muzyk84 23.05.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów : )Buduję domek w Gnieźnie i jestem właśnie na etepie kominka. Mam na jego wykonanie pewien nietypowy pomysł lecz co za tym idzie również wątpliwości... i stąd moja prośba o radę Należąy zacząć od tego że budunek jest 3-kondygnacyjny (piwnica, parter piętro) z płaskim dachem. Kominek umieszczę na parterze. Chciałbym zaoszczędzić troszkę energii cieplnej i odbiegając od standardu nie wpuszczać rury spalinowej zaraz nad wkładem w kanał kominowy tylko przebić się przez strop ("gary" wylewka - posadzek jeszcze brak) i pociągnąć rurę aż pod sufit na piętrze i tam dopiero podczepić się do kanału kominowego.Nas piętrze zabuduję rurę płytą KG i zrobię otwory na dole i do góry - taki grzejniczek za free : ) Pomysł w mej skrajnie subiektywnej ocenie jest dobry a nawet bardzo : ) Pytanie jak to wygląda od strony technicznej... czy takie rozwiązanie zapewni mi prawidłową pracę kominka? pytałem znajomych i opinie są raczej sceptyczne lecz bez konkretnych uzadadnień. z góry dziękuję z wszystkie odpowiedzi.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 23.05.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Najbliżej masz do Kominki Batura Łaziska k/ Wągrowca . Możesz się powołać na skierowanie ode mnie , zapewne wtedy dostaniesz specjalną ofertę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 23.05.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Zasadniczo dwie wątpliwości mi się nasuwają:1 przejście rury dymowej przez strop - oczywiście da się zrobić ale trzeba zrobić to z głową. Taka długa rura będzie dosyć mocno pracować więc musi mieć taką możliwość (odpowiednia dylatacja) no i oczywiście sensowna izolacja. Nie jakaś wielka filozofia.2 kwestia ciągu kominowego. Prawda że na tych dodatkowych metrach rury spalinowej odzyskasz sporo ciepła, a to oznacza że schłodzisz spaliny co za tym idzie zmniejszysz ciąg kominowy. Takie mam laickie przemyślenia. I tak myślę sobie że dobrze by było żeby jakiś fachowiec pooglądał chałupę komin i całą resztę i zaopiniował czy w ten sposób można bezpiecznie podpiąć kominek czy nie. Metoda "podepniemy i zobaczymy" oraz "jakoś się pali i nie bardzo kopci" nie są polecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 23.05.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Jest to rozwiązanie prawidłowe, ale rzeczywiście należy uważać na ciąg kominowy, którego jednym z czynników jest wysokość czynna komina (długość komina od wejścia do szczytu). Ogrzanie górnego pomieszczenia może odbyć się także w inny sposób. Jeżeli natomiast zależy Panu na odzysk energii ze spalin, to warto zastanowić się nad zastosowaniem szamotowych krążków nakładanych na wkład kominkowy lub żeliwnej przystawki akumulacyjnej (dym zamiast wędrować do komina wpada najpierw do kanałów żeliwnej skrzyni, by potem dopiero wpaść do komina). Oczywiście można pójść na całość i zastosować szamotowe kanały dynowe, ale nie jest to już zbyt tanie, choć daje znakomite efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.05.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Witam Panie Danielu chciałem dopytać, bo napisał pan nieprecyzyjnie... Jest to rozwiązanie prawidłowe, ale rzeczywiście należy uważać na ciąg kominowy, którego jednym z czynników jest wysokość czynna komina (długość komina od wejścia do szczytu). Co miał pan na myśli pisząc "od wejścia"? czyli konkretnie od wejścia czego w co. Wiem, ze pan również zajmuje się kominami, a więc prosiłbym o sprecyzowanie i wyjaśnienie, co nazywamy kominem i po co są kominy i kiedy mówimy że coś jest kominem. Czy może rura (kanał) w którym idzie sobie dym do góry jest kominem? To pana wyjaśnienie utnie wszelkie niedopowiedziane dysputy. Edytowane 23 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Muzyk , nawiązując do opinii znajomych: "Pomysł w mej skrajnie subiektywnej ocenie jest dobry a nawet bardzo : ) Pytanie jak to wygląda od strony technicznej... czy takie rozwiązanie zapewni mi prawidłową pracę kominka? pytałem znajomych i opinie są