Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje budowlane zmagania- pogaduchy u Ka_eM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W wersji pierwszej nie boisz się że pod tą półką będzie się zbierała tona brudu (szczególnie przy kominku), który ciężko będzie sprzątnąć?

Och, te praktyczne głosy:( Też o tym myślałam ale spychałam takie myśli na dalszy plan.

Bardziej podoba mi się z niższą półką. Wydaje mi się, że ten kominek jest taki masywniejszy, przez co bardziej "ozdobny". Natomiast nie mamy nigdzie miejsca na drewno więc druga opcja jest bardziej praktyczna.

I znowu nie wiem nic:cry:

A tłumaczenia projektantki są kompletnie od czapy? Ustalała z Wami, że na takich egzotycznych warunkach obniża cenę? Nie! No to teraz niech nie wymyśla czegoś, czego umowa nie obejmowała...

Oczywiście, że takie warunki są kompletnie bez sensu. Prosilismy ją tylko o wycenienie swojej pracy i opis zakresu obowiązków z podaniem za to ceny. Jak to bywa -targowaliśmy się i coś tam zeszła. Wiadomo, że gdyby nam powiedziała: niższa cena, ale gorsze przygotowanie projektu (bo dla mnie tak to wygląda) to nigdy byśmy sie na to nie zgodzili.

To jest coś takiego jak nasza rozmowa z pewną ekipa od tynków.

My: Ile za robociznę?

Oni: 15zł

My: Ale ma być równo i trzymanie kątów. Jesteśmy upierdliwi i w razie czego będą poprawki.

Oni: No w takim razie to za 15 nie da rady. Będzie drożej.

My: ?!!! :confused:

CZyli cena podstawowa to gorsza jakość. Chcesz mieć dobrze - kliencie płać i płacz.

No mam nadzieję, że nie:no:

Ja tez dostałam dobre ceny od płytkarza i myślę, ze to za dobrą robotę (oglądałam jego prace).

Ale z tymi fachowcami jest różnie. Tylko skakać z radości jak pracuje i do tego myśli o tym co robi.

Najgorsi sa Ci co robią jakby mieli klapki na oczy: tylko to, co wskażesz palcemi i nic poza tym. Zero inwencji i pomyślunku np. w problematycznych kwestiach. I do tego wiecznie marudzący.

Z naszą panią projektant stosuni się unormowały. Myślę, że o rozmowie wiele rzeczy się wyjaśniło a atmosfera oczyściła. Mam nadzieję, że dalej będzie już tylolepiej.

Ach i naważniejszy news: we wtorek mam spotanie z p.Tomkiem odnośnie kuchni

Niestety poprzedni stolarz odpadł. No ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło;)

Cały czas męczę też temat łazienek.

POniżej rzuty ścian naszej łazienki małżeńskiej. Jak wam sięto podoba? Może podsuniecie mi jakieś rozwiązania.

http://images49.fotosik.pl/912/73b0f1b8d1f4dc63med.jpg

http://images41.fotosik.pl/905/19036c6695e66b8bmed.jpg

Nikt nie zagląda do mnie a tak liczyłam na jakieś sugestie. Chyba, że nikomu się nie podoba i nie wiecie jak napisać? Śmiało, wolę szczerą krytykę niż zakłamany zachwyt. Przecież tylko dzięki różnemu spojrzeniu na projekty mogę wyłapać możliwe błędy lub problematyczne kwestie. Albo wpadniecie na jakieś lepsze rozwiązanie niż moje i projektantki.

Ja bym się chętnie wypowiedziała, ale zdjęcia mi się wyświetlają tak małe, że w ogóle opisów nie widzę.

A poza tym te rysunki "techniczne" to dla mojej kiepskiej wyobraźni trochę mało.

Może pokaż chociaż zdjęcia materiałów - jakie płytki, te białe ściany to też płytki czy coś innego... chyba nieczytelne dla mnie są te rysunki, albo jakaś przytępiała jestem....

Wybieram 1, 2a, 4a

Wybrałam tak, bo tam więcej drewna jest, nie podobają mi się przycięte płytki pezy skosie obok lustra, przy drewnie nie rzuca się to w oczy.

Poza tym ściana 1a wydaje mi się bardzo ciężka przy tej ciemnej zabudowie do sufitu Biel dodaje ścianom lekkości.

Ściana 2 jest nudna, ale to może być przekłamanie.

W każdym razie ta deska wzdłuż ściany mi się podoba.

Oki. Jak chcę dołączyć załączniki to wyskakuje mi, że pliki są za duże. Czy wy usuwacie jakoś , które już wykorzystałyście? No i dziwne troszkę bo poprzednie były dosyć spore i bez problemu załączyłam.

Przerobiłam pdf na jpg'i i jakoś się udało choć bez jednego rzutu - wanny. To zdjęcie dołączam normalnie.

http://images49.fotosik.pl/923/01acb83451813d46med.jpg

Szafa.jpg

Bez wnęki.jpg

Wnęka2.jpg

Wnęka.jpg

Ściana z umywalkami.jpg

Nadal niewiele z tych ryunków rozumiem... jednak wizualizacje do mnie bardziej przemawiają:) 1, 1a, 1b różnią się tylko zabudową stelaża do toalety i istnieniem/nieistnieniem wnęki w płytkach na toaletą?

I w wersji 1 b stelaż ma obudowę zewnętrzną, a 1 i 1a jest wmontowany w ścianę?

Bo jeśli tak to ja jestem za wersją bez wnęk (wnęk z płytek w ścianach nie lubię) i ze stelażem zlicowanym ze ścianą.

Och z tą kreatywnością jest strasznie. Już raz jej napisałam - odnośnie kuchni- że robi byle co z nastawieniem: "a może się uda i coś się spodoba". Takich ładnych wizualek łazienek nie mamy bo "to kosztuje a my wprowadzamy za dużo zmian". Dlatego najpierw dopracowujemy projekt na rzutach a później robi nam wizualki. Oczywiście tylko takie robocze.

Myszonik masz rację odnośnie odcyfrowania rzutów:D

Właśnie nie wiem jak z tą wnęką. POczątkowo mieliśmy zabudowany geberit do samej góry stąd pomysł wnęki - nie podobał mi się taki komin. Dopiero teraz mamy propozycję z zabudową do wysokości stelarza. I tak się zastanawiam czy w związku z tym robić do samej góry ten pas ciemnoszarych płytek i drewnopodobnych czy może zrobić go na zabudowie a wyżej same białe.