ag2a 09.07.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Pytanie podstawowe było wcześniej prosto? Wątpię żeby na suficie tak skrzywił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefi 10.07.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Witajcie. Na zdjęciu widzicie moje ściany, na których został położony tynk Knauf Diamant. Czy jest możliwe, że te okropne plamy powstały poprzez osadzenie się wilgoci parującej z wylewki? Wydaje mi się, że przed wylewkami tego nie było. Trochę mnie to martwi... Czy szlifowanie + dobry grunt pozwolą zapomnieć o plamach? Przyznam, że chciałam w efekcie finalnym mieć białe ściany ale kiedy patrzę na ten tynk mam czarne myśli, że te wykwity będą prześwitywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 10.07.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 witam tynkarz zrobił mi taki psikus. niestety zauważyłem to po zapłaceniu teraz ma mnie wyj.... co mogę z tym teraz zrobić. dolina nidy zeta, odchyłka to ok 3,5cm. da się jakoś wyrównać Maksymalna grubość tynku utwardzanego na stropie to 1,5 cm . Jest to odgórne zalecenie producentów i jest napisane na każdym worku więc jeżeli strop był tak krzywo zalany to niewiele można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 10.07.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Witajcie. Na zdjęciu widzicie moje ściany, na których został położony tynk Knauf Diamant. Czy jest możliwe, że te okropne plamy powstały poprzez osadzenie się wilgoci parującej z wylewki? Wydaje mi się, że przed wylewkami tego nie było. Trochę mnie to martwi... Czy szlifowanie + dobry grunt pozwolą zapomnieć o plamach? Przyznam, że chciałam w efekcie finalnym mieć białe ściany ale kiedy patrzę na ten tynk mam czarne myśli, że te wykwity będą prześwitywać. Nie mam pojęcia od czego powstały takie przebarwienia ale gwarantuje że po zeszlifowaniu ścian i pomalowaniu nic nie będzie prześwitywać, więc proponuję się nie stresować na zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wastag 13.07.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Maksymalna grubość tynku utwardzanego na stropie to 1,5 cm . Jest to odgórne zalecenie producentów i jest napisane na każdym worku więc jeżeli strop był tak krzywo zalany to niewiele można zrobić. jakas sugestia co z tym zrobić? mogę tam nadłożyć tynku lub szpachli? myślałem tak: troche zdrapać, zagruntować, siatka elewacyjna na kleju elastycznym np do płytek. a jak wyschnie to szpachla gipsowa/tynk a na to gładx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 14.07.2017 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Na zdjęciu widać, że jest to niewielki sufit więc może zabudowa k-g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wastag 16.07.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 k-g chciałbym sobie zostawić jako ostateczność. niedopuszczalna krzywizna jest praktycznie w tym winklu pozostała część sufitu jest do zaakceptowania. generalnie nawet mi to nie przeszkadza ale w konfrontacji z naprożem tych wychodzi źle. to można na to coś nadłożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.07.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność jeśli spadnie to Tobie na głowę nie nam. Betokontakt i goldand albo tynk maszynowy- pamiętaj może się odparzyć teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michaels19 26.07.2017 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 takie pytanko odnośnie c-w nidy, czy końcówka daty przydatności materiału(jeszcze miesiąc przydatności) dyskwalifikuje jakoś materiał ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 26.07.2017 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Absolutnie nie. Śmiało tynkuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1910 31.07.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Witam wszystkich,bardzo prosiłbym o radę kogoś obeznanego w temacie. Mam do otynkowania ok 60m2 ścianek działowych z bloczków silikatowych klejonych na zaprawę cienkowarstwową. Ściany są proste zarówno w poziomach jak i pionach, kable w bruzdach. Początkowo chciałem zrobić tynk maszynowy Diamand, jednak do tak małej ilości żadna ekipa w sezonie nie chce przyjść, a czas goni. Pozostaje mi tylko zrobienie tych tynków ręcznie. Polecono mi tynk Goldband od Knaufa. I teraz mam kilka pytań:1. chciałbym położyć możliwie najcieńszą warstwę. Producent w specyfikacji Goldband podaje najcieńszą warstwę, jaką można kłaść to 8mm. Co się może stać, jeśli zszedłbym poniżej tej grubości?2. jest jeszcze Rotband (min. warstwa 5mm)- czy się różni od Goldband tylko grubością warstwy?3. jakiego gruntu użyć do bloczków z silikatów? Systemowo polecają Grundiermittel, jednak jest on drogi, słabo dostępny i występuje tylko w opakowanich po 15kg, jak dla mnie zdecydowanie za dużych. Możecie coś polecić zamiennie?4. Dwie warstwy gruntu wystarczą? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 31.07.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Silikatowe możesz gruntować nawet unigrunt. Jeśli zejdziesz poniżej raczej nic się nie stanie ale czy będziesz w stanie to wyprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.08.2017 04:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam wszystkich, bardzo prosiłbym o radę kogoś obeznanego w temacie. Mam do otynkowania ok 60m2 ścianek działowych z bloczków silikatowych klejonych na zaprawę cienkowarstwową. Ściany są proste zarówno w poziomach jak i pionach, kable w bruzdach. Początkowo chciałem zrobić tynk maszynowy Diamand, jednak do tak małej ilości żadna ekipa w sezonie nie chce przyjść, a czas goni. Pozostaje mi tylko zrobienie tych tynków ręcznie. Polecono mi tynk Goldband od Knaufa. I teraz mam kilka pytań: 1. chciałbym położyć możliwie najcieńszą warstwę. Producent w specyfikacji Goldband podaje najcieńszą warstwę, jaką można kłaść to 8mm. Co się może stać, jeśli zszedłbym poniżej tej grubości? 2. jest jeszcze Rotband (min. warstwa 5mm)- czy się różni od Goldband tylko grubością warstwy? 3. jakiego gruntu użyć do bloczków z silikatów? Systemowo polecają Grundiermittel, jednak jest on drogi, słabo dostępny i występuje tylko w opakowanich po 15kg, jak dla mnie zdecydowanie za dużych. Możecie coś polecić zamiennie? 4. Dwie warstwy gruntu wystarczą? Pozdrawiam, Michał 1. Możesz położyć cieniej i nic się nie stanie, natomiast odradzam goldbanda bo nie za bardzo nadaje się do tynkowania większych powierzchni gdyż bardzo szybko wiąże i możesz nie zdążyć z obróbką. 2. Nie używałem nigdy rotbanda więc nie wiem. 3. Zdecydowanie zalecałbym użycie gruntu dolina nidy euro 300 lub 500 ewentualnie grundielmitttel bo to są sprawdzone produkty przeznaczone pod tynki a dobrze zagruntowana powierzchnia to podstawa. 3. Przy sylikatach możesz pokusić się nawet o 3 warstwy bo będzie ci łatwiej z obróbką tynku bo nie będzie tak szybko wiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1910 01.08.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 1. Możesz położyć cieniej i nic się nie stanie, natomiast odradzam goldbanda bo nie za bardzo nadaje się do tynkowania większych powierzchni gdyż bardzo szybko wiąże i możesz nie zdążyć z obróbką. W takim razie jaki tynk byś polecił? I jeszcze jedno. Ewentualnie można później szlifować w/w tynki? Dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.08.2017 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Możesz spróbować zetę doliny nidy ale musisz ją bardzo dobrze zamieszać, i tak po wyschnięciu można ją szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.08.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Tak tylko Zeta też w miarę szybko wiąże. Późniejsze wiązanie ma tynk lekki ale że szlifowaniem większy problem. I przede wszystkim wiesz jak to się obrabia i czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.08.2017 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 No właśnie mi zeta strasznie długo wiąże 4 godziny minimum i wkurza mnie to ale to pewnie różnica temperatury bo ja na północy a Ty chyba z południa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1910 01.08.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Tak tylko Zeta też w miarę szybko wiąże. Późniejsze wiązanie ma tynk lekki ale że szlifowaniem większy problem. I przede wszystkim wiesz jak to się obrabia i czym? Coś tam czytałem, oglądałem filmiki. Jednak ja tylko będę pomocnikiem osoby, która jakieś tam doświadczenie w robieniu tynków ma (niekoniecznie gipsowych). Jeśli chodzi o obróbkę, to: -kładzenie -trapezowanie -zwilżenie wodą i gąbka -gładzenie -piórowanie Jeśli się mylę, to proszę o poprawienie i napisanie odstępów czasowych między poszczególnymi pracami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1910 02.08.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Panowie, to jak z tym będzie? Jeśli chodzi o obróbkę, to: -kładzenie -trapezowanie -zwilżenie wodą i gąbka -gładzenie -piórowanie Jeśli się mylę, to proszę o poprawienie i napisanie odstępów czasowych między poszczególnymi pracami. I jeszcze jedno. Kupiłem grunt Grundiermittel 60. W jakich proporcjach go mieszać z wodą na bloczki silikatowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 02.08.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Jestem z Wlkp. U mnie beta rzucana 7-8.30 obrobiona 13-13.30. Zeta pół godz szybciej. Ja Robię inaczej. Rzucenie i łata H potem trapez potem gładzenie, zwilżanie i gładzenie jeszcze raz. Nie robię na tym gruncie przeważnie to jest 1:3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts