Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż czy wykonano prawidłowo ???

Recommended Posts

mam pytanie do mądrzejszych ode mnie

mam wykonaną meliorację i nie do końca jestem pewien czy wszystko jest tak jak powinno być

Z uwagi, że teren jest nie najlepszy i z powodu podmakania gruntu podjąłem decyzję o wykonaniu drenażu (zresztą w okolicznych domach mają to wszyscy - taki teren)

na jego końcu przepływa rów melioracyjny, więc nie było problemu z miejscem odprowadzania wody.

Działka to mniej więcej prostokąt o długości ok 50 m

Na całej długości od jej początku do końca wykonano drenaż

zamontowano 3 studzienki rewizyjne

pierwsza na rogu w planowanego w przyszłości budynku

druga tak mniej więcej na drugim rogu

trzecia na końcu działki

System wykonano z jednej strony działki, bo na dzień dzisiejszy nie wiem czy kiedyś za przyszłym domem nie będę miał budynku gospodarczego a tak nie blokuję sobie posesji.

Magistrala melioracyjna jest umiejscowiona tak mniej więcej (na ile mogę określić kiedyś tam plany domu) 2 m od przyszłej ściany boku (szerokość) domu.

Kiedyś do studzienki 1 oraz 2 zostanie założona opaska już przy wykopie pod fundamenty.

Drenaż wykonano w systemie "francuskim" z drenarką w środku oraz geowłókniną przykrywającą całość ze żwirem

Niby do tej pory wszystko dobrze ale moje wątpliwości to:

początek magistrali jest na dosyć sporej głebokości tak z 1,7 m

wody gruntowe są tak mniej więcej na 0,8 - 1,3 m

różnica poziomów pomiędzy początkiem a końcem magistrali jest ok 1,2 m, czyli dosyć sporo

Grunt nośny pod kiedyś tam przyszłe fundamenty to ok 1,2-1,4. (opaskę planuję zamontować na ławach )

Watpliwość moja czy biegnąca niżej magistrala ok 2 m od boku budynku nie spowoduje podmywania ław z jednej strony ?

Owszem opaska bedzie ułożona na ławach czyli wyżej

Rurę melioracyjną wydaje mi się zamontowano za blisko dna rowu (tak z 15 cm )

na dzień dzisiejszy i ładną pogodę system pracuje wyśmienicie, ale co jak rów przybierze wodę ?

Jak przybierze (powiedzmy długotrwały deszcz) z 1 m wody to wodę będę miał w magistrali w studzience nr 3 i 2 (w ostatniej mi tak nie przeszkadza bo to z 15 m od domu)

jak 1,2 m (ale to ekstremum bo rów by wylewał na działkę niżej położoną) to w studzience nr 1 i zacznie mi rozmywać teren i nawadniać.

Fakt to proces krótkotrwały - powiedzmy kilka tygodni i woda później wraca na swoje miejsce.

Co o tym sądzicie ?

Wykonawca zarzeka się, że jest ok ale na mój chłopski rozum coś nie bardzo