Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę ścian foto

Recommended Posts

Styyyyyyropian, pliiz!

Jeśli ściana będzie ocieplana, to niech ją robią, jak chcą, byle równo.

Co do nadproża, to faktycznie, "trochę" nie tak.

Nie powinny leżeć wprost na siporeksie - to po pierwsze.

Po drugie - trzebaby zmierzyć, ale one chyba są za krótkie.

Na szybko udało mi się wygóglać, że nadproże do 1,5 m powinno być wsparte po 12,5 cm z każdej strony,

1,5 do 1,8 - po 20 cm,

powyżej 1,8 po 25 cm z każdej strony.

Tak więc to okno (może inne też?) do poprawki.

J.

Dzięki Jarku za odpowiedź.

A jesteś w stanie mi napisać albo dać najlepiej jakieś foto na czym powinno to nadproże leżeć?

Pytam, bo chciałbym być przygotowany do rozmowy, a nie że ja powiem deweloperowi czy ich kierownikowi budowy, że tak nie powinno być, a ci powiedzą, że może być i niepotrzebnie się czepiam. ;)

Nie jestem spec od siporexu, więc może jeszcze popytaj, poszukaj, żeby się upewnić, ale wg mnie powinna pod nadprożami być przekładka z cegły pełnej.

Na szybko wygóglałem obrazek, pochodzi on z forumowego dziennika budowy Karii:

http://a.yfrog.com/img245/299/snc00473.jpg

Natomiast to, że developer i ICH kierownik budowy będą twierdzić, że wszystko jest dobrze i aleossosieroschodzi, to jest więcej, niż pewne, więc może spróbuj też znaleźć zalecenia montażowe na stronie jakiegoś producenta takich nadproży.

J.

Dzięki Jarku za odpowiedź.

A jesteś w stanie mi napisać albo dać najlepiej jakieś foto na czym powinno to nadproże leżeć?

Pytam, bo chciałbym być przygotowany do rozmowy, a nie że ja powiem deweloperowi czy ich kierownikowi budowy, że tak nie powinno być, a ci powiedzą, że może być i niepotrzebnie się czepiam. ;)

jak by ci tu napisać hh nadproże powinno być położone na bloczku by jego mocowanie stabilnie się trzymało przylegało na dłużej powierzchni a nie na cegłach tym bardziej z takimi fugami (widać na prawej stronie że już delikatnie ciśnie i cegły się przemieściły)

zwróć uwagę na prawą stronę okna od początku otworu okiennego po pierwsze na 90% w projekcie masz równe odległości ściany ale mniejsza o to 3 pierwsze warstwy zostały wykonane z cegły postawionej na sztorc dopiero czwarta warstwa je wiąże a ostatecznie powinno być tak jak z lewej strony warstwa warstwa cegieł przewiązana bloczkiem i na przemian

przy takich szczelinach upieraj się by kładli styropian na przekładkę wiec 2x6cm bo jak robią tak ściany to nie licz że później będzie lepiej

Tak jeszcze teraz patrzę na to jego zdjęcie i jedna rzecz mnie tu zastanawia:

a dlaczego to nadproże jest takie niskie??? Ono nie jest przypadkiem położone "na płask"? Bo to by już była totalna żenada i conajmniej powód do sprowadzenia na budowę niezależnego inspektora nadzoru, bo jak tacy mistrzowie ten dom budują, to jezus maria...

J.

hehe nie wiem może jest jakieś specjalnie wzmacniane ale na pewno jest jak cegła czyli 12cm

nie jestem budowlańcem lecz nauczony swoją budową (pierwszy tydzień zapomnieli wylać lawy w dużym pokoju ) chciałem wyrzucić partaczy lecz żona się uparła że będzie dobrze a skończyło się tak że ja straciłem masę nerwów w ch... rzeczy poprawiam za nich samodzielnie

a jak przychodzą kolejne ekipy to tylko standardowe pytanie kto to tak sp..... co wiąże się z tym że ich tez trzeba pilnować mocniej, bo to jest polska a jak widzą że ktoś spieprzył to po co oni mają się starać i zamyka się błędne koło

lecz u mnie już na szczęście skończyli i teraz jest jak być powinno lecz tego że ich nie wywaliłem na samym początku nie wyżałuje sobie przez długi czas

jak dla mnie masz 2 wyjścia zatrudnić inspektora nadzoru kazać to poprawić a za materiał płaca oni bo go spieprzyli (jak byś się na to zdecydował to w czasie rozbierania prawej strony zwróć uwagę czy cegły z bloczkami sa przewiązane drutem

ogólnie współczuje ale tak jak mówią pierwszy dom buduje się dla wroga :p

inne i bardziej rozsądne podziękować panną za współprace

Czyli Panowie to nadproże powinno być inaczej postawione? Tak patrzę i jakby stało odwrotnie to co zrobić z tą przestrzenią znajdującą się za tym nadprożem?

skresz - piszesz, że mocowanie powinno być umieszczone na bloczku, a patrząc na zdjęcie zaprezentowane przez Jarka P. jest ono na cegłach i chyba celowo. Fakt faktem te cegły stabilnie leżą na bloczku, a na moim foto na innych cegłach.

tak jak zwróciłem ci uwagę że otwór okienny z prawej strony powinien przynajmniej być przekładany warwą bloczek-cegła tak jak z lewej strony ale prawidłowo powinny być bloczki docinane i to nadproże dużo lepiej i bardziej prawidłowo jak by wykonali na bloczku (prawidłowo tak jak przedstawił Jarek) wiesz musisz coś wybrać albo żeby robili tak jak pisze w książce lecz z tym ciężko albo tak żeby nie trzeba było poprawiać życzę ci oczywiście tego pierwszego ale o to ciężko

Ok, dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj będzie to oceniał na żywo kierownik budowy od dewelopera. Wysłałem jeszcze foto do mojego kierownika budowy (który przejmie budowę po zakończeniu prac przez dewelopera), który dziś wieczorem mi odpowie. Jeśli oceni (mój kierownik), że może tak zostać odpuszczę, jeśli nie - będą poprawiać oczywiście.

Dam znać.

http://www.grupasilikaty.pl/leksykon_budowlany.php?N_19_nadproza_zespolone.php

poczytaj i poszukaj dokładniejszych informacji bo nie wiem jakiej firmy masz nadproże

tak czy inaczej nie spodziewaj się że ktoś będzie ci mówił czy ściana jest prosta czy nie weź poziomice i do roboty

jak nie masz wyjścia to musisz się z tym pogodzić i dać sobie spokój jak wybudują tak będzie

nie wiem jaki maja zakres prac ale wież mi że nawet jak masz umowę to będzie chciał więcej kaski za włożenie styropiany na zakład chyba że ty płacisz za materiał to będzie kazał kupić styropian na felcem

przyjdzie ekipa do okien i będą chcieli więcej za robotę bo więcej obrabiania przyjdzie tynkarz to samo chyba że oni robią ci dom pod klucz jak tak to na twoim miejscu usiadłbym spokojnie w fotelu i poprosił o telefon kiedy skończą

Co do nadproży - widziałeś te dane producenta? Pokazano Ci je?

Bo, kurcze, jakoś nie wierzę w te 8cm. Góglam w tej chwili za tym tematem i czego bym nie znalazł, podają większe wartości. Zwykle jest to 15cm, jednego producenta nadproży znalazłem tylko , który podaje minimum 12cm.

Tak czy tak - zapłać jakiemuś niezależnemu kierbudowi za inspekcję i niech Ci tą budowę obejrzy i przedstawi wnioski na piśmie, ze swoją pieczątką pod spodem. Jako inwestor masz do tego prawo, wyniki takiej inspekcji przedstaw na piśmie, za potwierdzeniem odbioru i domagaj się stanowczo w tym piśmie usunięcia fuszerek pod rygorem - a wybierz sobie stosowny punkt z podpisanej z deweloperem umowy, mam nadzieję, że jest tam coś o odpowiedzialności stron, rażących odstępstwach, budowaniu zgodnie ze sztuką i tym podobne.

J.

Cóż, po konsultacjach z kierownikami budowy finał sprawy jest taki, że wszystkie nadproża będą rozbierane. Wszelkie elementy domu gdzie nie ma wiązania warstwy dolnej z górną również będą poprawiane w przeciągu kilku dni.

Dziękuję Panowie za pomoc, mam nadzieję że nie będę musiał otwierać nowych topiców. ;)