krzywe, nie ma kątów, poziomów pionów. Nie chcemy prostować tego płytami k-g bo nie jesteśmy do nich przekonani. Jaki tynk się lepiej sprawdzi, c-w czy gipsowy, jeżeli miejscami może być go dość dużo? Nie wiem czy ma to znaczenie- ściany na parterze wykonane są od zewnątrz z pustaka żużlowego od środka z cegły, na poddaszu już maksy.

Jeżeli pogrubienie będą naprawdę duże to lepiej użyć tynku gipsowego i nakładać go metodą mokre na mokre.

Drugi problem to okna... Pan, który wczoraj nam liczył ile tynków wejdzie, powiedział, że w niektórych oknach (starej części domu) nie narzucą tak dużo tynku i najlepiej byłoby przykleić płyty k-g. Czy faktycznie jest to jedyne rozwiązanie? Czy możemy się uprzeć, że chcemy tam tynk? Czy lepiej się nie upierać, bo w takim wypadku lepsze będą płyty k-g?

Ciężko mi odpowiedzieć nie widząc tego, ale jeżeli jest faktycznie tak źle to można przykleić na glify styropian na to siatkę i klej a dopiero później całość otynkować.

Trzeci problem to styropian.. W dwóch oknach balkonowych stare nadproże zostało obniżone poprzez wklejenie styropianu (tak doradzili montażyści okien, teraz chyba zdajemy sobie sprawę, że nie najlepsza rada). Czy po zatynkowaniu styropianu miejsce łączenia nie będzie pękało? Czy siatka pod tynk nie wystarczy? Pan od tynków wczoraj uznał, że i w tym miejscu najlepsze byłyby kartony, aby nie pękało.

Tak jak pisałem wyżej, siatka i klej sprawdzą się w 100 procentach.

Kolejne pytanie- czy tynki zrobione w okolicach listopada, grudnia (takie terminy) nie "odparzą" się i nie odpadną? Jedni twierdzą, żeby czekać do wiosny, bo nie doschną, zamarzną, inni (np. kierownik budowy), że można robić. Dom jest i na razie będzie nie ocieplony i nie ogrzewany. Czy konieczne będzie dogrzewanie kozą?

Tynki gipsowe można robić i nic im się nie stanie ale trzeba zwracać uwagę na kilka spraw ( dobry tynkarz będzie wiedział ), natomiast z tynkami c-w może być różnie...

I jeszcze pytanie odnośnie tynku na 'ciepłym montażu' okien. Czy to się trzyma bez problemów? Czy tynk na taśmie nie jest jednak dobrym rozwiązaniem i może dlatego Pan od tynków doradził wklejenie tych płyt k-g?

Trzyma się bez problemu

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi na te pytania.

:)

• 4 weeks później...
Czy jest konieczność tynkowania sufitu jeśli chciałabym zrobić sufit podwieszany? Może to głupie pytanie, ale kompletnie się na tym nie znam.

Witam.

Jeżeli sufit podwieszany będzie na całości to nie ma sensu go tynkować, natomiast jeżeli zabudowa będzie tylko w kilku miejscach to lepiej otynkować całość żeby w razie późniejszych zmian nie okazało się w niektórych miejscach brakuje tynku.

• 4 weeks później...

Witam.

Proszę postawić na budowie wiaderko z wodą, jeśli na powierzchni wody pojawi się lód to tynkowanie można sobie odpuścić, jeżeli nie to nie ma sensu czekać i można tynkować tym bardziej, że od kilku lat w Polsce nie było prawdziwej zimy i nie zapowiada się żeby w tym roku było inaczej.

Jeżeli budynek zostanie otynkowany a po jakimś czasie nastąpią spadki temperatury to tynkom gipsowym i tak nic się nie stanie.

• 2 weeks później...

Witam

Remontuję stary dom w którym były zastosowane tynki cementowo wapienne , po postawieniu nowych ścianek działowych oraz skuciu łazienek chciałbym położyć tynk gipsowy .Moje pytanie czy można łaczyć te dwa tynki z sobą ? Czy tynk gipsowy w łazience czy kuchni lub ogrzewanych piwnicach będzie się sprawdzał.?

Jęsli gipsowy tynk to Dolina Nidy Zeta czy Knauf Diament ?

Dziękuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Witam

Remontuję stary dom w którym były zastosowane tynki cementowo wapienne , po postawieniu nowych ścianek działowych oraz skuciu łazienek chciałbym położyć tynk gipsowy .Moje pytanie czy można łaczyć te dwa tynki z sobą ? Czy tynk gipsowy w łazience czy kuchni lub ogrzewanych piwnicach będzie się sprawdzał.?

Jęsli gipsowy tynk to Dolina Nidy Zeta czy Knauf Diament ?

Dziękuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Kolega ag2a już Ci ładnie odpisał.

I Zeta i Diamant są równie dobre i twarde.

W okresie zimowym lepiej jest tynkować diamantem natomiast w letnim Zetą ale są to sprawy dotyczące szybkości wiązania.