Lukasz_B_CK 11.10.2013 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dziękuję za sprostowanie i w pełni profesjonalne drążenie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 11.10.2013 04:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Jestem pod wrazeniem ! Pełna profeska w doradztwie. Zeby takiego kogos w rejonie bydgoszczy do tynków złapac... Dziękuję za miłe słowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 11.10.2013 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dziękuję za sprostowanie i w pełni profesjonalne drążenie tematu Bardzo proszę Gdyby pojawiły się jeszcze jakieś pytania służę pomocą. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.10.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Czy dopuszczalne jest położenie tynków wewnętrznych w domu bez uruchomionego ogrzewania, bez ocieplenia/elewacji zewnetrznej i zostawienie tego na zime ? Zakladam SSZ + prace wewnetrzne w tym samym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 11.10.2013 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Czy dopuszczalne jest położenie tynków wewnętrznych w domu bez uruchomionego ogrzewania, bez ocieplenia/elewacji zewnetrznej i zostawienie tego na zime ? Zakladam SSZ + prace wewnetrzne w tym samym sezonie. Witam. Tynki gipsowe lekkie jak najbardziej. Tynki utwardzane Diamant też ale nie powinno nakładać się go dwuwarstwowo ( mokry na już związany tynk). W obu przypadkach jest to sprawdzone przeze mnie ale dotyczy tylko materiałów Knaufa... W przypadku tynków cementowo-wapiennych też nie powinno być problemu ale warunkiem jest, że muszą być już suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.10.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Panie Radku, jasniej poprosze: 1. Tynki utwardzane Diamant też ale nie powinno nakładać się go dwuwarstwowo ( mokry na już związany tynk). - Taki tynk przewiduje, ale nie rozumiem zalecenia. Ile czasu schnie ten tynk ?2. W przypadku tynków cementowo-wapiennych też nie powinno być problemu ale warunkiem jest, że muszą być już suche - tzn suche na zime ? Czyli z grubsza ile to czasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 11.10.2013 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Panie Radku, jasniej poprosze: 1. Tynki utwardzane Diamant też ale nie powinno nakładać się go dwuwarstwowo ( mokry na już związany tynk). - Taki tynk przewiduje, ale nie rozumiem zalecenia. Ile czasu schnie ten tynk ? 2. W przypadku tynków cementowo-wapiennych też nie powinno być problemu ale warunkiem jest, że muszą być już suche - tzn suche na zime ? Czyli z grubsza ile to czasu ? 1.Tynk gipsowy a w szczególności Diamant musi być nakładany jedno warstwowo a jeśli trzeba gdzieś zrobić pogrubienie to stosuje się metodę mokre na mokre. 2. Nie jestem w stanie odpowiedzieć bo zależy to od zbyt wielu czynników np: grubość tynku, chłonność podłoża, warunków atmosferycznych na zewnątrz, temperatury w budynku, odpowiedniej wentylacji, tego czy budynek jest ocieplony. to samo dotyczy się Diamanta tylko on nawet jeśli zamarznie po tynkowaniu to nic mu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.10.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 To moze napisze co zrozumialem odnosnie zimowania tynkow:1. CW musi wyschnac przed zima, bo zamarzanie mu nie sluzy2. Diamant, nawet jak zamarznie bo nie wysechl do konca - nic mu sie nie stanie. emajrajt? dobrze dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 11.10.2013 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 To moze napisze co zrozumialem odnosnie zimowania tynkow: 1. CW musi wyschnac przed zima, bo zamarzanie mu nie sluzy 2. Diamant, nawet jak zamarznie bo nie wysechl do konca - nic mu sie nie stanie. emajrajt? dobrze dobrze ? Dokładnie tylko diamant koniecznie jedno warstwowo a jedyny materiał pod nim to ten do osadzania listew narożnikowych, temperatura podczas tynkowania musi być na plusie no i najważniejsze podłoże nie może być zamrożone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.10.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Jasne. Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzaaa 12.12.