KaiM 13.03.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 A mi do głowy przyszła jeszcze jedna kwestia tzn czy siatke przybijać do słupków od wewnątrz czy na zewnątrz. Argument za wew: nikt od zewnątrz nie wyciągnie ze słupa skobli mocujących siatkę bo bedą one od wew. Ale z drugiej strony łatwiej będzie taką siatkę próbować wypchnąć do wew. pchając siatkę może skoble wyjdą. Wtedy lepiej żeby one były od zewnątrz. Wot i zagwozdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 14.03.2004 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 A mi do głowy przyszła jeszcze jedna kwestia tzn czy siatke przybijać do słupków od wewnątrz czy na zewnątrz. Argument za wew: nikt od zewnątrz nie wyciągnie ze słupa skobli mocujących siatkę bo bedą one od wew. Ale z drugiej strony łatwiej będzie taką siatkę próbować wypchnąć do wew. pchając siatkę może skoble wyjdą. Wtedy lepiej żeby one były od zewnątrz. Wot i zagwozdka. Ja zrobię na przemian... może to będzie taki "złoty środek"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 22.03.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Wlasnie wykonałem takie ogrodzenie w ten weekend i mialem z tego sporo satysfakcji. Uwagi którymi się mogę podzielić: 1) zabezpieczenie słupków w części w ziemi lepikiem na gorąco lub inną smołą która niestety brudzi wszystko, no ale słupki mam nadzieje postoją 2x dłużej. przepis od leśnika podałem powyżej 2) słupki kupione z lasu przycięte na 2,40m fi ponad 10cm za 3,5zł/szt 3) w ziemie koniecznie na min 60cm (ja dałem 70cm) inaczej nie chcą stać prosto 4) sprawiłem sobie tzw. dołkownik z Castoramy (40zł) i to był strzał w dziesiątkę - inaczej jeszcze bym pewnie kopał dołek pod 16 słupek, jedna uwaga - jak sie trafi na kamień (często oj często) to warto się pochylić i go ręką wyciągnąć 5) siatki leśnej faktycznie nie bardzo się da naciągnąć, ale jednak cos trzeba. mialem dwa kołowrotki do naciagania siatki (do kupienia za kilka złotych tam gdzie siatka) i naciagalem górny i dolny drut (są z grubszego drutu) na odcinku 40m po prostej. Teraz widze ze trzeba naciągać częściej tzn raz na 20m i przybijać, wtedy stoi ok. 6) słupki max co 5m, lepiej co 3m - siatka leśna nie jest zbyt sztywna i słabo stoi sama, poza tym mam plan słupki pozostawić na ogrodzenie docelowe a siatkę kiedyś zastąpić np. oflisami 7) płot paskudny do przejścia górą bo siatka zbyt wiotka, może jedynie przy słupku, ale te zakonserwowałem też od góry żeby zimą śnieg i woda w nie nie wnikała Ogólnie to chyba najtańsze ogrodzenie które swoją rolę jednak pełni. Zbierając wszystkie koszty wyszło mi UWAGA !! 4,5zł za 1 mb płotu o wysokości 1.60m. Oczywiście praca własna 2-3 dni na powietrzu, z której miałem sporo satysfakcji własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.03.2004 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 4) sprawiłem sobie tzw. dołkownik z Castoramy (40zł) i to był strzał w dziesiątkę - inaczej jeszcze bym pewnie kopał dołek pod 16 słupek, jedna uwaga - jak sie trafi na kamień (często oj często) to warto się pochylić i go ręką wyciągnąć Cześć, a ja też właśnie na ten wekend wykopałem 60 takich 60 cm dołków. A dzisiaj boli mnie wszystko... Ale jaka satysfakcja, chociaż to tylko zwykłe dołki... W tygodniu jadę do leśniczego po kołki (też 2,40 cm) Cena podobna tylko, że sam muszę skombinować transport, bo oni nie mają... Praca rozicagnię mi się więc trochę w czasie, ale w sumie zejdzie też gdzies ok. 2-3 dni... Jak działają te kołowrotki do naciągania siatki? ... i ile płaciłeś za siatkę leśną? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 22.03.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 kołowrotki maja zapadkę i nawijają na ośkę drut naciagającynp w górnym drucie robisz oczko, przewlekasz ten drut naciagajacy i dalej jego na kołowrotek i kręciszważne zeby oczko zalapac min 30cm dalej bo tyle sie spokojnie naciągnieaha i ten naciagajacy daj cienszy niz górny zeby w razie czego zrywał się on a nie ten górnycały kołowroteczek ma kilka centymetrów wielkości za siatke placilismy chyba 3,10 za mb ale bralismy tę gęstszą na dole i pionowe druty co 15cm a nie co 30 (tamta była tańsza chyba po 2,80) koniecznie okoruj i zakonserwuj kołki na dole - inaczej sie przewrócą po 2-3 latach pozdrówka hihi bys mial dołkownik byś się śmiał jak łatwo szło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.03.2004 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 hihi bys mial dołkownik byś się śmiał jak łatwo szło.... Ha ha ha, ale nie wiem, czy miałeś lepsze tempo, niż ja... 5 minut na dołek... !!! Ale kamieni u mnie jest jak jasna cholera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 22.03.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 dołkownik ma jeszcze jedną zaletę pozostawia fajną okrągłą dziurkę w ziemi nie naruszając ubitej ziemi wokół. Efekt jest taki że słupek stoi sam, a jeszcze jak go obsypiesz i poubijasz ziemię to nie idzie go ruszyć. Takiego efektu nie uzyskasz kopiąc sztychówką wielką dziurę i zasypując potem to wszystko z powrotem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.03.2004 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 dołkownik ma jeszcze jedną zaletę pozostawia fajną okrągłą dziurkę w ziemi nie naruszając ubitej ziemi wokół. Efekt jest taki że słupek stoi sam, a jeszcze jak go obsypiesz i poubijasz ziemię to nie idzie go ruszyć. Takiego efektu nie uzyskasz kopiąc sztychówką wielką dziurę i zasypując potem to wszystko z powrotem. pozdrawiam Nie mam najmniejszych wątpliwości... Dowiedziałem się odrobinę za późno... Ale tłumaczę osbie to jeszcze tak, ze ze względu na ilość kamieni (po prostu multum!), to nie byłoby takie proste... Pozdrawiam P. S. Bramę też od razu postawiłeś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Versus 22.03.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 witam budowlańców może mnie ktoś odesłać do stronki ze zdjęciem takiej siatki leśnej/ autostradowej albo ją mniej więcej opisać bo jakoś tak wypadło, że jeszcze takiej moje gały nie widziały pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 24.03.2004 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 witam budowlańców może mnie ktoś odesłać do stronki ze zdjęciem takiej siatki leśnej/ autostradowej albo ją mniej więcej opisać bo jakoś tak wypadło, że jeszcze takiej moje gały nie widziały pozdrawiam We wtorek będę ją kupował, więc cyknę fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 25.03.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ale mnie zmotywowaliscie! Tylko pogoda ladniejesza sie zrobi to zabieram sie do roboty. Mam niewiele do grodzenia, bo z dwoch stron juz ogrodzone, wiec mysle ze w jeden weekend sie wyrobie - ok. 60m. Budowac sie bede pewnie za dwa lata (kaske trzeba uzbierac), ale jak sie ogrodze to przynajmniej pare choinek sobie posadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 26.03.2004 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Ale mnie zmotywowaliscie! Tylko pogoda ladniejesza sie zrobi to zabieram sie do roboty. Mam niewiele do grodzenia, bo z dwoch stron juz ogrodzone, wiec mysle ze w jeden weekend sie wyrobie - ok. 60m. Budowac sie bede pewnie za dwa lata (kaske trzeba uzbierac), ale jak sie ogrodze to przynajmniej pare choinek sobie posadze Ja właśnie postawiłem słupki!!! Wczoraj w wielce niesprzyjających okolicznościach przyrody... Deszcze ze sniegiem, ale był ubaw ... Jeszcze tylko siatka i brama.... Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 26.03.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 nie bój ni ebój SOTRY i tak ci wykopią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 26.03.2004 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 nie bój ni ebój SOTRY i tak ci wykopią Dzisiaj jadę zobaczyć, czy stoją... Ale to mnie wk... wszystko jumają... Grodzisz, żeby Ci nic nie buchli, to Ci walną ogrodzenie... Dajesz bramę, żeby nie weszli do garażu, buchną Ci bramę... itp., itd. Jakaś paranoja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 26.03.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 wiem cos o tym. Jak dwa lata temu kupilem mieszkanie na parterze to pomyslalem zeby bylo ladnie zasadze tuje - zasadzilem 10 sztuk - wszytkie ladnie sie przyjely i po roku zapier... same doly zostaly! od tamtej pory nawet tych dolow nie zasypalem tak sie wkurzylem! Wiec teraz jak sie ogrodze to tylko jedna tuje - na probe zasadze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fogel 26.03.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 A ja ruszam w środę kołki (stemple) wkopane na 50 cm, siatka z trzech stron normalna ocynkowana, a ta tzw prowizorka to będzie cienka siatka powlekana. Kilka miesięcy temu myślałem też o siatce autostradowej ale się rozmyśliłem bo w gruncie rzeczy nie jest to nic trwałego. Ja słupków na początku nie muruję, poczekam na tańszą stal oraz na to jak będzie się mieszkać w domu, czy np nie będę sie musiał podsypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 26.03.2004 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 A ja ruszam w środę kołki (stemple) wkopane na 50 cm, siatka z trzech stron normalna ocynkowana, a ta tzw prowizorka to będzie cienka siatka powlekana. Kilka miesięcy temu myślałem też o siatce autostradowej ale się rozmyśliłem bo w gruncie rzeczy nie jest to nic trwałego. Ja słupków na początku nie muruję, poczekam na tańszą stal oraz na to jak będzie się mieszkać w domu, czy np nie będę sie musiał podsypać Ja jadę po całości z autostradową... Właśnie ją zakupiłem... I przywiozłem ... do domu (na razie w bloku - i stoją mi 3 takie zwoje...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 01.04.2004 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Mój płot już ... jest!!! Dzięki wszystkim za pomoc! Była bardzo przydatna! łączny koszt ok. 900 zł /siatka leśna 4,14 za mb - 150 mb;słupki -50 szt po 2,5 zł; deski na bramę - 60 zł; elementy stalowe - 70 zł 4 dni pracy własnej... przy znaczącej pomocy Żonki! Pozdrawiam, życzę powodzenia innym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.04.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Hejka, czy autostradowa to u Ciebie to samo co leśna? jezeli nie to jak to wyglada? jakis namiar? no i gratulacje - znam to uczucie pewnie sie nameczyles ale satysfakcja spora, cos zrobione samemu. Troche to inaczej niz tylko samemu zarobic kasę i opłacić kogoś kto Ci dom zbuduje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.04.2004 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Hejka, czy autostradowa to u Ciebie to samo co leśna? jezeli nie to jak to wyglada? jakis namiar? no i gratulacje - znam to uczucie pewnie sie nameczyles ale satysfakcja spora, cos zrobione samemu. Troche to inaczej niz tylko samemu zarobic kasę i opłacić kogoś kto Ci dom zbuduje. pozdrawiam Tak, utożsamiam obie te siatki ;-) Uczucie jest na prawdę OK! (chociaż mogłem już poczuć różnicę w cenach między tymi obecnymi, a tymi z moje "jesiennej" wyceny) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts