lion 05.01.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Prawda, nie wczytywałem się. Forum przeglądam okazjonalnie i z sympatii do paru mądrych ludzi i nie zamierzam już niczego zmieniać i inwestować. Od czasu do czasu coś tam powypisuję, żeby ostrzec ludzi/inwestorów przed popełnianiem błędów, które kiedyś sam zrobiłem. Miałem coś podobnego, czyli skręcany, żeliwny, praktycznie to samo tylko inny producent i pozbyłem się go głównie ze względu na: w chałupie ciepło dopóki się dokłada, wiecznie zasyfiona szyba(może nie umiałem palić), brud wokół, marnotrawstwo drewna, sprawność kiepska. Ćwiczyłem go dwa sezony na etapie budowy i stwierdziłem, że popełniłem błąd kupując ten wynalazek, po prostu myślałem, że wkład kominkowy będzie spełniał moje oczekiwania. Nie miałbym wątpliwości gdybym go zastosował do domku letniskowym ale do chałupy, nigdy. Prosta ekonomia. Wkłady skręcane mogą z czasem się rozszczelnić i jeżeli obudowa jest zrobiona bez sensu i trzeba ją zrujnować żeby go naprawić, uszczelnić. Policzyłem sobie koszty obudowy, ryzyko ewentualnej awarii-rozszczelnienia, wymiany jakiegoś elementu i..... wystawiłem na olx za 1tys i pewno działa gdzieś w Twoim rejonie. Zacząłem więcej czytać i szukałem innego rozwiązania, które już nie będzie tanie ale spełni moje oczekiwania by oprócz słynnego określenia .." do celów rekreacyjnych etc..." będzie również efektywnym źródłem ciepła no i trafiłem w końcu na wątek Piotra i enia. Nie znałem, nie widziałem tylko zdjęcia i rzeczowa argumentacja przekonały mnie do tego co sam opracował i dopracował. Przyjechał do mnie z ekipą i takich jak Oni na budowie wcześniej ani później nie miałem. Tak na zakończenie co kombinujesz? Pozdrawiam! Nie odpowiem, bo jeszcze nie wiem, zresztą o co w sumie pytasz? Jeśli chodzi o sam wkład to mimo, że nie miał okazji intensywnie pracować to wrażenia mam pozytywne. O rozszczelnieniach tego modelu nic mi nie wiadomo. Zresztą cel jego istnienia to właśnie odpalanie 'od święta' (ma przede wszystkim dawać przyjemność z oglądania). Temat zabudowy zarzuciłem do odwołania, bo pojawiły się inne koncepcje (z jedną szybą, dwiema, inna stylistyka itd) do tego inne poważne zmiany skutecznie odsuwały wszystko w czasie. Do celów grzewczych wykorzystuję 'sprawniejsze' źródło' ciepła, więc poświęciwszy sporo czasu i środków na samą kotłownię tym bardziej nie mam parcia na efektywność takiego kominka - prędzej efektowność. Jaki będzie finał to ciężko wywróżyć - jakieś oferty mam, ale rozważam ciągle samodzielną zabudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts