kate76 24.05.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Witam wszystkich,mam pytanie odnośnie gontów dachowych. Wg mnie są one bardzo ładne i chciałbym je zastosować u siebie w domu. Tutaj pojawiają się liczne pytania. M.in:- jak z ich żywotnością? wiadomo dach to inwestycja na lata dlatego chcę to zrobić porządnie - czy ma ktoś je na swoim dachu i chciałby się podzielić swoją opinia? - jakie są ich średnie ceny? - co sądzicie o gontach tej firmy: gontyZ góry dziękuję za odpowiedzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.05.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Relatywnie drogie pokrycie w stosunku do żywotności max. 20 lat. 1 m2 kosztuje jak widać ponad 30,- do tego płyta OSB lub sklejka o grubości minimum 18 mm i podkład systemowy czyli materiał około 60,- 1 m2 (gwoździ cynkowanych ogniowo nie liczę). Rozważ pokrycie dachu dachówką cementową np. firmy Braas. Mam dach pokryty gontem bitumicznym już 15 lat i widzę, że powoli jego żywot dobiega końca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 28.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Ja mam gonty dopiero 3-ci rok Katepala, więc trudno mi mówić o trwałości. W każdym razie jestem zadowolona. Mamy strop drewniany, dach czterospadowy i od tego odchodzą dwa daszki. Chcieliśmy mieć pokrycie lekkie, więc w grę wchodziła blacha lub gonty. Niestety przy liczeniu kosztów okazało się,że mamy na tyle skomplikowany dach, że choć cena pokrycia za metr kw. jest porównywalna z blachą, to blacha wyszła zdecydowanie droższa , bo tutaj płaci się za arkusze (u nas za dużo zostałoby odpadów). Wybierając gonty zwróć jednak uwagę, czy mają z tyłu jedynie mały paseczek kleju (takie sprzedawali w castoramie), czy pokryty jest wartstwą kleju w 1/3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 17.08.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 pewnie że dachówka jest bardziej elegancka, i pewnie wiekowa, ale czy konstrukcja dachu jest pod nią przygotowana?jeśli nie to nie polemacm jej obciążać .... Według mnie gont bitumiczny bardzo ładnie prezentuje sie na dachu, fakt koszt 1 m2 wychodzi w porównaniu do blachy czy dachówki może drogo ...te gonty które pokazujesz akurat nie są za ładne - polecam gonty Kerabit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts