salik 24.05.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Rozwazam wykonanie w domu instalacji pod ewentualny agregat, ktory bylby takze wpiety na tablice.Instalacja bylaby 'na wszelki wypadek' z zewnetrznym podlaczeniem agregatu.Podobno do wykonania takiej instalacji potrzebny jest projekt i zgoda ZE?Czy ktos wykonywal taka instalacje u siebie i moglby opisac procedure oraz na co zwrocic uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.05.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 trzeba zacząć od poczytania wielu wątków w tym temacie na forum. Nie dalej jak 3 godzinki temu widziałem takie rozważania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 24.05.2011 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Zerkalem, ale albo jest to temat poboczny przy okazji omawiania innego tematu albo sa to stare watki A podobno cos w tym roku sie zmienilo w przepisach i procedura wyglada inaczej... Jesli ktos moze potwierdzic ze nic sie nie zmienilo, to wezme starsze opisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 26.05.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 W Polsce jest kilku dystrybutorów energii i nawet jeśli ktoś Ci powie, że wygląda to tak i tak, może się okazać, że w Twoim mieście obowiązuje co innego. Tak więc czeka Cię przewertowanie umowy i spacer do dostawcy. Nawet jeśli sąsiad robił to samo miesiąc temu, od Ciebie mogą żądać czegoś innego. A tylko instalacja wykonana według wytycznych dostawcy będzie odebrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.05.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Poszukaj se na stronach Twojego dostawcy prądu. Są gotowce - zgłoszenia zamiaru. Tam z rubryk dowiesz się, czego potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Jak masz odpowiednie przygotowanie zawodowe, to zrobisz to elegancko i prosto - a przy okazji - zgodnie ze sztuką.Ale nie masz...Sugeruję, abyś sobie wybił z głowy rozwiązania automatyczne, samodziałające.Projekt "tego" będzie droższy od projektu indywidualnego Twojego domu...Zrób przygotowania (w tablicach rozdzielczych) pod sieć wydzieloną i RĘCZNY przełącznik źródeł zasilania.Jak masz zamiar popracować na agregacie w sytuacji"W" to instalację zabezpiecz przeciwporażeniowo na TAKIE zasilanie!Jest nieco inaczej robione i liczone niż "normalne".I- są powody!!!Potrzebny Ci bardzo kumaty elektryk!Byle partacz to może nawet o tym co poczytał...Poprzeczkę stawiasz wysoko.... Czy się nie da?Ależ skądże! Da się!Tyle, że poprawnie zrobione, takie rozwiązania są bardzo drogie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.08.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 To ja może włożę kij w mrowisko, bo się coś Panowie spinacie na samo słowo agregat. Ostatnio u mnie od tygodnia co 2 dni jest przerwa w dostawie en. elektr. > 0,5h. Tylko słuchać jak w co drugim gospodarstwie domowym, gdzie instalacja elektr. pamięta późnego Gierka, startują agregaty, oczywiście wszędzie profesjonalne SZR*. Ja chce jednak zrobić ciut taniej, zastosować przełącznik dedykowany agregat - sieć (Spamel PRZK), pomijając kwestie zgłoszenia, od razu pytam dlaczego będzie to rozwiązanie niedopuszczalne ? Instalację będzie robił elektryk. * oby oni chociaż przełącznik 1-0 mieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 25.08.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 pomijając kwestie zgłoszenia, od razu pytam dlaczego będzie to rozwiązanie niedopuszczalne ? Właśnie dlatego, że na wniosku jest miejsce by takie coś zgłosić. Inaczej może to być traktowane jako poświadczenie nieprawdy. ZE się wypnie, nie podpisze umowy, albo ją zerwie i zostaniesz z agregatem i przełącznikiem do którego co podłączysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.08.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Uderz w stół Kolego, właśnie dlatego pisałem by pominąć (nie zrobić na lewo, tylko zapomnieć na chwilę na potrzeby tego pytania) kwestie prawne/uzgodnienia choćby dlatego, że nie ma wspólnej polityki ZE w tym problemie... Chodzi mi czysto o sprawy techniczne, czy przełącznik agregat-sieć nadaje się do przełączania agregat-sieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 25.08.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Kolego, właśnie dlatego pisałem by pominąć (nie zrobić na lewo, tylko zapomnieć na chwilę na potrzeby tego pytania) To prosze przetłumacz to ze swojego na polski: Ja chce jednak zrobić ciut taniej, zastosować przełącznik dedykowany agregat - sieć (Spamel PRZK), pomijając kwestie zgłoszenia, od razu pytam dlaczego będzie to rozwiązanie niedopuszczalne ? Co do tego pytania: Chodzi mi czysto o sprawy techniczne, czy przełącznik agregat-sieć nadaje się do przełączania agregat-sieć ?pytasz, czy samochód po badaniach technicznych nadaje się do jazdy? Odpowiedź jest oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Widzisz i w moim w polskim "pominąć" ma kilka znaczeń, Ty, jak założyłem na wstępie, spiąłeś się i pomyślałeś, że chce oszukać ZE. Mam jeszcze pytanie czy sam przełącznik (brak agregata) wpięty prawidłowo w rozdzielnicy może spowodować zerwanie umowy z ZE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 25.08.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Widzisz i w moim w polskim "pominąć" ma kilka znaczeń, Ty, jak założyłem na wstępie, spiąłeś się i pomyślałeś, że chce oszukać ZE. Poddałeś rozważaniu dwie kwestie ( agregat i zgłoszenie), z jednym rozwiązaniem (nielegalne). Dla mnie zastosowanie przełacznika dedykowanego i agregatu nie jest niezgodne z prawem, lecz niezgłoszenie tego. Mam jeszcze pytanie czy sam przełącznik (brak agregata) wpięty prawidłowo w rozdzielnicy może spowodować zerwanie umowy z ZE ?Nie, ale po co ci koło od Bizona, jak w garażu tylko maluch stoi? Aż tak niekumaci to ci z ZE nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.08.2011 00:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 geguś - strasznie dużo piszesz o 'zgłoszeniu do ZE', kiedy właściwie nie ma czegoś takiego.ZE na prośbę inwestora wydaje warunki wykonania takiej instalacji agregatowej.Potem inwestor musi wykonać projekt instalacji i złożyć go w ZE.Następnie po wykonaniu instalacji należy stworzyć instrukcję użytkowania (która ma wymagania techniczne równie rozbudowane co projekt) i zgłosić do ZE odbiór instalacji (i to właściwie jedyne 'zgłoszenie' w tym procesie).Popytałem w kilku miejscach i już samo wykonanie projektu takiej instalacji nie jest ani łatwe, ani tanie - a to dopiero początek drogi.Nic dziwnego więc że mało kto to robi.I ciężko tu winić ZE - oni do takiej instalacji podchodzą pewnie tak samo zarówno w przypadku domku jednorodzinnego, jak i jakichś firm albo budownictwa wielorodzinnego.Ale dla przeciętnego prywatnego inwestora jest to procedura nie do przeskoczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.08.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 geguś - strasznie dużo piszesz o 'zgłoszeniu do ZE', kiedy właściwie nie ma czegoś takiego. Proszę mi nie pisać, czy coś jest czy nie, lecz samemu ruszyć 4 litery. Jak potrafisz czytać to proszę: http://www.tauron-pe.pl/dla-domu/sprzedaz2/Dokumenty%20do%20pobrania%20%20Gigawat/tauron%20GRUPA%20ENERGIA%20PRO%20wniosek%20o%20określenie%20warunków.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.08.2011 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Występowałeś do ZE o wydanie warunków przyłączenia instalacji agregatowej?Ja występowałem, stąd przestań powtarzać jak mantrę to zgłoszenie, bo legalne i oficjalne wykonanie instalacji agregatowej oraz jej użytkowanie jest dużo bardziej skomplikowane (co opisałem w poprzedniej wiadomości), niż samo wpisane tego faktu we wniosku o przyłączenie do sieci. I przestań traktować w chamski sposób osoby z którymi dyskutujesz ('samemu ruszyć 4 litery', 'jak potrafisz czytać'), bo zwyczajnie forumowiczowi z takim stażem nie wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 27.08.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Występowałeś do ZE o wydanie warunków przyłączenia instalacji agregatowej? No, 2x250kVA, wraz z odsprzedawaniem energii dla ZE. Wystarczy? Może instrukcję współpracy z ZE ci jeszcze dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Agr*** 31.08.2011 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Sugeruję, abyś sobie wybił z głowy rozwiązania automatyczne, samodziałające. Projekt "tego" będzie droższy od projektu indywidualnego Twojego domu... Zrób przygotowania (w tablicach rozdzielczych) pod sieć wydzieloną i RĘCZNY przełącznik źródeł zasilania. Jak masz zamiar popracować na agregacie w sytuacji"W" to instalację zabezpiecz przeciwporażeniowo na TAKIE zasilanie! Jest nieco inaczej robione i liczone niż "normalne". I- są powody!!! Byle partacz to może nawet o tym co poczytał... Poprzeczkę stawiasz wysoko.... Czy się nie da? Ależ skądże! Da się! Tyle, że poprawnie zrobione, takie rozwiązania są bardzo drogie. Adam M. Niby dlaczego ma sobie wybijać takie rozwiązania jak automatyka z głowy ? Jeśli zgłoszenie do energetyki nazywasz projektem ? Żadnych wydzielonych obwodów )) Pod żadnym pozorem ! Agregat jest od tego żeby sobie na nim popracować - zakłada się go dla komfortu. I o jakich innych zabezpieczeniach przeciwporażeniowych mówisz ? Oj Adam demonizujesz prostą sprawę, te rozwiązania nie są ani straszne ani strasznie drogie ani strasznie upierdliwe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts