Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotki i plotki u MarJel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piękne nabytki Martuś! :)

Prawda :) mam też już świeczniki i świece pikowane od Madzi z mint grey :D

Martuś, masz cudowny ogród. Pięknie u Ciebie. A tej bujawki zazdraszczam.

Renia w domu to już mnie nie odwiedza, dobrze że chociaż na taras wpadłaś :D:hug:

Dzizus, mowe mi odjelo:eek: Jest bajecznie, uwielbiam Twoj ogrod, taki delikatny. Plytki tarasowe sa extra:-P w sloncu fajnie sie prezentuja:yes: Bujaczek -warto bylo stac pod sklepem i tylek mrozic:D

Emilko, warto było :rotfl::hug:

Nie będę skromna, ale na żywo jest o wiele lepiej , ten ogród jest tak zaprojektowany że ładny jest po kawałku, ale najładniejszy jak się patrzy po całości :D

Jeśli chodzi o ogród - zatkało mnie :jawdrop:. Bajka :jawdrop:.

Co do szkół prywatnych, mają swoje zalety i wady. Podstawowa zaleta to bezpieczeństwo (byle kto tam nie chodzi), a w publicznym gimnazjum z tym ciężko. Towarzystwo porządne, ale często też zmanierowane i rozpieszczone. Liczność klas to kolejny, ogromny plus (uczeń wie, że jak nie przysiadzie do nauki, to w klasie z kilkoma osobami się nie ukryje, więc zazwyczaj stara się odrabiać zadania domowe). Dodatkowo nauczyciel ma więcej czasu dla każdego, może podejść, wyjaśnić, sprawdzić, dać ocenę opisową, która jest bardziej miarodajna niż stopień.

Największym minusem jest natomiast ocenianie - nie zawsze sprawiedliwe. W prywatnych szkołach dyrekcja - a przez to nauczyciele - boją się rodziców, wolą naciągnąć ocenę niż narażać się na stratę dochodowego ucznia. Rodzice swoimi wędrówkami do dyrekcji na skargę potrafią lepsze oceny po prostu wymusić, a nauczyciel nie zawsze ma jaja, żeby upierać się przy swoim (ale w publicznych szkołach też zdarza się to coraz częściej, tylko presja ze strony dyrekcji jest mniejsza). Tak na szybko to chyba tyle.

Witam

ogród bajeczny - bujaczek cudny:yes:

co do szkoły - kiedyś ktoś mi powiedział, że lepiej być w najlepszej szkole najgorszym niż w gorszej najlepszym.

I takim tropem bym szła.

Pewnie macie w Lbl gimnazja państwowe na wysokim poziomie to samo z liceum.

Z drugiej strony mam wrażenie, że na państwowych studiach albo w państwowym liceum dziecko po prywatnym gimnazjum nie będzie traktowane jako - wybitne czy nawet dobre ( nawet jak takie będzie) tylko ciągle funkcjonuje zasada, "prywatna szkoła, uczelnia - płacisz to masz".

Osobiście nigdy nie popierałam prywatnych uczelni, szkół - są w Polsce bardzo dobre prywatne ośrodki np uniwersysteckie gdzie dostaje się elita umysłowa - a nie koniecznie finansowa, i chyba bym w tą stronę szła i dzieci kierunkowała.

A koleżanki...no cóż, niech idą gdzie chcą - znajdzie nowe, które może zaimponują czymś więcej?

takie moje zdanie:)

edit:

doczytałam - tak mi się nasunęło na myśl, że gwarancję na zmianę towarzystwa na amibtniejsze ma się na pewno w gimnazjum renomowanym ( gdzies publikują zdawalność itp w jakiś sposób te szkoły oceniają) - w prywatnej ma się gwarancję jedną na pewno, ale nie wiem czy o tą chodzi....

Edytowane przez Magda_lena85

Jeśli chodzi o ogród - zatkało mnie :jawdrop:. Bajka :jawdrop:.

Co do szkół prywatnych, mają swoje zalety i wady. Podstawowa zaleta to bezpieczeństwo (byle kto tam nie chodzi), a w publicznym gimnazjum z tym ciężko. Towarzystwo porządne, ale często też zmanierowane i rozpieszczone. Liczność klas to kolejny, ogromny plus (uczeń wie, że jak nie przysiadzie do nauki, to w klasie z kilkoma osobami się nie ukryje, więc zazwyczaj stara się odrabiać zadania domowe). Dodatkowo nauczyciel ma więcej czasu dla każdego, może podejść, wyjaśnić, sprawdzić, dać ocenę opisową, która jest bardziej miarodajna niż stopień.

Największym minusem jest natomiast ocenianie - nie zawsze sprawiedliwe. W prywatnych szkołach dyrekcja - a przez to nauczyciele - boją się rodziców, wolą naciągnąć ocenę niż narażać się na stratę dochodowego ucznia. Rodzice swoimi wędrówkami do dyrekcji na skargę potrafią lepsze oceny po prostu wymusić, a nauczyciel nie zawsze ma jaja, żeby upierać się przy swoim (ale w publicznych szkołach też zdarza się to coraz częściej, tylko presja ze strony dyrekcji jest mniejsza). Tak na szybko to chyba tyle.

Ilonko dziękuję :hug:

Wszystko co napisałaś jest prawdą i zgadzam się w 100%

Moja Maja chodzi do publicznej podstawówki , ma bardzo kiepską klasę , mówiąc w skrócie same nieuki ;) Córka chcę iść razem z klasą do gimnazjum a co się z tym wiąże dalej z nimi trzymać sztamę i nie przykładac się bardziej bo i po co i tak jest lepsza od nich ;) Nie ukrywam, że chcę jej zmienić towarzystwo na bardziej ambitne :rolleyes: Druga sprawa nadchodzi ten wiek ;) Sama wiesz najlepiej, że wiek gimnazjalny do najłatwiejszych nie należy ;) Dlatego planujemy jedynie na te trzy lata dać ją do prywatnego gimnazjum, a dalej już mam nadzieję do dobrego publicznego liceum http://emotikona.pl/emotikony/pic/2student.gif :)

Cudności, Marta!!!!!!

Masz jeden z najpiękniejszych domów i ogrodów, jakie kiedykolwiek widziałam!!!!

O Jezusie jaki komplement http://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif Szarlo ależ mi miło http://emotikona.pl/emotikony/pic/0blush2.gif

Martuś cudnie ... :eek:

Ogród piękny ... też się czaję na lawendę, ale taką brzydką trafiłam, że odpuściłam.

Ładna była kwitnąca na różowo, ale za diabła nie mogłam sobie jej wyobrazić jak będzie wyglądać jak zakwitnie i nie wzięłam ;)

Bujawki okrutnie zazdroszczę, też taką chcę :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Boszeeeeee jak cudnieeeee...... Ogród jak z luksusowego katalogu!!! Jak będzie przepięknie jak te hortensje zakwitna...Dzięki Martuśka za głosił w sprawie nóg toczonych.Po takiej rekomendacji jak Twoja Karolki i Venuski biorę czarne nogi w ciemno:cool:Turcje egejska polecam byłam w zeszłym roku na Bodrum.Pieeeekne miejsce tez mieliśmy super hotelik rodzinny na mega wypasie.Generalnie w Turcji byłam chyba juz z 8-10 razy ale egejska jest najjjpiekniejszaaaa....

Marta jest pięknie, ogród masz cudny:jawdrop:, już czuję że będzie dla mnie duża inspiracją:rolleyes:

Bujawka wygląda ślicznie, nadaje takiej lekkości ogrodowi, wpasowała się w Twój taras i otoczenie, nie chcę sobie nawet wyobrażać jak się czujesz jak na niej siedzisz:cool:

Jeśli chodzi o zadaszony taras to ja też to potwierdzam, słoneczko nie grzeje, jest osłonięty od wiatru, ja też bardzo się dobrze czuje na moim tarasiku i za szefową, dziewczyny POLECAM!!!