Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI MASZYNOWE-Gdańsk,Gdynia-gipsowe,cementowo wapienne.R.K.

Recommended Posts

mam takie pytanie mam zamontowane okna na tzw. ciepły montaż, czyli

tasma nachodzi na sciane tynkarze ktorzy własnie zaczeli robic tynki

stwierdzili ze nie ma sensu robic obrobki okien tynkiem bo i tak popeka

ze najlepszym rozwiazaniem jest karton-gips okreslili to w ten sposob ze

jesli polozymy koc na sciane to tynk nie bedzie sie tego trzymał

czy maja racje?

Witam:)

Sprawdzałem kiedyś informację na ten temat i producenci tych folii twierdzą, że tynk doskonale się na nich trzyma, kilka domów z takimi foliami już otynkowałem i nie miałem żadnych reklamacji odnośnie spękań więc to chyba prawda. Ale zawsze przed tynkowaniem powierzchnię takiej folii lekko przecierałem gipsem bardzo cienką warstwą tak aby złapała się ściany bo taśma która łączy je z ościeżem nie zawsze je odpowiednio mocno trzyma.

Aby mieć 100% pewności najlepiej przetrzeć folie klejem do siatki zbrojeniowej i po wyschnięciu otynkować.

Pozdrawiam.

R.K.

Edytowane przez Radosław Krasowski

• Odpowiedzi 925
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

WITAM

Mam domek w stanie surowym - ściany zewnętrzne nieocieplone, powierzchnia pod tynki ok 400m, z tym, że tam gdzie będą płytki-a będą w łazienkach, pom.gasp.- tynków zamierzałam nie dawać,czy słusznie?

Kolejne pytanie, jakie mam wybrać tynki, gip. czy c-w, mam 2 dzieci :) ogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem ciepła+ gazowe, jeśli gipsowe to wydaje mi się,że najlepiej jeśli kupię sama materiał firmie, kolejne pytanie, JAKI MATERIAŁ?? Jak długo mam czekać aż tynki wyschną -aby móc nakładać farbę, robię je w lipcu?

Na płytę kartonowogipsową-jak rozumiem tynków nie nanoszę, jedynie szpary zaklejam szpachlę i siatką na dużej powierzchni?

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź !!!

Mam domek w stanie surowym - ściany zewnętrzne nieocieplone, powierzchnia pod tynki ok 400m, z tym, że tam gdzie będą płytki-a będą w łazienkach, pom.gasp.- tynków zamierzałam nie dawać,czy słusznie?

Jeżeli ściany są idealnie proste a przewody instalacji elektrycznej wkute w ścianę to można nie tynkować w innym przypadku osoba która będzie kładła kafle może mieć problemy z zachowaniem płaszczyzn.

Kolejne pytanie, jakie mam wybrać tynki, gip. czy c-w, mam 2 dzieci :) ogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem ciepła+ gazowe, jeśli gipsowe to wydaje mi się,że najlepiej jeśli kupię sama materiał firmie, kolejne pytanie,

Temat jakie tynki wybrać był wiele razy poruszany w tym wątku więc uważam, że nie ma sensu kolejny raz pisać tego samego.

JAKI MATERIAŁ??

Jeśli gipsowy to zdecydowanie Knauf diamant a jeśli c-w to dolina nidy lekki lub baumit mpi 25.

Jak długo mam czekać aż tynki wyschną -aby móc nakładać farbę, robię je w lipcu?

Wszystko zależy od pogody, grubości tynku oraz tego czy pomieszczenia będą wietrzone więc nie jestem w stanie sprecyzować odpowiedzi.

Na płytę kartonowogipsową-jak rozumiem tynków nie nanoszę, jedynie szpary zaklejam szpachlę i siatką na dużej powierzchni?

Płyt k-g nie ma sensu tynkować, wystarczy nałożyć gładź w miejscach łączeń wraz z siatką.

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź !!!

Bardzo proszę:)

Pozdrawiam.

R.K.

Edytowane przez Radosław Krasowski

Witam.

Czy miał Pan może do czynienia z tynkami termoizolacyjnymi do ścian jednowarstwowych? Jakieś wskazania, cenne uwagi? Do nas właśnie taki tynk już "jedzie" i ma być zastosowany na zewnątrz w warstwie 3 cm. Murarze przygotowali narożniki budynku, mocując listwy.

Martwi nas tylko pogoda, bo słyszeliśmy, że zewnętrzny tynk nie może być kładziony powyżej 25 stopni :( i gdy pada deszcz, a na dłuższe odkładanie tych prac w czasie nie możemy sobie już pozwolić.

Pozdrawiamy.

Edytowane przez dorkam

Witam.

Czy miał Pan może do czynienia z tynkami termoizolacyjnymi do ścian jednowarstwowych? Jakieś wskazania, cenne uwagi? Do nas właśnie taki tynk już "jedzie" i ma być zastosowany na zewnątrz w warstwie 3 cm. Murarze przygotowali narożniki budynku, mocując listwy.

Martwi nas tylko pogoda, bo słyszeliśmy, że zewnętrzny tynk nie może być kładziony powyżej 25 stopni :( i gdy pada deszcz, a na dłuższe odkładanie tych prac w czasie nie możemy sobie już pozwolić.

Pozdrawiamy.

Witam.

Niestety nigdy nie używałem takich materiałów więc niewiele pomogę.

Rzeczywiście pogoda ma ogromne znacznie przy nakładaniu tynków zewnętrznych, aby ochronić się przed deszczem i słońcem trzeba zastosować siatki osłonowe na rusztowania a w przypadku wysokiej temperatury nic się nie poradzi...

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Pytanko techniczne.

Wkrótce rozpoczynam wykonanie tynków gipsowych ręcznie ...padło na Kreisel 651L

Przed rozpoczęciem prac chcę zagruntować ściany (porotherm 25) i sufit (monolityczny)

Do sufitu kupiłem Kreisel Gruntobet 310.

Czy na ściany z porothermu wystarczy grunt Kreisel Gruntolit W-301?

http://www.kreisel.com.pl/katalog_produktow/srodki_gruntujace_i_ulepszajace ....środki gruntujące

Jaką opinie posiada Pan na temat produktów Kreisel?

Witam

Pytanko techniczne.

Wkrótce rozpoczynam wykonanie tynków gipsowych ręcznie ...padło na Kreisel 651L

Przed rozpoczęciem prac chcę zagruntować ściany (porotherm 25) i sufit (monolityczny)

Do sufitu kupiłem Kreisel Gruntobet 310.

Czy na ściany z porothermu wystarczy grunt Kreisel Gruntolit W-301?

http://www.kreisel.com.pl/katalog_produktow/srodki_gruntujace_i_ulepszajace ....środki gruntujące

Jaką opinie posiada Pan na temat produktów Kreisel?

Ostrzegam przed tynkowaniem ręcznym, materiałami przeznaczonymi do nakładania maszynowego, będzie dosyć ciężko:)

Jeśli chodzi o grunty to używałem je już spory czas temu i niestety nie mam dobrej opinii o nich ale teraz mogło się coś zmienić.

Używam głównie produktów Knaufa oraz Doliny nIdy i uważam, że są bardzo dobre.

Pozdrawiam

R.K.

W takim razie jaki grunt jest godny polecenia do porotherma pod tynk gipsowy, tak aby wszystko się trzymało, a nie wydac majatku na srodek gruntujacy (do betonu komorkowego zapewne jest potrzebny lepszy srodek)?

Co do rodzaju gipsu to nie mam wielkiego wyboru ...w lokalnych hurtowniach wszyscy maja kreisel. Natomiast knauf goldband o 50% drozszy.

Jeden dom juz wytynkowalismy kreiselem 651L wiec i tym razem musimy dac rade :)

z góry dziękuję

Edytowane przez blackraven

W takim razie jaki grunt jest godny polecenia do porotherma pod tynk gipsowy, tak aby wszystko się trzymało, a nie wydac majatku na srodek gruntujacy (do betonu komorkowego zapewne jest potrzebny lepszy srodek)?

Co do rodzaju gipsu to nie mam wielkiego wyboru ...w lokalnych hurtowniach wszyscy maja kreisel. Natomiast knauf goldband o 50% drozszy.

Jeden dom juz wytynkowalismy kreiselem 651L wiec i tym razem musimy dac rade :)

z góry dziękuję

Do ścian bez względu na to czy to Porotherm, Silka czy gazobeton Dolina Nidy euro grunt 500. Trzeba odpowiednio rozcieńczyć ( ja daję prawie trzy wiadra wody) i jest super "zasłona". Porotherm zazwyczaj wystarcza raz natomiast beton komórkowy zazwyczaj dwa razy ale czasami nawet trzy.

Do sufitów na strop monolityczny to raczej obojętnie której firmy bo to chyba wszystko to samo:)

Pozdrawiam

R.K.

• 4 months później...
A ja mam pytanie odnośnie tynki cementowo-wapienne. Z różnych powodów zdecydowaliśmy się na nie. Ale teraz nie chcielibyśmy gipsować wszystkich ścian tylko na podaszu - szlifować tynk cem-wapienny. Gdzieś na forum czytałam w jakich siatek najlepiej użyć ale nie mogę tego odszukać. Proszę o podpowiedź.

A ja mam pytanie odnośnie tynki cementowo-wapienne. Z różnych powodów zdecydowaliśmy się na nie. Ale teraz nie chcielibyśmy gipsować wszystkich ścian tylko na podaszu - szlifować tynk cem-wapienny. Gdzieś na forum czytałam w jakich siatek najlepiej użyć ale nie mogę tego odszukać. Proszę o podpowiedź.

Witam.

Dużo zależy od tego jaki materiał został użyty do otynkowania ścian. Jeśli jest miękki i sypie się z niego piach to najlepiej użyć siatki o gradacji 180-200 , natomiast jeśli jest bardzo twardy to można poeksperymentować z grubszym np 120. Podobnie będzie z papierem ściernym.

Pozdrawiam.

Dziękuje za podpowiedź. Tynki są "mieszane" na budowie. Ciężko mi to ocenić - strasznie się nie sypie. Zatem spróbujemy jedno i drugie zobaczymy jak się będzie robić. A potem normalnie gruntować i malować. Czy na tynki cw jakiś "opatentowany" specyfik? Mąż wspominał że może bardziej chłonąć.

Dziękuje za podpowiedź. Tynki są "mieszane" na budowie. Ciężko mi to ocenić - strasznie się nie sypie. Zatem spróbujemy jedno i drugie zobaczymy jak się będzie robić. A potem normalnie gruntować i malować. Czy na tynki cw jakiś "opatentowany" specyfik? Mąż wspominał że może bardziej chłonąć.

Niestety nie mam wiedzy na tematy gruntowania oraz malowania...

Pozdrawiam:)

• 1 month później...

Witam

zastanawiamy się nad tynkami cementowo-wapiennymi w domu z ytonga, z wentylacją grawitacyjną. Co prawda po przeczytaniu Pana wątku - zaczynam się również poważnie zastanawiać nad tynkiem gipsowym diamant.

chciałabym zapytać Pana o tynk c-w z piaskiem kwarcowym. Co daje dodanie piasku do tynku cw? czy łatwiej jest wyrównać ściany przed malowaniem po dodaniu pasku kwarcowego do cw? czy w przypadku takiego tynku - można uniknąć kładzenia gładzi? czy łatwiej jest wyrównać ewentualne nierówności w ścianie gdy trzeba byłoby przekładać jakieś przewody elektryczne itp?

serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)

Witam

zastanawiamy się nad tynkami cementowo-wapiennymi w domu z ytonga, z wentylacją grawitacyjną. Co prawda po przeczytaniu Pana wątku - zaczynam się również poważnie zastanawiać nad tynkiem gipsowym diamant.

chciałabym zapytać Pana o tynk c-w z piaskiem kwarcowym. Co daje dodanie piasku do tynku cw? czy łatwiej jest wyrównać ściany przed malowaniem po dodaniu pasku kwarcowego do cw? czy w przypadku takiego tynku - można uniknąć kładzenia gładzi? czy łatwiej jest wyrównać ewentualne nierówności w ścianie gdy trzeba byłoby przekładać jakieś przewody elektryczne itp?

serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)

Piasek kwarcowy nakłada się jako ostateczna trzecia warstwa tynku. Jest to warstwa wyrównująca zazwyczaj wymieszana z wapnem. Oczywiście mówimy tu o tynkach przygotowywanych na budowie. Natomiast jeśli chodzi o materiały workowane z najmniejszym możliwym uziarnieniem to oczywiście można uzyskać zadowalający efekt ostatecznej obróbki i nie będzie konieczne nakładanie gładzi ale zdecydowanie odradzam tego typu rozwiązania ze względu na problem z naprawą ubytków które na 100% pojawią się podczas wykonywania dalszych prac wykończeniowych.

Odnośnie Diamanta napisałem już tak dużo że chyba nic nowego nie wymyślę ale w razie wątpliwości proszę pytać może coś przeoczyłem:)

Pozdrawiam.

R.K.

• 1 month później...

Witam serdecznie,

w domu na parterze i na piętrze bede kładł tynk knauf diamant. W piwnicy chce położyć tynk cementowo wapienny. Tylko mam problem w wyborem. Po przeczytaniu wszystkich pana wpisów, poleca Pan tynki Baumit albo Nida. A co sądzi Pan o Knaufie Cover In (slow) i o obrzutce Knauf Connect? Stosował już Pan te materiały ?

A jaki środek gruntujący Pan poleca ? U mnie na razie wybór padł na Knauf Grundiermittel.

Pozdrawiam Piotr

Witam serdecznie,

w domu na parterze i na piętrze bede kładł tynk knauf diamant. W piwnicy chce położyć tynk cementowo wapienny. Tylko mam problem w wyborem. Po przeczytaniu wszystkich pana wpisów, poleca Pan tynki Baumit albo Nida. A co sądzi Pan o Knaufie Cover In (slow) i o obrzutce Knauf Connect? Stosował już Pan te materiały ?

A jaki środek gruntujący Pan poleca ? U mnie na razie wybór padł na Knauf Grundiermittel.

Pozdrawiam Piotr

Witam.

Zasada jest taka, że jeśli chce Pan zachować gwarancje producenta to powinno stosować się pod tynk Knaufa grunt knaufa pomimo tego, że jakościowo jest taki sobie:)

Diamant to doskonały wybór ale trzeba pamiętać, że jest to materiał ciężki i do odpowiedniej obróbki potrzebne jest doświadczenie czyli sprawdzona ekipa tynkarska.

Nie używałem jeszcze tynków c-w Knaufa więc nie mogę wypowiedzieć się na ich temat natomiast jest gdzieś na forum temat poświęcony temu materiałowi ale niestety negatywny.

Ze sprawdzonych materiałów na piwnicę proponuję dolinę nidy lub jeśli piwnica będzie ogrzewana a izolacja ścian jest szczelna zastanowiłbym się nawet nad diamantem...

Pozdrawiam.

R.K.