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Witam Mam pytanie gdyż stoje przed podjęciem decyzji jakie tynki - cw czy gipsowe. Z gipsowych rozważam tylko Knauf Diamant. Dom jest z cermaiki, ocieplony będzie styropianem. Na co przy takiej konstrukcji sie zdecydować ? Wiele osób doradza cw, że z gipsowymi moze byc kłopot z wilgotnością, grzybami itp a w dom będzie klasyczny, bez rekuperacji, bez wentylacji mechanicznej, jedynie grawitacyjna o wiadomo rozszczelniane okna itp. Czy gipsówka (Diamant) jest dobra dla zdrowia bo tez różne opinie sa w temacie, właśnie to jest najgorsze, że każdy mówi co innego Pozdrawiam Zuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 13.12.2013 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Mam pytanie gdyż stoje przed podjęciem decyzji jakie tynki - cw czy gipsowe. Z gipsowych rozważam tylko Knauf Diamant. Dom jest z cermaiki, ocieplony będzie styropianem. Na co przy takiej konstrukcji sie zdecydować ? Wiele osób doradza cw, że z gipsowymi moze byc kłopot z wilgotnością, grzybami itp a w dom będzie klasyczny, bez rekuperacji, bez wentylacji mechanicznej, jedynie grawitacyjna o wiadomo rozszczelniane okna itp. Czy gipsówka (Diamant) jest dobra dla zdrowia bo tez różne opinie sa w temacie, właśnie to jest najgorsze, że każdy mówi co innego Pozdrawiam Zuza Witam. Zdecydowanie gipsowe utwardzane i nie ma znaczenia czy dom wybudowany jest z ceramiki czy innego materiału oraz czy wentylacja jest grawitacyjna czy mechaniczna jeżeli będą odpowiednio wysuszone przed malowaniem i nie będzie nakładana na nie żadna gładź to gwarantuję że nie ma możliwości żeby pojawił się na nich grzyb. Proszę mi wierzyć i nie słuchać żadnych pseudo doradców którzy nie mają pojęcia o tynkach, Od momentu gdy tynki utwardzane weszły na rynek czyli 2,5 roku temu 90% domków tynkowaliśmy tym materiałem i NIGDY nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z pleśnią. Mógłbym godzinami rozpisywać się o przewadze tynków gipsowych nad c-w ale chyba wystarczy wpisać w wyszukiwarkę muratora: pękające tynki cementowo wapienne żeby samemu się przekonać Tynki gipsowe posiadają wszystkie niezbędne atesty zdrowotne więc o to proszę się nie martwić. W obecnej chwili niestety Materiał Diamant nie jest już tak dobry jak kiedyś trafiają się partie którymi po prostu nie da się tynkować dlatego proponuję Dolinę Nidy ZETA i na tę chwilę jest to najlepszy materiał równie twardy jak diamant i oczywiście też można go szlifować po wyschnięciu. Pozdrawiam. R.K. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzaaa 21.12.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam jeszcze dwa pytania odnośnie tynków gipsowych Knauf Diamant 1. Mówi sie ze mają dodatki popiołu z elektrociepłowni2. tynki gipsowe powodują korozję metali które muszą być zabezpieczane Prośba o Pana spojrzenie na te dwa punkty PozdrawiamZuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.12.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Nie tylko DiamantWitam jeszcze dwa pytania odnośnie tynków gipsowych Knauf Diamant 1. Mówi sie ze mają dodatki popiołu z elektrociepłowni 2. tynki gipsowe powodują korozję metali które muszą być zabezpieczane Prośba o Pana spojrzenie na te dwa punkty Pozdrawiam Zuza Witam:) 1.tak mają dodatki tak jak większość tynków workowanych. 2.wszystkie elementy metalowe muszą być zamalowane farbą najlepiej podkładową, jeśli coś zostanie pominięte i rdza mimo wszystko sie pojawi to przed malowaniem wystarczy przemalować to miejsce odrobiną farby olejnej i po sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzaaa 24.12.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 OK czyli czy zdecyduje sie na gipsowe Diamant czy na cw ale z worka pod względem dodatków bedzie to to samo ? A jak wpływają na zdrowie te dodatki w Diamancie ? Wiem wiem atesty są ale duża część wykonawców różnie sie o gipsówkach wypowiada. Pozdrawiam Świątecznie i życzę Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 25.12.2013 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 OK czyli czy zdecyduje sie na gipsowe Diamant czy na cw ale z worka pod względem dodatków bedzie to to samo ? A jak wpływają na zdrowie te dodatki w Diamancie ? Wiem wiem atesty są ale duża część wykonawców różnie sie o gipsówkach wypowiada. Pozdrawiam Świątecznie i życzę Wesołych Świąt Witam. Jeśli cokoliwek było by niezdrowego w tych materiałach my wykoanawcy przekonalibyśmy się o tym pierwsi poniewarz mamy największy kontakt z tymi substancjami i pylą one najbardziej w momencie wrzucania worka do agregatu.Pracuję już sporo lat i nigdy mi nic nie było i nie słyszałem o rzadnym takim przypadku u moich kolegow więc myślę, że nie ma się czym martwić. pozdrawiam i wesołych świąt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witam, Ten wątek powinien byc polecany jako Biblia inwestora przed etapem tynkowania. Jestem pod wrażeniem.Ja jestem juz po tym etapie, ale mam kilka pytań. Mam położonego Diamanta, prace zakończyły się 25.11.13, z efektu jestem zadowolony. Tynki oddały już dużą część wilgoci, ale... :1. Miejsca, w których aplikowano dużą ilość tynku (np w otwory wykute pod puszki, albo otwór, który zostal wykuty w niewłaściwym miejscu i został wypełniony gipsem) są nadal ciemniejsze i ich faktura nie jest tak gładka, jak otaczajacych je ścian. Czy warto przeszlifowac te miejsca ? Troche sie obawiam, bo ta powierzchnia zawiera nieco wieksze ziarna (kamyczki ?)2. Wnętrza otworów okiennych przy oknach typu fix nie schną naturalnie tak szybko, jak reszta. Sa nieco ciemniejsze i ich powierzchnia nie jest tak twarda, jak pozostałych scian. Czy pozostawić je do naturalnego doschniecia, czy pomóc nagrzewnicą ? Czy po doschnięciu ich twardość będzie porownywalna do pozostałych powierzchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.01.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam, Ten wątek powinien byc polecany jako Biblia inwestora przed etapem tynkowania. Jestem pod wrażeniem. Ja jestem juz po tym etapie, ale mam kilka pytań. Mam położonego Diamanta, prace zakończyły się 25.11.13, z efektu jestem zadowolony. Tynki oddały już dużą część wilgoci, ale... : 1. Miejsca, w których aplikowano dużą ilość tynku (np w otwory wykute pod puszki, albo otwór, który zostal wykuty w niewłaściwym miejscu i został wypełniony gipsem) są nadal ciemniejsze i ich faktura nie jest tak gładka, jak otaczajacych je ścian. Czy warto przeszlifowac te miejsca ? Troche sie obawiam, bo ta powierzchnia zawiera nieco wieksze ziarna (kamyczki ?) 2. Wnętrza otworów okiennych przy oknach typu fix nie schną naturalnie tak szybko, jak reszta. Sa nieco ciemniejsze i ich powierzchnia nie jest tak twarda, jak pozostałych scian. Czy pozostawić je do naturalnego doschniecia, czy pomóc nagrzewnicą ? Czy po doschnięciu ich twardość będzie porownywalna do pozostałych powierzchni ? Witam:) bardzo dziękuję za miłe słowa i przepraszam, że odpisuję dopiero teraz ale nie zaglądałem ostatnio na FM. A więc do rzeczy: 1. Zdecydowanie trzeba te miejsca przeszlifować tak samo jak wszystkie inne w których zbyt długo utrzymuje się wilgoć np. naroża na stropie. Byłem ostatnio na budowie którą tynkowałem 2 miesiące temu i zauważyłem kilka mokrych plam na sufitach, zaproponowałem inwestorowi aby delikatnie przeszlifował te miejsca papierem 180 ponieważ w miejscach tych wilgoć nie może znaleźć ujścia.. 3 dni później otrzymałem telefon, że miejsca te ładnie wyschły i wszystko jest ok. Natomiast w miejscach gdzie były duże pogrubienia tynk będzie sechł dłużej i nie mamy na to wpływu:) 2. Zasada jest taka, że im szybciej tynki wyschną tym są bardziej twarde ale mimo to proszę się nie spodziewać tego co było przed zaszłą zimą gdyż Knauf musiał nieco uplastycznić Diamanta i nie jest już taki twardy jak kiedyś ale nadal można go szlifować. Można pomóc w schnięciu nagrzewnicą ale trzeba pamiętać, że żeby miało to sens okna muszą być pouchylane aby wilgoć wydostawała się na zewnątrz a przy takich temperaturach jak teraz ( pomorskie -5 ) może to być kłopotliwe. Pozdrawiam. R.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 To co wyschło jest twarde i trudne do zarysowania (paznokciem ) Tak, gdzie warstwa była grubsza (obróbka otworów okiennych) tynk jest nieco ciemniejszy i nie tak twardy. Dam popracować trochę nagrzewnicy, szczelin z dachu jest na tyle dużo, że wilgoć znajdzie ujście. A cóż się stało, że Knauf musiał trochę uplastycznić Diamanta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.01.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 To co wyschło jest twarde i trudne do zarysowania (paznokciem ) Tak, gdzie warstwa była grubsza (obróbka otworów okiennych) tynk jest nieco ciemniejszy i nie tak twardy. Dam popracować trochę nagrzewnicy, szczelin z dachu jest na tyle dużo, że wilgoć znajdzie ujście. A cóż się stało, że Knauf musiał trochę uplastycznić Diamanta ? Był zbyt twardy i przez to nie poddawał się naprężeniom podczas pracy budynku co skutkowało pojawianiem się pęknięć... Tynk na pewno jeszcze stwardnieje w tych miejscach, nagrzewnica ok byle nie gazowa jak już to elektryczna lub jakaś koza+wiatraczek żeby rozdmuchać ciepłe powietrze. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts