OldDiver 25.05.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Jest sobie piec olejowy de Dietrich. Włączony teraz tylko tryb c.w.u. Jestem świezym uzytkownikiem tego pieca i dopiero Go rozpoznaję. Nabyłem Go z domem. Musiałem wyjechac na kilka ( 2 -3 ) dni więc przełączyłem ogrzewanie c.w.u na minimum (10 stp) i odciąłem główny zawór zimnej wody w domu. Po powrocie zauwazyłem że piec piszczy, po otwarciu zaworu piec przez jakis czas pobierał wode i przestał piszczeć. O co tu chodzi? Po co Mu była ta woda? Nie było zadnego upływu wody. Na wyswietlaczu nie pojawił sie żaden komunikat. W instruklcji nic nie pisze o sygnalizacji dźwiekowej. Czy mozna taki piec odcinac od wody z zewnatrz? I co zrobic przed udaniem sie np na urlop - mam zwyczaj zamykania zaworów mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.05.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 W moim śmieciuchu piszczy jak przesadzam z temperaturą. Ale skoro ustawiłeś na 10 stopni to nie wiem. Wiem natomiast że wodę w obiegu należy co jakiś czas uzupełniać. Ty zamknąłeś główny dopływ, i nie było jak uzupełnić. Może też już niewiele było jej w zbiorniku. Ja nie odważyłbym się zostawić włączonego pieca i zamknąć dopływ wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 25.05.2011 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Tylo (powtarzam) nidzie nie było ubytku ciepłej wody, więc piec tak na logikę nie miał (nie powinien mieć) potrzeby uzupełniania. Cos gdzies wyczytałem o automatycznym odpowietrzaniu zbiornika cwu po spadku temp ponizej 25 stp. To moze wtedy byłaby koniecznośc niewielkiego uzupełniemia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 25.05.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Ale piec nie zawsze myśli na logike, wiec moze na drugi raz po prostu nie zamykaj wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 27.05.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 No chyba wiadomo co piszczało. Wg opinii sewisanta to piszczała pompa cyrkulacyjna, bo ktoś użył / zużył wode ciepłą przy zamknietym dopływie (uzupełnianie) zimnej wody. Musze to sprawdzić doswiadczalnie bo to trzeba by spuscic/zuzyc znaczna część zbiornika. A przeciez nikogo w domu nie było??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.05.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) Niekoniecznie znaczna część zbiornika. Przecież on nie napełnia się zaraz jak tylko trochę wody upuścisz. Jest jakaś dolna granica czyli minimalna ilość wody po czym następuje uzupełnianie. U Ciebie prawdopodobnie było już właśnie te minimum.Może jakieś kurki przepuszczają, a przez kilka dni się uzbiera Już pisałem ale powtórzę ja przy włączonym piecu nigdy nie odważyłbym się odciąć dopływu wody. To jest jak kręcenia bata na samego siebie. Albo wyłączam wszystko, albo zostawiam jak jest. Zmniejszyć temperaturę jak najbardziej można ale nie zamykać dopływu Edytowane 27 Maja 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.05.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Niekoniecznie znaczna część zbiornika. Przecież on nie napełnia się zaraz jak tylko trochę wody upuścisz. Jest jakaś dolna granica czyli minimalna ilość wody po czym następuje uzupełnianie. U Ciebie prawdopodobnie było już właśnie te minimum. Może jakieś kurki przepuszczają, a przez kilka dni się uzbiera Już pisałem ale powtórzę ja przy włączonym piecu nigdy nie odważyłbym się odciąć dopływu wody. To jest jak kręcenia bata na samego siebie. Albo wyłączam wszystko, albo zostawiam jak jest. Zmniejszyć temperaturę jak najbardziej można ale nie zamykać dopływu Woda wystygłe i zmniejszyła objętość do pompki dostało się powietrze .Powietrze było w układzie w postaci bąbla w górnej części zbiornika , ale wymiar tego bąbla zależy od ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts