Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

43837289299d53f7gen.jpg06e93adaadeec212gen.jpg

Na zdjęciu widzicie moje ściany, na których został położony tynk Knauf Diamant.

Czy jest możliwe, że te okropne plamy powstały poprzez osadzenie się wilgoci parującej z wylewki? Wydaje mi się, że przed wylewkami tego nie było. Trochę mnie to martwi... :(

Czy szlifowanie + dobry grunt pozwolą zapomnieć o plamach? Przyznam, że chciałam w efekcie finalnym mieć białe ściany ale kiedy patrzę na ten tynk mam czarne myśli, że te wykwity będą prześwitywać.

witam tynkarz zrobił mi taki psikus. niestety zauważyłem to po zapłaceniu teraz ma mnie wyj.... co mogę z tym teraz zrobić. dolina nidy zeta, odchyłka to ok 3,5cm. da się jakoś wyrównać

Maksymalna grubość tynku utwardzanego na stropie to 1,5 cm . Jest to odgórne zalecenie producentów i jest napisane na każdym worku więc jeżeli strop był tak krzywo zalany to niewiele można zrobić.

Witajcie.

Na zdjęciu widzicie moje ściany, na których został położony tynk Knauf Diamant.

Czy jest możliwe, że te okropne plamy powstały poprzez osadzenie się wilgoci parującej z wylewki? Wydaje mi się, że przed wylewkami tego nie było. Trochę mnie to martwi... :(

Czy szlifowanie + dobry grunt pozwolą zapomnieć o plamach? Przyznam, że chciałam w efekcie finalnym mieć białe ściany ale kiedy patrzę na ten tynk mam czarne myśli, że te wykwity będą prześwitywać.

Nie mam pojęcia od czego powstały takie przebarwienia ale gwarantuje że po zeszlifowaniu ścian i pomalowaniu nic nie będzie prześwitywać, więc proponuję się nie stresować na zapas :)

Maksymalna grubość tynku utwardzanego na stropie to 1,5 cm . Jest to odgórne zalecenie producentów i jest napisane na każdym worku więc jeżeli strop był tak krzywo zalany to niewiele można zrobić.

jakas sugestia co z tym zrobić? mogę tam nadłożyć tynku lub szpachli?

myślałem tak: troche zdrapać, zagruntować, siatka elewacyjna na kleju elastycznym np do płytek. a jak wyschnie to szpachla gipsowa/tynk a na to gładx

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

bardzo prosiłbym o radę kogoś obeznanego w temacie.

Mam do otynkowania ok 60m2 ścianek działowych z bloczków silikatowych klejonych na zaprawę cienkowarstwową. Ściany są proste zarówno w poziomach jak i pionach, kable w bruzdach. Początkowo chciałem zrobić tynk maszynowy Diamand, jednak do tak małej ilości żadna ekipa w sezonie nie chce przyjść, a czas goni. Pozostaje mi tylko zrobienie tych tynków ręcznie. Polecono mi tynk Goldband od Knaufa.

I teraz mam kilka pytań:

1. chciałbym położyć możliwie najcieńszą warstwę. Producent w specyfikacji Goldband podaje najcieńszą warstwę, jaką można kłaść to 8mm. Co się może stać, jeśli zszedłbym poniżej tej grubości?

2. jest jeszcze Rotband (min. warstwa 5mm)- czy się różni od Goldband tylko grubością warstwy?

3. jakiego gruntu użyć do bloczków z silikatów? Systemowo polecają Grundiermittel, jednak jest on drogi, słabo dostępny i występuje tylko w opakowanich po 15kg, jak dla mnie zdecydowanie za dużych. Możecie coś polecić zamiennie?

4. Dwie warstwy gruntu wystarczą?

Pozdrawiam,

Michał

Witam wszystkich,

bardzo prosiłbym o radę kogoś obeznanego w temacie.

Mam do otynkowania ok 60m2 ścianek działowych z bloczków silikatowych klejonych na zaprawę cienkowarstwową. Ściany są proste zarówno w poziomach jak i pionach, kable w bruzdach. Początkowo chciałem zrobić tynk maszynowy Diamand, jednak do tak małej ilości żadna ekipa w sezonie nie chce przyjść, a czas goni. Pozostaje mi tylko zrobienie tych tynków ręcznie. Polecono mi tynk Goldband od Knaufa.

I teraz mam kilka pytań:

1. chciałbym położyć możliwie najcieńszą warstwę. Producent w specyfikacji Goldband podaje najcieńszą warstwę, jaką można kłaść to 8mm. Co się może stać, jeśli zszedłbym poniżej tej grubości?

2. jest jeszcze Rotband (min. warstwa 5mm)- czy się różni od Goldband tylko grubością warstwy?

3. jakiego gruntu użyć do bloczków z silikatów? Systemowo polecają Grundiermittel, jednak jest on drogi, słabo dostępny i występuje tylko w opakowanich po 15kg, jak dla mnie zdecydowanie za dużych. Możecie coś polecić zamiennie?

4. Dwie warstwy gruntu wystarczą?

Pozdrawiam,

Michał

1. Możesz położyć cieniej i nic się nie stanie, natomiast odradzam goldbanda bo nie za bardzo nadaje się do tynkowania większych powierzchni gdyż bardzo szybko wiąże i możesz nie zdążyć z obróbką.

2. Nie używałem nigdy rotbanda więc nie wiem.

3. Zdecydowanie zalecałbym użycie gruntu dolina nidy euro 300 lub 500 ewentualnie grundielmitttel bo to są sprawdzone produkty przeznaczone pod tynki a dobrze zagruntowana powierzchnia to podstawa.

3. Przy sylikatach możesz pokusić się nawet o 3 warstwy bo będzie ci łatwiej z obróbką tynku bo nie będzie tak szybko wiązał.

1. Możesz położyć cieniej i nic się nie stanie, natomiast odradzam goldbanda bo nie za bardzo nadaje się do tynkowania większych powierzchni gdyż bardzo szybko wiąże i możesz nie zdążyć z obróbką.

W takim razie jaki tynk byś polecił?

I jeszcze jedno. Ewentualnie można później szlifować w/w tynki?

Dziękuję za zainteresowanie.

Tak tylko Zeta też w miarę szybko wiąże. Późniejsze wiązanie ma tynk lekki ale że szlifowaniem większy problem. I przede wszystkim wiesz jak to się obrabia i czym?

Coś tam czytałem, oglądałem filmiki. Jednak ja tylko będę pomocnikiem osoby, która jakieś tam doświadczenie w robieniu tynków ma (niekoniecznie gipsowych).

Jeśli chodzi o obróbkę, to:

-kładzenie

-trapezowanie

-zwilżenie wodą i gąbka

-gładzenie

-piórowanie

Jeśli się mylę, to proszę o poprawienie i napisanie odstępów czasowych między poszczególnymi pracami.

Panowie, to jak z tym będzie?

Jeśli chodzi o obróbkę, to:

-kładzenie

-trapezowanie

-zwilżenie wodą i gąbka

-gładzenie

-piórowanie

Jeśli się mylę, to proszę o poprawienie i napisanie odstępów czasowych między poszczególnymi pracami.

I jeszcze jedno. Kupiłem grunt Grundiermittel 60. W jakich proporcjach go mieszać z wodą na bloczki silikatowe?