agawi74 26.03.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Tosiu, tym razem również się z Tobą po części nie zgodzę, bo trawnik z rolki wymaga nawet większej uwagi niż zwykły. I pielęgnacja jest bardzo podobna. Nikt nie pisze tu o przesadzaniu z nawozami, ale młodemu trawnikowi nie wolno ograniczyć dostępu do mikroelementów, bo po prostu system korzeniowy nie rozwinie się prawidłowo i rolki będą do wymiany. Rolkowa jest bardzo wrażliwa na wszelkie braki czy to wody czy nawozu. Zeszłoroczne nawożenie nie ma nic do rzeczy- dawno wszystko poszło już głęboko w glebę i trzeba nawozić od nowa. System korzeniowy trawy jest dość płytki, dlatego nawożenie musi być regularne.Myślę, ze Marta dostała prawidłową instrukcję od założycieli trawnika:)Co do nawozów jesiennych, to właśnie charakteryzują się one tym, ze są bez azotu i o szybkim wzroście nie może być mowy. Ja również piszę wszystko z własnego doświadczenia i porad fachowców i póki co na nasz trawnik nigdy nie narzekałam. Reasumując- owszem nawozy sporo kosztują, zdrowe nie są, ale bez nich nie będzie tak spektakularnego efektu trawnikowego. Można oczywiście stosować nawozy organiczne- jest cała paleta dostępna na rynku. Ale nie zmienia to faktu, ze organiczne również należy sostować w regularnie i w sporych dawkach. Co do chgodzenia po trawie zimą- zgadzam się - nie należy tego robić, a na zalegający długo śnieg nie mamy niestety wpływu. Edytowane 26 Marca 2013 przez agawi74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka.Ł. 27.03.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Słuchajcie dziewczynki nie ma co się spierać Marta na pewno weźmie kogoś kto ma doświadczenie i zajmie się trawką, poogląda krzaczki i sprawa załatwiona:rotfl:. Wracając do odwiedzin. W ostatnią sobotę pojechałam na budowę coś tam jeszcze pomierzyć. Wchodzę a tu z sześciu sąsiadów (płeć męska) siedzą i grają w karty. Pytam nieśmiało gdzie mój M, poinformowali mnie,że musiał gdzieś pojechać. Zaproponowali coś do picia 40%. Widząc że im przeszkadzam pożegnałam się i wyszłam. Ciekawi mnie tylko co na to ich żonki i co One o Nas myślą. Jeszcze nie mieszkają a już melina;) Edytowane 27 Marca 2013 przez gośka.Ł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 27.03.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Martulek prosze mi tu nie lecieć w bambuko!!! Fotki pstrykac dekoracji Świetecznej i przypominam ze jeszcze jakies zaległe foty miały być Bawialni czy cuuuśśś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 27.03.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 o właśnie tak, tak, tak miała być bawialnia no to czekamy :popcorn::popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 27.03.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 no właśnie franczeskooooooo wiesz że jestem na diecie a muszę popcorn wcinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nesska 27.03.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 MarJelko kochana ja będę miała do Ciebie prośbę Żebyś mi tak kiedyś w wolnej chwili wrzuciła jakieś zdjęcia ogrodzenia Bo nie dość, że ściągnę od Ciebie altankę, to jeszcze drewutnie i pomieszczenie gospodarcze przy koszach naśmieci też Więc muszę zobaczyć jak to mniej więcej jest zrobione i gdzie umiejscowione i w ogóle takie tam techniczne sprawy....:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzinska 27.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Co z właścicielkąąąąąąąąą????;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Takie nawożenie jak proponujesz to dla 9 arów trawnika to koszt roczny ponad tysiąc złotych na same nawozy. Przy takiej ilości danych napewno nie zaproponowała bym tak intensywnego nawożenia' date=' bo uważam że lepiej mniej niż za dużo.[/quote'] Tosiu, nie rozumiem- nikt nie mówił, że utrzymanie trawnika jest tanie:no: a Marta nie szukała oszczędności, tylko pytała jaki nawóz wybrać i jak go stosować. Nikt nie mówi o przenawożeniu- tylko tyle ile zalecają obducenci i aż tyle, żeby efekt trawnika był imponujący, a chyba o to Marcie chodziło. Nawożenie raz na 4 tygodnie nie jest intensywne, tylko regularne. Hello Sis, gdzie jesteś?http://www.mondeoklubpolska.pl/images/smilies/guns.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzinska 27.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Martuśka ja już jutro po południu jadę do moich rodziców na święta, zostaniemy tam z małym na ok 2 tygodnie i niestety będę bez netu, dlatego już dziś CHCIAŁAM ŻYCZYĆ SPOKOJNYCH, RADOSNYCH ŚWIĄT, SMACZNEGO JAJKA I MOKREGO DYNGUSA!!!! :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 28.03.2013 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Cześć kobitki Wpadłam tylko na sekundkę dać znak życia Aguś, Tosiaczku, :jawdrop: i co ja mam teraz zrobić ;)której posłuchać, a? Doświadczonej siostry Agi, czy ogrodniczki Tosi Dziewczynki bardzo Wam dziękuję , za tak wyczerpującą opinie na temat trawy i jej nawożenia. Wiele się od Was dowiedziałam, ja w tym temacie kompletnie jestem gupia To prawda moja trawka jest z rolki, zakładana w czerwcu zeszłego roku, powoli zaczyna wyłazić z pod śniegu i jej widok przyprawia mnie o dreszcze Poczytam jeszcze na spokojnie wasze rady i będziemy z mężem kombinować tak, żeby znowu przypominała ten zielony zeszłoroczny dywan Także jeszcze wam bardzo raz dziękuję :hug: Nesska Ze co ?! Jak to chcesz mieć takie ogrodzenie, pomieszczenie gospodarcze i na dodatek drewutnie i altankę O nie! Kasuje wszystkie fotki i nic nie pokaże :p hi hi . Zobacz sobie u mnie na 1str. sa jakieś fotki , jest tam sporo pokazane Jak coś będziesz chciała konkretnego więcej dawaj znać, niech tylko ten przebrzydły śnieg się stopi to będę mogła zrobić nowe fotki, na tą chwilę nie wygonisz mnie z aparatem na dwór:rolleyes: Póki nie wyjdzie słońce, nie nadejdzie wiosna, nie robię fot na dworze Magdzińska, Dwa tygodnie Cię nie będzie? Dziękuję Madziulku za życzenia i Tobie również, życzę ciepłych, słonecznych, rodzinnych, spokojnych świąt:hug: Wracaj do nas cała i zdrowa! Fotki mam zrobiłam, ale nie mam dzisiaj czasu wrzucić, może wieczorem Zrobiłam te łozdoby świąteczne , których na prawdę mam nie wiele taki akcencik i tyle Jeśli chodzi o bawialnię to obfocę po świętach oki? Przyszły mi poduchy od Pasi sa urocze !!!! Docelowo będą na tarasie , ale na tą chwilę zagościły właśnie w bawialni i tak tam pasują że szoook Także na razie zmykam bo mam sporo pracy, ale przylezę tu jeszcze i do Was zajrzę na spokojnie wieczorem. Życzę wszystkim miłego dnia u nas słonko świeci , ale ziąb jak choljera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nesska 28.03.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Dzięki MarJel zapomniałam, że masz fotki na 1 str, oglądałam zdjęcia i pocieszę Cię- ogrodzenie będę miała inne Ale całą resztę zerżnę :D:D Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 28.03.2013 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Dzięki MarJel zapomniałam, że masz fotki na 1 str, oglądałam zdjęcia i pocieszę Cię- ogrodzenie będę miała inne Ale całą resztę zerżnę :D:D Miłego dnia Uffff Spoczko Nasska , cieszem siem żem siem przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 28.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 phi że niby nie ma czasa tak? a ja to miałam czasa i wolę popcorna jeść czekając nie ma litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 28.03.2013 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 phi że niby nie ma czasa tak? a ja to miałam czasa i wolę popcorna jeść czekając nie ma litości. Wpadłam jeszcze w locie, cobyś na tej diecie tego popcornu nie jadła, bo będę Cię miała na sumieniu Masz marchewkę , a ja zadzieram i kiecę i dalej lecę http://img832.imageshack.us/img832/3268/marchewkag.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 28.03.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Hej Martuś, nie ma za co kochana:hug: Myślę, że weźmiesz to, co najlepsze i ode mnie i od Tosi A najlepiej będzie, jeżeli zapytasz jeszcze o instrukcję pielęgnacji firmę, która zakładała Ci trawnik. Pierwszy rok jest specyficzny- szczególnie po tak długiej zimie i obfitym zaleganiu śniegu:sick: Trzymam kciuki za efektyhttp://www.mondeoklubpolska.pl/images/smilies/zgoda.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 28.03.2013 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Aguś i Tosiu, dziękuję Kochane! jestem tak przerażona tym ogrodem po tej długiej zimie, miał dopiero sezon i od razu taką szkołę Mam tylko nadzieję, że nie ma dużo strat i za dużo nie przemarzło Już podjęłam decyzję, że jak tylko się ociepli wezwę jednak moją ekipę ogrodową , niech oni reanimują mój ogródek:rolleyes: Zresztą oprócz trawy jest jeszcze klika spraw ogrodowych z którymi sobie sami nie poradzimy. Także na pierwszy rzut pójdą ogrodnicy, a dalej my będziemy działać Chwilę się ogarnę i wrzucam te focie świąteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 28.03.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 O fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 28.03.2013 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 O fotki Mario czuję normalnie Twój oddech na plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 28.03.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Przynioslam popcorn, Venuska pewnie wpadnie zaraz z pizza albo kebabem świątecznym I można oglądać focisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 28.03.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Mario czuję normalnie Twój oddech na plecach To ja pójdę zeby umyje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts