Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje budowlane zmagania- pogaduchy u Ka_eM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łupek się nadaje.

Ja go nie mam, mam granit, ale łupek się nadaje.

Problem jest z tym, że łupek w naturze występuje w dość ograniczonych rozmiarowo elementach - największe dostępne na rynku płyty jakie udało mi się namierzyć mają rozmiar 130x60 cm, więc na obudowę kominka żeby wyciąć odpowiednie elementy bez łączeń mogą być za małe.

Poza tym konia z rzędem jeśli teraz gdzieś ten łupek od ręki dostaniesz, ja się zarzynałam za nim prawie, znalazłam w kagranie, ale z tego co wiem więcej nie mają i chyba ok. 2 m-cy trzeba czekać na dostawę, bo towar jedzie aż z Chin.

A masz jakiś namiar na dostawcę łupka?

A tak na marginesie wiecie, że ten łupek to skała wydobywana przy okazji eksploatacji pokładów owego słynnego gazu łupkowego? To właśnie pomiędzy płytami łupka ten gaz się gromadzi. Może jak już u nas zaczną to wydobycie będzie bardziej dostępny :)

O kurka! Nie wiedziałam, że z nim taki problem. Widziałam kawałek u jakiegoś kamieniarza w Przeźmierowie i tak zaczęliśmy sobie o nim myśleć. Musze podjechać do tego Kagranu bo widzę, ze też na Wysogotowkiej ( jak tamten). Odnośnie wielkości to mi nie zależy by nie było łączeń. Z boku mam małe kawałki a jedynym dużym jest półka pod spodem.

http://www.zumi.pl/namapie.html?loc=60-104+Pozna%F1%2C+Hallera+6-8&qt=Stone+Connection+Polska+Sp.+z+o.o.+Salon+kamienia%2C+granit%2C+marmur&Submit=Szukaj#page:1,byMap:1,x:16.870821,y:52.378587,scale:2

przed giełdą na światłach w prawo i hurtownia jest za gielda po lewej stronie.. rozmawialam z p.Moniką - bardzo pomogla w wyborze, a dalej to juz kominkarze zalatwiali z nia sprawe zakupu

ka_em, możesz być zainteresowana tematem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?96020-lt-lt-KOMENTARZE-Dziennik-Cieniasów-gt-gt&p=4799172&viewfull=1#post4799172

Jest też*porównanie do Twojego Paradyża

Łupek - ja planowałam na kominek i wolałabym nadal. Ale:

mimo że znalazłam kamień gdzieś*w Szczecinie i moi kominkarze mogliby go przygotować, to bałam się*że kupię kota w worku. Bez zobaczenia na żywca poddałam się*- nie wzięłam. Łupoek to bardzo niejednolity kamień, nikt mi nie mógł zagwarantować co przyjedzie i czy przyjedzie w całym kawałku (tu to już nie wiem czy pan z kominyikominki nie przesadzał)

A ja o bym u Ciebie widziała ten zupełnie biały marmur :p

Też zastanawiamy się nad czymś jasnym. W sumie to są dwa warianty: łupe i coś jasnego. Ale wtedy reszta musiałaby być w jakiś kolorze by ten biały był widoczny.

My również robimy z kominaikominka. U nich wybór kamienia jest dość słaby.

Oj dawno nie zaglądałam.

Bo tak się dziwczyny jakoś okazało, że zbyt dużo czasu wśród Was ciężarówek spędzałam. No i jakoś tak mnie zaraziłyście ;).

Więc teraz każdą wolną chwilkę raczej w łóżku spędzam (a zbyt dużo ich nie mam:()niż przed laptopem.

Oj dawno nie zaglądałam.

Bo tak się dziwczyny jakoś okazało, że zbyt dużo czasu wśród Was ciężarówek spędzałam. No i jakoś tak mnie zaraziłyście ;).

Więc teraz każdą wolną chwilkę raczej w łóżku spędzam (a zbyt dużo ich nie mam:()niż przed laptopem.

GRATULACJE!!!!!

Który to tydzień?

Dzięki dziewczyny.

CO do lekkiej ciąży to chyba nici z tego. Jest to dopiero poczatek (8 tydzień) ale czuję się strasznie. Z Bartkiem to nawet nie czułam, że w ciązy jestem. A teraz jest strasznie - ciągle mi słabo, niedobrze a spać to bym mogła na okrągło. Do tego straszna apatia i niechęć do wszystkiego.

Najgorsze jest to, że Młody jest w trakcie nauki raczkowania i nie daje mi w ogóle wytchnienia. W nocy też często się budzi. I jak sobie pomyślę, że nie mam co marzyć w najbliższej przyszłości o chociaż jednej przespanej nocy to ryczeć mi się chce:cry:.

Co do kamienia to biały marmur odpada. Mężowi się nie podoba - że zbyt ascetyczny. A fotę tego wybranego pokaże wieczorkiem bo mąż aparat zabrał a nie mam zgranych zdjęć. Będę dzisiaj na budowie to porobię troszkę - panowie idą jak burza aż nie moge uwierzyć. Ale podobno tak jest - dopiero później zaczyna się ślimaczenie.

Dostałam wyceny na parapety i średnio wypada za 6 dębowych (prawie 9mb) ok 1300 zł. Nie wiem do czego to porównać ale jakoś nie wydaje mi się to dużo.

Ka_em - jakie super wiadomości!!!! Gratki wielkie!!!!! Jako doświadczona mama wiesz że zmęczenie mija. Życzę wszystkiego dobrego... no chyba rzeczywiście wirusy szaleją.. Monsanbia i inne dziewczyny uważajcie:)

A z tematów budowlanych - sprawdzałaś te parapety w Lavarcie? Co do kamienia to podzielam opinie Monsanbi, ale wszystko zależy od wnętrza jakie planujecie.. mi takie beże do niczego by nie pasowały, ale może akurat u Was będą się pięknie prezentować. Musisz to dopasować do koncepcji wnętrza.