Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje budowlane zmagania- pogaduchy u Ka_eM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weekend miałam zabójczy - mega pracowicie na budowie. Tuż przed szpachlownaniem okazało się, że panowie od tynów źle zrobili nam wnęi okienne i zatynkowali wejścia do rewizji od rolet. Więc musieliśmy przez weekend z mężęm wykuć listwy tynkarskie i wstawić nowe. Dodam, że raczej zbytnio nie znamy się na budowlance;). Musiałam oczyścic okna z jakiejś taśmy, którą były poopklejane przed tynkiem. Klej strasznie trzymał więc napociłam się niemiłosiernie a później pomagałam obrabiać okna. Zobaczymy co nasz wykończeniowiec powie na nasza robotę:D.

Spróbuję z tą picassą, chyba mam to zainstalowane. A to wleja się linka czy całe zdjęcie?

Balbina200 dzięki. NAm tez najbardzej podoba się czarna. Jedank najmniej praktyczna. Czysta by była chyba przez kilka minut.

Zostajemy przy drewnianej. Wizkę mam mieć jutro wieć wkleję.

Witam nowych gości:welcome: Jak to miło, że ktoś tu jeszcze zagląda.

Ciągle coś u nas się zmienia i idzie do przodu -stad mało czasu na wpisy i zdjęcia.

Za kilka dni rozpoczną nam prace elewacyjn i wchodzi płytkarz. W końcu udało nam się podsuszyć górę - mamy teraz w ok. 2%. Reszta ma się dosuszyć sama po zainstalowaniu pieca.

Jesteśmy w trakcie wybierania kolorów na elewację i do wnętrz. Kończymy zamawiać kuchnię i wybiaramy sprzęt do niej.

Płytki zamówione. Również schody, drzwi zewn. i wewn. na dół.

Plan na najbliższe dni:

- zamówić drewno na podłogę

- drzwi na górę (te białe)

- zamówić parapety

- rozejrzeć się za kostką

- dokończyć wybierać armaturę do łazienek (koszmar brrr)

Dodaję zdjęcia drzwi jakie będą na dole

drzwi kotł i garaż.jpg

drzwi łazienka i gab.jpg

drzwi wiatrołap i przes.jpg

ka_em

jak Wam się udało osuszyć posadzkę? Nagrzewaliście czy samo wyschło?

I przyjmij dobrą radę... wybierz zawczasu kolory do wnętrz.

Ja wczoraj bez żadnego planu i pomysłu kupowałam farby na cały dom...z płaczącym dzieckiem w sklepie, decyzja w 5 minut, ciekawe jak mi się będzie z tymi kolorami mieszkało???

ka_em

ja mam taki stres jak pomyślę ile ta moja posadzka ma %. Ma być mierzona na ok 10 dni przed kładzeniem podłóg. Czyli pod koniec września. Może się jeszcze podsuszy

Jak to? Będziesz miała te wszystkie rodzaje drzwi????

Myszonik może się okazać że to były Twoje najlepsze wybory. Czasami takie przebieranie-wybieranie daje gorsze efekty niż coś co jest wybrane na cito

Na posadzkę u góry wypożyczyliśmy osuszacze. Bedzie tam też drewno (korytarz i nasza sypialnia) i bardzo boimy się, że mokra posadzka wpłynie na to drewno. Jak pytaliśmy się parkieciarza, który będzie nam kładł parkiet, kiedy robi pomiary to mówił, ze trzy tyg wcześniej, Wtedy zawsze jest możłiwość jej podsuszenia.

W sumie koszt na teraz wyszedł 250 zł czyli prawie nic biorąc pod uwagę koszt parkieru i tego , ze mozemy mieć później babole.

Jeśłi chodzi o dół to mamy tam teraz 8%. NIedługo załączą nam piec i włączymy podłogówkę. Zobaczy jak ona nam wysuszy. Jak będzie za mało tro domówimy jeszcze te osuszacze.

ka_em

Jak to? Będziesz miała te wszystkie rodzaje drzwi????

NO tak...

Do tego u góry białe:)

Do salonu i wiatrołapu nie chcemy takich pełnych - przez to pomieszczenia byłyy słabo oświetlone. DLatego są one bardziej przeszklone. A ze sa one na przeciwko siebie i najbardziej rzucają się woczy to sa takie same. Łazienka i gabinet sa bardziej z boku więc myślę, ze moga drzwi być inne - a nie chcieliśmy do tych pomieszczeń aby były przeszklone. A go garażu i kotłowni to chcemy jak najprosrze dlatego forma jets tak jak te do łazienki i gabinetu tylko bez szkła. Oczywiście kolor wszystjich będzie taki sam.

Myślisz, że będzie misz-masz? Ma nadzieję,ze nie...

Kolory do wnętrz zaczynamy wybierać już teraz ale biorąc pod uwagę jak u nas się to wszystko przeciaga to nie zdziwiłabym się gdyby skończyło się tak jak u Myszkonik. Mój mąż ma chyba straszną aferję do podjemowani a decyzji. Aż mnie czasami cholera bierze:evil:(bardzo łagodnie to ujmując)

Myślisz, że będzie misz-masz? Ma nadzieję,ze nie...

Myślę że tak

O ile pierwsze i drugie są z tej samej serii, jedne ze szkłem drugie bez. O tyle trzecie z zupełnie innej bajki.

To nie lepiej już wziąć te środkowe tylko z szerszą szybą? (jako te bardziej przeszklone) Takie jak ma np MarJel?

Przynajmniej będą harmonizować z resztą

Cóż, teraz już po ptaszkach. Przyznam, że pomysł był naszej projektantki i tak jak sobie chodze po domu to wiem, że widoczne będą najbardziej tylko te drzwi bardzo przeszklone, więc moze nie będzie tak źle.

Myszonik nie, zrezygnowałam. Mam innego stolarza, kóry dał bardzo dobrą cenę na schody (i nie tylko). Robił on schody znajomym a i udało nam się obejrzeć kilka jego prac więc się zdecydowaliśmy. Mogę dac namiary bo na nas zrobił bardzo dobre wrażenie i mamy odczucie, że trafilismy naprawde super.

Terminy też ma całkiem całkiem. Nasze schody (bardzo podobne do Ady) wraz z barierką i obudową schodów, oczywiście z montażem, wyszły 14k.

Właśnie zrobiłam sobie zupę grzybową - taka zachciewajka ciężarnej:) - i zauważyłam, ze kończą mi się suszone grzyby:cry:

Strasznie bym pojechała sobie na grzyby ale nie wiem co zrobi z Maluchem. DO tego niezbyt wygodnie mi się schylać. Muszę coś wykombinować...

Cóż, teraz już po ptaszkach. Przyznam, że pomysł był naszej projektantki i tak jak sobie chodze po domu to wiem, że widoczne będą najbardziej tylko te drzwi bardzo przeszklone, więc moze nie będzie tak źle.

Myszonik nie, zrezygnowałam. Mam innego stolarza, kóry dał bardzo dobrą cenę na schody (i nie tylko). Robił on schody znajomym a i udało nam się obejrzeć kilka jego prac więc się zdecydowaliśmy. Mogę dac namiary bo na nas zrobił bardzo dobre wrażenie i mamy odczucie, że trafilismy naprawde super.

Terminy też ma całkiem całkiem. Nasze schody (bardzo podobne do Ady) wraz z barierką i obudową schodów, oczywiście z montażem, wyszły 14k.

To ja bardzo poproszę i namiar....