Radosław Krasowski 24.04.2012 04:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. Czy w garazu, w którym będzie minimalna temp. ok 3-5 st na plus zrobienie scian z c-w a sufitu jak sugeruje wykonawca z gipsowego to dobry pomysł? Jeśli garaż będzie nie ogrzewany to na ściany zdecydowanie c-w a sufit może być gipsowy więc pomysł jak najbardziej ok. Czy komin schidla do kominka sie tynkuje czy raczej stosuje płyty kg? Jest to komin systemowy więc raczej nie ma to znaczenia bo nie ma szczelin przez które mógłby wydostawać się dym, ale mimo to w większości przypadków kominy się tynkuje. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 24.04.2012 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Kłopoty jak u mnie szkoda że tego wcześniej nie było Pamiętam dokładnie Pana kłopoty i regularnie zaglądam do dziennika budowy aby sprawdzić jak wygląda dalej sprawa z tynkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 25.04.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 U mnie wykonali już tynki diamantem (tynkarze robili tym pierwszy raz i stwierdzili, że trochę więcej zabawy ale materiał bardzo fajny i będą polecać go swoim klientom). Mam nadzieje, że nie odpadnie mi od ściany taki jak koledze kalio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 25.04.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak przygotowac taki słup do tynkownia by nie odpadło i nie było rys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 25.04.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak przygotowac taki słup do tynkownia by nie odpadło i nie było rys? Witam. Najpewniejszym rozwiązaniem będzie użycie nośnika tynku stucanet. Wystarczy kupić jeden arkusz, wyciąć odpowiednią szerokość tak aby po obu stronach siatka nachodziła na ściany po 3-4 cm po czym w miejscach zagłębień drutów przykręcić lub nawet przybić co 15 cm. Następnie otynkować, robiłem już tak nie raz co prawda z drewnianymi podporami ale tu też powinno być ok. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 25.04.2012 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 U mnie wykonali już tynki diamantem (tynkarze robili tym pierwszy raz i stwierdzili, że trochę więcej zabawy ale materiał bardzo fajny i będą polecać go swoim klientom). Mam nadzieje, że nie odpadnie mi od ściany taki jak koledze kalio... Widać, że tynki zrobione starannie więc od strony technicznej ekipa na pewno też o wszystko zadbała więc nie powinny odpaść U Pana Kalio niestety z tego co przeczytałem były problemy z materiałem cementowo-wapiennym. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 25.04.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. Najpewniejszym rozwiązaniem będzie użycie nośnika tynku stucanet. Wystarczy kupić jeden arkusz, wyciąć odpowiednią szerokość tak aby po obu stronach siatka nachodziła na ściany po 3-4 cm po czym w miejscach zagłębień drutów przykręcić lub nawet przybić co 15 cm. Następnie otynkować, robiłem już tak nie raz co prawda z drewnianymi podporami ale tu też powinno być ok. [ATTACH=CONFIG]113404[/ATTACH] Pozdrawiam. R.K. Gdzie to mozna kupić poza Wieliczką? Jestem z centrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 26.04.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Gdzie to mozna kupić poza Wieliczką? Jestem z centrum Niestety nie mam pojęcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.04.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) mam takie pytanie czy robienie tynkow w lazience gdzie bede mial plytki od podlogi po sufit ktory bedzie podwieszany ma sensdrugie pytanie czy w nie ogrzewanym garazu zrobic tynk cem-wap czy moze byc gipsowy diamant Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 30.04.2012 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 mam takie pytanie czy robienie tynkow w lazience gdzie bede mial plytki od podlogi po sufit ktory bedzie podwieszany ma sens drugie pytanie czy w nie ogrzewanym garazu zrobic tynk cem-wap czy moze byc gipsowy diamant Witam. Zdecydowanie lepiej jest ściany w łazienkach otynkować niż później prostować je klejem do kafli. Na pewno wyjdzie to taniej i równiej bo w łazienkach trzeba szczególnie zwracać uwagę na zachowanie pionów, płaszczyzn i kątów. Jeśli garaż będzie nie ogrzewany to lepiej jest zrobić tynk cementowo-wapienny szczególnie na ścianach, na suficie może być gips. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 30.04.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, czy robienie tynków w 30 stopniowych upałach, w lato ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 30.04.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, czy robienie tynków w 30 stopniowych upałach, w lato ma sens? Witam. Jeśli tynki będą robione w środku budynku i nie będzie w nim przeciągów to nie ma żadnych przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 30.04.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam. Zdecydowanie lepiej jest ściany w łazienkach otynkować niż później prostować je klejem do kafli. Na pewno wyjdzie to taniej i równiej bo w łazienkach trzeba szczególnie zwracać uwagę na zachowanie pionów, płaszczyzn i kątów. Jeśli garaż będzie nie ogrzewany to lepiej jest zrobić tynk cementowo-wapienny szczególnie na ścianach, na suficie może być gips. Pozdrawiam. R.K. super bardzo dziękuję za odpowiedz jeszcze jedno pytanie czy w takim razie w łazience zrobić gipsowe diamant czy cementowo-wapienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 30.04.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 super bardzo dziękuję za odpowiedz jeszcze jedno pytanie czy w takim razie w łazience zrobić gipsowe diamant czy cementowo-wapienne Można zrobić i gipsowy i cementowo-wapienny z tą różnicą, że gipsowy lepiej jest później zabezpieczyć izolacją przeciwwilgociową (folia w płynie). Ważniejszą rzeczą jest aby dopilnować żeby w miejscach gdzie będą kafle powierzchnia tynku nie była gładka. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 30.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 ok jeszcze raz dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 30.04.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Mam pytanie odnośnie schnięcia tynku diamant, czy teraz po otynkowaniu można otwierać wszystkie okna w domu żeby hulał sobie wiaterek i przyspieszać jego schnięcie ? (zapomniałem zapytać swojego fachowca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 30.04.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Mam pytanie odnośnie schnięcia tynku diamant, czy teraz po otynkowaniu można otwierać wszystkie okna w domu żeby hulał sobie wiaterek i przyspieszać jego schnięcie ? (zapomniałem zapytać swojego fachowca) Witam:) Przez pierwszy tydzień najlepiej jest suszyć tynki tylko przy rozszczelnionych oknach, po tygodniu można okna pouchylać ale lepiej jest unikać mocnych przeciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.05.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Jeszcze jedno pytanie, czy podczas schniecia tynkow wewnatrz mozna robic ocieplenie na zewnatrz styropianem? Jesli nie to ile trzeba odczekac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.05.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie, czy podczas schniecia tynkow wewnatrz mozna robic ocieplenie na zewnatrz styropianem? Jesli nie to ile trzeba odczekac ? Witam. Naprawdę bardzo proszę z elewacją wstrzymać się jak najdłużej można, pomimo że przez ściany wydostaje się tylko w okolicach 3% wilgoci z wewnątrz pomieszczeń to mimo wszystko ma to jakiś wpływ na schnięcie. Jeśli tynki są zrobione na wiosnę to ocieplenie dobrze jest zrobić jesienią, jeśli tynki jesienią to elewacje na wiosnę... Rozmawiałem na ten temat z wieloma osobami głównie z firmy Knauf i twierdzili, że większość problemów z gipsem było spowodowanym: - zbyt szybkim ociepleniem budynku zewnątrz - brakiem odpowiedniej wentylacji podczas schnięcia i użytkowania - malowaniem mokrych jeszcze tynków Pozdrawiam:) R.K. Edytowane 1 Maja 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 24.05.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 mam takie pytanie mam zamontowane okna na tzw. ciepły montaż, czyli tasma nachodzi na sciane tynkarze ktorzy własnie zaczeli robic tynki stwierdzili ze nie ma sensu robic obrobki okien tynkiem bo i tak popekaze najlepszym rozwiazaniem jest karton-gips okreslili to w ten sposob ze jesli polozymy koc na sciane to tynk nie bedzie sie tego trzymał czy maja racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts