Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Szybkie pytanie - czy mogę wykorzystać tynk Dolina Nidy Zeta do wyrównania ścian z nałozonym tynkiem C-W ? Miejscami brakuje 3-4 cm do pionu.

Możesz wykorzystać, ale tylko jeżeli jest to prawdziwy tynk cw czytaj twardy, bo jeżeli jest on bardziej wapienny niż cementowy to może być za słaby. nie zapmnij zagruntować powierzchni przed nakładaniem tynku.

Możesz wykorzystać, ale tylko jeżeli jest to prawdziwy tynk cw czytaj twardy, bo jeżeli jest on bardziej wapienny niż cementowy to może być za słaby. nie zapmnij zagruntować powierzchni przed nakładaniem tynku.

No tutaj może być problem bo w jednym już wcześniej remontowanym pomieszczeniu tynk był dosyć słaby i zdzierałem do pustaka.

Tynk sypał się miejscami od przecierania ręką, a tak wyglądał:

https://i.imgur.com/223KDba.jpg

W obecnym pomieszczeniu jest tapeta i dopiero po jej usunięciu będę widział jak wygląda.

Jeśli się koniecznie nie będziesz zrywał tynku to gruntujący betokontaktem. Nie polecam nakładać tynku na tynk bo jeśli obrzutka była słaba to nawet jak tynk z tynkiem się sklei to od wody może odkleić się od muru. I będziesz miał 5 cm głuchego tynku i wielki problem. Jeśli chcesz być pewien to tylko skucie tynku

No tutaj może być problem bo w jednym już wcześniej remontowanym pomieszczeniu tynk był dosyć słaby i zdzierałem do pustaka.

Tynk sypał się miejscami od przecierania ręką, a tak wyglądał:

https://i.imgur.com/223KDba.jpg

W obecnym pomieszczeniu jest tapeta i dopiero po jej usunięciu będę widział jak wygląda.

Jeżeli się sypie to musisz skuć i dopiero wtedy nakładać nowy tynk. Lepiej nie ryzykować.

Jeżeli się sypie to musisz skuć i dopiero wtedy nakładać nowy tynk. Lepiej nie ryzykować.

Tak też myślałem, to masa roboty pewnie mnie czeka.

Jeszcze jedna wątpliwość: gdyby udało mi się stary tynk wyrównać do 1-2cm nierówności czy ryzyko oderwania było by na tyle niskie, że położenie tynku było by w miarę bezpieczne ?

Tak też myślałem, to masa roboty pewnie mnie czeka.

Jeszcze jedna wątpliwość: gdyby udało mi się stary tynk wyrównać do 1-2cm nierówności czy ryzyko oderwania było by na tyle niskie, że położenie tynku było by w miarę bezpieczne ?

Jest tak zasada, że jeżeli nakładasz nowy tynk na stary to ten stary musi być twardszy od nowego. żeby nakładać nowy tynk na stary i tak musisz zedrzeć całą farbę do zera więc już chyba w takiej sytuacji lepiej go skuć całkowicie. ja nie dotykając go nie jestem w stanie nic więcej Ci podpowiedzieć.

Jest tak zasada, że jeżeli nakładasz nowy tynk na stary to ten stary musi być twardszy od nowego. żeby nakładać nowy tynk na stary i tak musisz zedrzeć całą farbę do zera więc już chyba w takiej sytuacji lepiej go skuć całkowicie. ja nie dotykając go nie jestem w stanie nic więcej Ci podpowiedzieć.

Dzięki za odpowiedź choć wizja tych samych krzywizn jak w poprzednim pomieszczeniu trochę mnie przeraża :-) Miejscami tynk nałożyłem do 6cm i sporo musiałem się namachać żeby to wszystko wyrównać do pionu, a pomieszczenie było o połowę mniejsze od obecnego.

