Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Te płytkie uszkodzenia wystarczy zaprawić głądzią, te grubsze najpierw zakleić zaprawą gipsową po wyschnięciu nałożyć gładź i przeszlifować

Nie trzeba niczym gruntować.

dziękuję za odpowiedź, czekałem na nią a nie zwróciłem uwagi, że jest na kolejnej stronie forum :))). Czy może Pan polecić sprawdzoną gładź ?, chciałbym być na 100 % przekonany , że będzie OK :)

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Dzień dobry, chciałam spytać, czy spotkał się Pan w przypadku domków jednorodzinnych z pomysłem nietynkowania garażu i kotłowni? Właśnie to rozważamy i nie wiemy, jak bardzo "innowacyjny" (nierozsądny) jest to pomysł. Ponadto wykonawca doradza nam tynk MP75l, ale mam obawy dotyczące, czy będzie on wystarczająco wytrzymały? Nie chciałabym, aby tynk był bardzo podatny na uszkodzenia. Wiem, że poleca Pan Diamant, ale czy tynk 75l jest faktycznie w użytkowaniu niepraktyczny, czy też nie jest aż tak "miękki"? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i rozwianie wątpliwości.

Dzień dobry, chciałam spytać, czy spotkał się Pan w przypadku domków jednorodzinnych z pomysłem nietynkowania garażu i kotłowni? Właśnie to rozważamy i nie wiemy, jak bardzo "innowacyjny" (nierozsądny) jest to pomysł. Ponadto wykonawca doradza nam tynk MP75l, ale mam obawy dotyczące, czy będzie on wystarczająco wytrzymały? Nie chciałabym, aby tynk był bardzo podatny na uszkodzenia. Wiem, że poleca Pan Diamant, ale czy tynk 75l jest faktycznie w użytkowaniu niepraktyczny, czy też nie jest aż tak "miękki"? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i rozwianie wątpliwości.

Witam.

Proszę dokładniej przeczytać moje ostatnie wpisy odnośnie diamanta...

Faktycznie mp75l to materiał lekki i nie jest zbyt twardy ale jeżeli w domu nie będzie małych dzieci to myślę że w zupełności wystarczy.

Co do nie tynkowania garażu i kotłowni to poważnie bym się zastanowił, tynki i wylewki kończą etap gołych ścian i budowa zaczyna w końcu przypominac dom.

Można nie tynkować elementów betonowych, stropy filary bo surowy beton jest teraz coraz modniejszy i niektórym naprawdę podoba się gdy nie jest otynkowany, kwestia gustu.

Dziękuję Panu serdecznie.za odpowiedź. Już zaktualizowałam swoją wiedzę na temat Diamanta. Odniosłam wrażenie, że duża część wykonawców nieco dyskredytuje tynki lekkie i człowiek sam już nie wie, czy bez tynków twardych w domu będzie jakaś makabra, czy jednak bez przesady. Myślę, że skorzystamy z Pana rady odnośnie do sufitu - mieliśmy bardzo dobrą ekipę murarzy, więc strop faktycznie wygląda dobrze nawet teraz, a ścianom jednak przyda się trochę "ozdoby" w postaci tynkowania. Wykonawca, który był na budowie zwrócił uwagę, że niewarto tynkować okna w łazience, gdyż później płytkarz będzie miał trudniej, bo wyjdzie za daleko z płytką - z tego, co zrozumiałam potencjalnie może wejść płytką na zawiasy okienne (okno docelowo będzie obrobione dookoła płytkami, nie zaś pomalowane farbą) - czy zgodziłby się Pan z wykonawcą, czy jednak warto tynkować także okolice okna w łazience?

• 6 months później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...

Witam. Mam pytanie jaki tynk powinno się stosować w łazienkach.

Jeśli się nie mylę to w tym wątku tynk gipsowy nie jest odradzany do łazienek, ale jeżeli jednak nie chciałbym go robić w łazienkach (opinii jest wiele i są różne, ale jednak przeważa stanowisko, żeby gipsowych w łazience nie robić - ja się nie znam i nie wiem kto ma rację) - to co najlepiej robić w łazienkach? Tynk cementowo-wapienny? Czy lepiej w ogóle nie tynkować (słyszę, że coraz więcej osób rezygnuje w ogóle z tynku w łazienkach)?

Czytałem, że Knauf zrobił tynk gipsowy Aqua dedykowany do łazienek, ale żadnych opinii o nim nie znalazłem. Testował to ktoś może?

Gdzie słyszysz, że rezygnują z tynkowania łazienek? Pytam bo to dla mnie kompletna głupota... ktoś piony i kąty klejem do płytek będzie wyprowadzał?? ;)

Rób spokojnie tynk gipsowy, pod płytki na tynk tam gdzie prysznic izolacja w płynie, na pozostałej powierzchni normalnie klej i płytki, tam gdzie nie będzie płytek farba do pomieszczeń mokrych i po sprawie. I nie czytaj za dużo forum bo tu jest więcej wariatów nie mających o niczym pojęcia niż ludzi z więdzą bo tacy coraz żadziej tu zaglądają...

Pozdrawiam.

• Like 1

Gdzie słyszysz, że rezygnują z tynkowania łazienek? Pytam bo to dla mnie kompletna głupota...

Od tynkarzy. Rozmawiałem z kilkoma zbierając oferty i każdy z nich mówił, że coraz więcej klientów nie tynkuje w ogóle łazienek, tylko kładzie płytki bezpośrednio na gołe ściany + folia. Rozmawiałem też z kilkoma osobami, którzy korzystali z ich usług i potwierdzali, że faktycznie nie będą tynkować.

Natomiast większość moich znajomych oczywiście tynkowała łazienki, tylko raczej c-w.

• 2 months później...