Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym pomalować chudy beton, Hydrostop-Mieszanka Profesjonalna sie nada ?

Recommended Posts

Witam

Mam problem bo chcialem Izoplastem KL-D pomalowac chudy beton w mieszkaniu a teraz sie okazalo ze go juz nie produkują. Izoplast KL-D nadawał sie do wnętrz, gdzie na stale przebywają ludzie i zwierzęta, wszelkie dysperbity odpadaja bo sa toksyczne i nie nadają sie do wnętrz gdzie na stale przebywają ludzie i zwierzęta.

Co byście mi zaproponowali, czym najlepiej pomalowac chudy beton w mieszkaniu ? Czy Hydrostop bedzie dobry do tego celu ??

Hydrostop jest dodatkiem uszczelniającym do betonu, folia w płynie zaś jest folią w płynie. Żaden z tych produktów nie nadaje się do malowania chudziaka. Jedno po prostu służy do czego innego, drugie zaś byłoby jak armata na wróbla.

Idealnie do tego się nadają własnie preparaty typu dysperbit. Jeśli bardzo chcesz, możesz szukać takich z atestem do stosowania we wnętrzach mieszkalnych, a możesz też pomyśleć po prostu: na tym chudziaku położysz izolację poziomą, na tym styropian, na styropianie jeszcze być może warstwę folii, na wierzch wylewkę i jeszcze jakieś docelowe warstwy podłogowe - czy naprawdę jest takie ważne, jaką metkę będzie miał preparat leżący na samym spodzie?

J.

Doczytałem jeszcze o tym hydrostopie, bo jak zauważyłem poniewczasie, pytasz o co innego, niż ja używałem. Hydrostop-mieszanka profesjonalna jest faktycznie środkiem uszczelniajacym nakładanym na beton. Kosztuje kilkanaście złotych za kilogram, czy też inaczej podając: mocno ponad 200zł za wiaderko. Jeszcze drożej, niż folia w płynie. I z 10x drożej, niż dysperbit. Czyli nie armata na wróbla, a bomba atomowa na wróbla. Czy masz aż tak dobrze zaizolowane fundamenty, że chcesz aż takie środki stosować do izolowania chudziaka? I przede wszystkim: czy masz tak złe warunki wodne, że potrzebujesz takich środków?

J.

Dzieki za zainteresownie sie moim tematem :-)

Warunki woden mam spoko, zadnej wody do okola, polowa domu 1,5m powyzej lini gruntu.

Powiem ci tak, szczerze, chce polozyc folie PE 0,2 na chudziaka ale wiem ze jesli to teraz zrobie to ją podziurawie chodząc po niej. Wiadomo , bede odkurzał resztki betonu i piasku z chudziaka ale mimo to boje sie o uszkodzenie tej folii. Chcialem pomalowac czyms (z atestem do wewnatrz) ten cholerny chudziak by zrobic warstwę ktora zabezpieczy folie przed podziurawieniem a przy okazji bedzie to dodatkowa warstwa hydroizolacyjna.

Ale nie wierze nie niema innego mazidla niz izolpast kl-d czyli do uzytku wewnatrznego. Chcialbym bardzo pomalowac czyms ten chudziak ale naprawde niewiem czym :-(

Przeciez ludzie czymś chudziaki malują , a jesli chodzi o dysperbit to ludzie mi odradzają ze toksyczne cholerstwo i teraz jestem w kropce. Chodziak jest równy ale wiadomo to tylko chudziak idealny nie jest, ma takie pory i dziurki , gladki tez nie jest dlatego boje sie o folię. Zas fundamenty bedą zaizolowane dysperbitem i styro 1m ponizej linii gruntu bedzie.

Edytowane przez szosiu

znalazlem jeszcze inna folię półpłynną "Izohan ekofolia półpłynna folia izolacyjna" - wydajnosc jest duzo lepsza od tamtych co podalem wyzej. ale czy to sie nadaje o to jest pytanie :-|

Oraz Izohan szczelny taras (wodna dyspersja tworzyw sztucznych, modyfikowana mieszanka cementowa) - jest namalowane ze mozna stosowac wewnątrz.

Jakies propozycje?

Edytowane przez szosiu

Zawsze możesz połozyć tą folie tuż przed rozłożeniem styropianu, wtedy podziurawić ci jej nie zdążą.

Dysperbit toksyczny? A bez przesady, nie jestem specjalistą, więc nie chcę wyrokować, ale mam poważne obawy, że dysperbity z atestem od dysperbitów bez atestu różnią się tylko tym, czy producentowi chciało się dodatkową kasę na atest wyłożyć, czy nie. Skład przecież jest zbliżony.

A jeśli izolację chcesz mieć porządną, to pod folię daj warstwę podkładowej papy termozgrzewalnej.

J.

Znalazłem z atestem do stosowania wewnatrz gdzie na stałe przebywają ludzie jest to Izolex Dysperbit , tu jest ich strona i jest to opisane http://www.izolex.pl/mejn.html

http://www.dombud.eu/produkt50/dysperbit_20kg.html piszą ze trzeba wcześniej gruntować preparatem Asfalbit Izolex

Edytowane przez szosiu