Dla potomnych, ekipa połozyła mi tynki nida zeta wszędzie. W garażu, w spiżarni, na sufitach również. Pierwszej nocy przyszedł mróz, nie wiem dokładnie ale mogło być nawet poniżej -6. Nic chyba się nie stało - nie ma różnicy. Tynki pięknie schną. Przy schnięciu pojawiają drobne góreczki/ jakby krostki ale mozna to skosić (tą szpachlą fasadową) albo przejechać papierem. Tynki zdecydowanie pod malowanie :) firma Belmur z Torunia pan Piotr. Polecam jego i ten tynk :)

Pozdrawiam

Karol

Kolejne pytanie o tynk :-)

W specyfikacji Dolina Nidy Zeta niestety nie ma info o możliwości nakładania dwóch warstw tynku, jednak chyba nie powinno byc problemem jeśli po nałożeniu np. 30mm i wyschnięciu dołożę kolejne 20mm ?

Taką informację można znaleźć w specyfikacji Diamanta ale z zastrzeżeniem, że kolejną warstwę można kłaść dopiero po wyschnięciu pierwszej czyli około 14dni dla 10mm, nakładanie 50mm więc trwało by minimum dwa cykle po 20-30dni

Czy ktoś kład w ten sposób któryś w wymienionych tynków i może polecić/odradzić taką metodę ?

Kolejne pytanie o tynk :-)

W specyfikacji Dolina Nidy Zeta niestety nie ma info o możliwości nakładania dwóch warstw tynku, jednak chyba nie powinno byc problemem jeśli po nałożeniu np. 30mm i wyschnięciu dołożę kolejne 20mm ?

Taką informację można znaleźć w specyfikacji Diamanta ale z zastrzeżeniem, że kolejną warstwę można kłaść dopiero po wyschnięciu pierwszej czyli około 14dni dla 10mm, nakładanie 50mm więc trwało by minimum dwa cykle po 20-30dni

Czy ktoś kład w ten sposób któryś w wymienionych tynków i może polecić/odradzić taką metodę ?

W dwóch warstwach to tylko mokre na mokre, lub ewentualnie jeżeli z jakąś ścianą nie zdąrzysz i będziesz chciał ją dokończyć później to pierwsza warstwa musi być zaczesana grzebieniem. Jeżeli nałożysz na gładkie to odpadnie.

W dwóch warstwach to tylko mokre na mokre, lub ewentualnie jeżeli z jakąś ścianą nie zdąrzysz i będziesz chciał ją dokończyć później to pierwsza warstwa musi być zaczesana grzebieniem. Jeżeli nałożysz na gładkie to odpadnie.

Właśnie chodzi mi o opcję zaczesania grzebieniem i dokończenia później, jak technologicznie można to wykonać minimalizując ryzyko ?

Czy dużym błędem będzie nałożenie jednej warstwy, poczekanie 3-4 tygodni i nałożenie drugiej już wyrównanej ?

Właśnie chodzi mi o opcję zaczesania grzebieniem i dokończenia później, jak technologicznie można to wykonać minimalizując ryzyko ?

Czy dużym błędem będzie nałożenie jednej warstwy, poczekanie 3-4 tygodni i nałożenie drugiej już wyrównanej ?

Nałóż warstwę zaczesz grzebieniem jak najgłębiej poczekaj aż wyschnie i pomaluj betonkontaktem i dopiero wtedy kolejną warstwę. Powinno być ok ale ręki sobie nie dam uciąć...

Drodzy forumowicze, prośba o poradę. Wchodzi do mnie ekipa tynkarzy, umówione mam tynki gipsowe utwardzane. Myślałem o Diamencie ale ekipa robi zwykle na Dolinie Nidy Zeta.

Pytanka:

1) Czytałem forum, kiedyś były podobno jakieś problemy z jakością, teraz już wszystko ok?

2) mogę Zetę przeszlifować potem tak jak Diamenta? gładź raczej będę nakładał tylko w salonie, resztę chciałbym przeszlifować

3) łazienki - można zrobić Zetę, czy jednak CW? wilgotność nie przeszkadza w łazience?

Dzięki za pomoc!!

Każdy producent ma wpadki a oba to takie same produkty o takiej samej jakości. Tak możesz szlifować ale jak zawsze z umiarem. Możesz zrobić w łazienkach gipsowe tynki. Wg mnie Zete się lepiej robi bo masz więcej czasu na obróbkę.

Dokładnie, twardość taka sama, szlifować oczywiście można a moim zdaniem zeta to w tej chwili nr 1 jeśli chodzi o tynki utwardzane