Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jest obecnie coś na rynku co zastępuje mieszankę farby z gruntem?

Właśnie czytam obecnie i różne są opinie na temat takich mieszanek.

Choć obawiam się malować samym gruntem bo pamiętam jak mi to schrzaniło sufit. Grunt mocno wgryzł się w gładź związał pył czego od razu nie było widać uwidoczniło się to dopiero po malowaniu.

Ja zamierzałem po szlifowanych tynkach ZETA malować gruntem caparola ale kolega z forum, dobrze znany w dziedzinie ociepleń/ elewacji (nie wiem czy w tej sytuacji mogę napisać wprost o kogo chodzi) polecił bardzo dobre farby a jednak tańsze od coulignon'a czyli (o ile dobrze wytropiłem) od http://chems.pl/produkty/farby-i-grunty/

Zna ktoś te produkty?

Pozdrawiam

Karol

• 3 weeks później...

Panie Radosławie, co sądzi Pan o tynku gipsowym Kreisel Twardy 651T?

Od jutra wchodzi do mnie ekipa tynkarska i będzie tynkować tym tynkiem, z lektury forum prosiłem o Diamanta ale tynkarze twierdzą że lepiej pracuję im się na Kreislu.

Czy Kreisla też będe musiał przeszlifować przed malowaniem?

Pozdrawiam,

• 1 month później...

Witam wszystkich przeglądających ten bardzo ciekawy wątek.

Pytanie do Pana Radka i wszystkich którzy mają wiedzę w temacie

Chciałbym wytynkować mieszkanie przed sprzedażą,a potem wytynkować cały dół w nowym domu tynkiem gipsowym, jaki agregat możecie polecić?

Ps. Zdaje sobie sprawę z cen takich maszyn

Pozdrawiam

Przemek

• 2 months później...

Bardzo ciekawy temat.

Nie wiedziałem, że na przestrzeni 10 lat tak zmienił się produkt. Jako zwolennik „tradycyjnych” tynków teraz jestem przekonany do gipsowych utwardzanych i tu pytanie:

Jak takie tynki znoszą wilgotną, chłodną pogodę podczas prac? Albo inaczej przy jakich warunkach mogę planować prace? Chciałbym ruszać czym prędzej jak ustąpi zima...

Same ściany, bez sufitów.

• 1 month później...

Panie Radosławie proszę o radę - położyliśmy już 2 lata temu Diamant Knaufa.

Ale pod wewn. schodami betonowymi zrobiliśmy chłodny schowek, tzn. na etapie wylewania chudziaka, zrobiono ok. 40cm obniżenie o wymiarach ok. 1x2m.

Tynkarze jak kładli w tej "dziupli" pod schodami tynk, to nie położyli go na widocznych zaczernionych fundamentach i w ten sposób mamy na dole cokolik ok. 40cm, z którym nie wiadomo co zrobić.

Ponieważ posadzka w domu podniosła się o ocieplenie i wylewkę, to obecnie "dół" jest obniżony o ok. 65cm i rzeczywiście jest chłodny. Po 2 zimach nie widać przecieków, ani wilgoci (będzie też wentylacja wymuszona), ale nie chcemy tego ocieplać, więc pytanie jak to wykończyć, żeby utrzymać chłodny schowek?

Dzięki Panie Radosławie. I jeszcze 2 sprawy bo chcemy to zrobić porządnie:

1. Jaki betonokontakt Pan poleca?

2. przeglądając fora wpadliśmy na pomysł położenia na dole płytek i cokoliku z płytek -czy z Pana doświadczenia na takim czernidle i na ww. gruncie będzie trzymał klej do płytek? Pozdrawiam serdecznie :)