raczej sceptyczne lecz bez konkretnych uzadadnień." Ciekawi mnie czy sceptyczne oceny Twoich znajomych mają jakieś podstawy.Czy to są osoby które zajmują się kominkami? Czy może mają takie "pomysły"w domu i coś nie działa ? Bo "pomysł" ten jest jednym z bardziej cwanych rozwiązań na odzyskanieenergii ze spalin. Dość tani ,bo rurę do komina to teraz wkłada się obligatoryjnie.Więc można nie liczyć jej kosztu w urządzeniu do odzysku ciepła. Pamiętać trzeba o elastycznym ich montażu (patrz wpis G.N.) , a płytęgipsową zastąpiłbym krzemianowo wapniową - podjedź do Łazisk ,mam dużo tańszą niż w Castoramie (pół godziny z Gniezna) Schładzanie spalin jest wręcz wskazane , oczywiście do minimalnegodopuszczalnego poziomu. Generalnie większość wkładów ten poziom przekracza kilkakrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzyk84 23.05.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Jestem naprawdę mile zaskoczony aktywnością forum muratora - dziękuję : ) Panie Danielu sam kanał kominowy (25x25 tradycyjny z pełnej cegły) ma w sumie prawie 9,70 metra długości a raczej wysokości (od posadzki w piwnicy po wylot). Mój szatański plan zakłada ze rura wchodzić w kanał będzie na wysokości 8,20 metra a więc wysokości czynnej konina (jak Pan to określił i jak rozumiem) pozostanie 1,5 metra. Co Pan o tym sądzi? Dodam jescze że samej rury bedzie jakieś 4,3 metra Piotr - znajomi czyli fachowcy od wszystkiego i niczego jednocześnie - RACJA i właśnie dlatego zwracam się z prośbą na tym forum - niestety, jest taka prawidłowość że jak ktoś zostanie zapytany o coś o czym niema pojęcia zazwiczaj odpowiada "yyyy ...ale radzej nie" a jeśli przy tym osoba ta powinna znać odpowiedź to siedzisz bracie w malinach po uszy : )...a na forum wypowiadają się tylko Ci którzy CHCĄ a nie muszą (czy też powinni) i dlatego cenię sobie każdą taką opinię i cały czas wyciągam wnioski... Przesyłam też orientacyjny schemat: http://zapodaj.net/21d998b9051e.bmp.html kominek.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.05.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jeżeli natomiast zależy Panu na odzysk energii ze spalin, to warto zastanowić się nad zastosowaniem szamotowych krążków nakładanych na wkład kominkowy lub żeliwnej przystawki akumulacyjnej (dym zamiast wędrować do komina wpada najpierw do kanałów żeliwnej skrzyni, by potem dopiero wpaść do komina). Panie Danielu, a można prosić o przykład takiej żeliwnej przystawki akumulacyjnej? Nie udało mi się jej odnaleźć na Państwa stronach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 24.05.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Ostatnio wykonywałem podobną instalację. Wkład: Dovre 2180 CBS. Izolacja na płytach silikatowo - wapiennych Varmsen. System kominowy Schiedel. Kominek umiejscowiony na parterze, natomiast rura spalinowa przeprowadzona przez strop na pierwsze piętro. Na wysokości około 2 metrów na piętrze wejście w komin (oczywiście za pomocą trójnika 45stopni). Zastosowałem płyty izolacyjne od producenta: kratki.pl (tanie, niestety stosunkowo kruche - dlatego od zewnątrz "wzmocnione" płytami KG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 24.05.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Bohusz - rzeczywiście użyłem skrótu pisząc "od wejścia", co oznacza, że od miejsca wprowdzenia przyłącza dymowego do pionu komina. Przyłącze dymowe to odcinek łączący króciec dymowy wkładu kominkowego z trójnikiem (otworem) komina. Muzyk84 - bardzo wysoko chcesz włączyć się z dymem do komina. Uważam, że za wysoko. Pozostaw chociaż 3m komina ponad wejście. Przy takim rozwiązaniu warto profesjonalnie dobrać wkład kominkowy. Trociu - rzeczywiście jeszcze na naszych stronach nie ma wyspecyfikowanych przystawek akumulacyjnych, już wkrótce ruszy nasza strona poświęcona kominkom z masą akumulacyjną, więc znajdą się także wymienione przeze mnie przystawki. Na ogół polecamy przystawki tej samej marki, co wkład kominkowy, czyli jak montujemy Spartherma, to dajemy przystawkę Spartherm, jak Leda, to Leda (wprowadzają teraz nową - bardzo nowoczesną). Oczywiście w ofercie mamy także uniwersalne. Póki co, proszę spojrzeć pod linki: http://www.kominkiikominy.pl/kominki-akumulacyjne-cieple-kominki-zeliwna-przystawka-akumulacyjna,d3965.html oraz http://www.feuertechnik.de/html/zubehor_nhk.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Ostatnio wykonywałem podobną instalację. Wkład: Dovre 2180 CBS. Izolacja na płytach silikatowo - wapiennych Varmsen. System kominowy Schiedel. Kominek umiejscowiony na parterze, natomiast rura spalinowa przeprowadzona przez strop na pierwsze piętro. Na wysokości około 2 metrów na piętrze wejście w komin (oczywiście za pomocą trójnika 45stopni). Zastosowałem płyty izolacyjne od producenta: kratki.pl (tanie, niestety stosunkowo kruche - dlatego od zewnątrz "wzmocnione" płytami KG). Opisałeś ogólnie instalacje. Ale to połowa albo mniej opisu. Bo nie napisałeś jakie efekty z tej instalacji są. Konkretne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.05.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Bohusz - rzeczywiście użyłem skrótu pisząc "od wejścia", co oznacza, że od miejsca wprowdzenia przyłącza dymowego do pionu komina. Przyłącze dymowe to odcinek łączący króciec dymowy wkładu kominkowego z trójnikiem (otworem) komina. Muzyk84 - bardzo wysoko chcesz włączyć się z dymem do komina. Uważam, że za wysoko. Pozostaw chociaż 3m komina ponad wejście. Przy takim rozwiązaniu warto profesjonalnie dobrać wkład kominkowy. Dalej nic nie rozumiem... to ta rura to nie komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.05.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Trociu - rzeczywiście jeszcze na naszych stronach nie ma wyspecyfikowanych przystawek akumulacyjnych, już wkrótce ruszy nasza strona poświęcona kominkom z masą akumulacyjną, więc znajdą się także wymienione przeze mnie przystawki. Na ogół polecamy przystawki tej samej marki, co wkład kominkowy, czyli jak montujemy Spartherma, to dajemy przystawkę Spartherm, jak Leda, to Leda (wprowadzają teraz nową - bardzo nowoczesną). Oczywiście w ofercie mamy także uniwersalne. Póki co, proszę spojrzeć pod linki: http://www.kominkiikominy.pl/kominki-akumulacyjne-cieple-kominki-zeliwna-przystawka-akumulacyjna,d3965.html oraz http://www.feuertechnik.de/html/zubehor_nhk.html Z tej drugiej strony (feuertechnik) najbardziej pasuje do mojego przypadku "Nachheizkasten für den Überbau Leistung 1,5 KW Stahl". Tylko jak jakiś czas temu pokazywałem na forum nadstawkę bazującą na kilku wąskich rurach zadano pytanie - jak to czyścić. Tutaj można zadać podobne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.05.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Z tej drugiej strony (feuertechnik) najbardziej pasuje do mojego przypadku "Nachheizkasten für den Überbau Leistung 1,5 KW Stahl". Tylko jak jakiś czas temu pokazywałem na forum nadstawkę bazującą na kilku wąskich rurach zadano pytanie - jak to czyścić. Tutaj można zadać podobne.. Takie przystawki maja wyczystki w dolnej części ustrojstwa. Twoje wąskie rury można czyścić przez wkład , wąską szczotką . W praktyce ,jeśli zastosujesz się do instrukcji użytkowania, ten typ przystawek (nad wkładem ), nie wymaga czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.05.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Dalej nic nie rozumiem... to ta rura to nie komin? Sam jestem ciekawy, według mnie laika to komin Ale co na to fachowiec? Dopisuję się swoim postem bo ciekawy wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 25.05.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Jeżeli chodzi o efekty. Zainstalowaliśmy na tej ściance 3 kratki o wymiarach kieszeni montażowych 15/28. Powiem tak, jestem mile zaskoczony efektem. Rozwiązanie to zapewniło w tym pomieszczeniu (jest to sypialnia ok 20m2) bezpośrednio dość dużą masę ciepłego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzyk84 25.05.2011 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 no super! house4life Twoja odpowiedz napawa mnie optymizmem lecz mimo że instalacja zrobiona przez Ciebie działa prawidłowo to chciałbym rozwiać jeszcze pewne wątpliwości związane konkretnie z moim kominkiem. Panie Danielu, pisze Pan że należy do rozwiązania o którym piszemy należy dobrać odpowiedni wkład. Cóż, wkład już stoi w garażu wiec licząc troszkę na łut szczęścia zapytam co Pan przez to rozumie... to znaczy, na co zwrócić uwagę przy doborze wkładu jeśli chcę zastosować przedłużenie rury spalinowej. PS: Mam wkład Laudel 700 Compact z szybą boczną. Ponadto jeśli byłby Pan tak miły w rozwinął nieco kwestię wysokości podczepienia się z rurą spalinową. Dlaczego 3 metry czynnej części komina to dobrze a 1.5 już nie... Czy w ogóle ma to znaczenie? Dlaczego? pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.05.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 no super! house4life Twoja odpowiedz napawa mnie optymizmem lecz mimo że instalacja zrobiona przez Ciebie działa prawidłowo to chciałbym rozwiać jeszcze pewne wątpliwości związane konkretnie z moim kominkiem. Panie Danielu, pisze Pan że należy do rozwiązania o którym piszemy należy dobrać odpowiedni wkład. Cóż, wkład już stoi w garażu wiec licząc troszkę na łut szczęścia zapytam co Pan przez to rozumie... to znaczy, na co zwrócić uwagę przy doborze wkładu jeśli chcę zastosować przedłużenie rury spalinowej. PS: Mam wkład Laudel 700 Compact z szybą boczną. Ponadto jeśli byłby Pan tak miły w rozwinął nieco kwestię wysokości podczepienia się z rurą spalinową. Dlaczego 3 metry czynnej części komina to dobrze a 1.5 już nie... Czy w ogóle ma to znaczenie? Dlaczego? pozdrawiam wszystkich! Obawiam się ,że Daniel ma spore doświadczenie w budowaniu normalnych kominków i normalnych kominów. Wypowiada się dość racjonalnie na powyższe tematy , bo nie chce kombinować Od tego są inni - tacy jak Muzyk , czy Eniu Wszystko zadziała i będzie furczeć , ale jak wylot zrobisz tylko do sypialni 20 m2 to się upieczecie na twardo . Zdolności grzewcze rury 2 -2,5 mb oceniam na 30- 40 m2. Oczywiście jak przestaniesz palić w swoim Laudelu, rury przestaną grzać. Kratki które zastosował house są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 26.05.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 no super! house4life Twoja odpowiedz napawa mnie optymizmem lecz mimo że instalacja zrobiona przez Ciebie działa prawidłowo to chciałbym rozwiać jeszcze pewne wątpliwości związane konkretnie z moim kominkiem. Panie Danielu, pisze Pan że należy do rozwiązania o którym piszemy należy dobrać odpowiedni wkład. Cóż, wkład już stoi w garażu wiec licząc troszkę na łut szczęścia zapytam co Pan przez to rozumie... to znaczy, na co zwrócić uwagę przy doborze wkładu jeśli chcę zastosować przedłużenie rury spalinowej. PS: Mam wkład Laudel 700 Compact z szybą boczną. Ponadto jeśli byłby Pan tak miły w rozwinął nieco kwestię wysokości podczepienia się z rurą spalinową. Dlaczego 3 metry czynnej części komina to dobrze a 1.5 już nie... Czy w ogóle ma to znaczenie? Dlaczego? pozdrawiam wszystkich! Hmmm, ogólnie widzę tu jeden problem. A mianowicie wkład. Pomijając kwestię samego producenta, wkład z szybą boczną będzie oddawał znacznie mniej energii do systemu DGP, co za tym idzie potrzebował on będzie dużo więcej czasu na nagrzanie tych rur, a jednak parę metrów tam będzie do momentu wlotu do samego komina. Wkład, który ja zastosowałem przy moim montażu ma 15kW mocy nominalnej, natomiast z tego co pamiętam Laudel będzie miał ok 11-12 kW mocy nominalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Twoje wąskie rury można czyścić przez wkład , wąską szczotką . W praktyce ,jeśli zastosujesz się do instrukcji użytkowania, ten typ przystawek (nad wkładem ), nie wymaga czyszczenia.Dzięki za hinta. Jednak póki co zatrzymałem się na braku odpowiednich średnic. Odnalazłem jedynie o średnicy rury 120 lub 130. A u mnie będzie albo 180 albo 200... Za jakąś chwilę zresztą zacznę chyba własny wątek opisujący plany co do kominka i wtedy będziemy rozmawiać o konkretach. Póki co rozglądam się po pomysłach dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts