Aleksandryta 13.09.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Jak będziesz tak uparta w polowie jak kubel30 to na pewno zrealizujesz swoje plany Tak więc powodzenia! W weekend jade na Mazury i bede z konstruktorem delibrowala nad stodoła i ma tak ogolnie ocenic koszt inwestycji I nie chce wiedziec jaka rzuci kwote . W kazdym razie wezme dla mojej mamy sole trzezwiace. Ja w kazdym razie kasy nie mam - buduje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 13.09.2011 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 To koniecznie daj znać co Ci powiedział i jakie koszty podał bom ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnieA 13.09.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Aleksandryta my zaadoptowaliśmy oryginalną stodołę na domod strony prawnej wygladało to tak, że potrzebne jest normalne pozwolenie na budowę z tym, że jeszcze z inwentaryzacją stanu istniejącego...musiałabym zajrzeć dokładnie jak mamy w pozwoleniukoszt projektu przebudowy to około 7tyś zł.jeżeli chodzi o dalsze koszty to u nas były "dolewane" fundamenty, wznoszone ściany wewnętrzne, spinane nowym wieńcem, dokładane podciągi...oczywiście nowy strop i cały dach - to za jednym zamachem w konstrukcji drewnianej Mitek - wiązary prefabrykowanejak chcesz zajrzyj na mojego bloga, tam trochę jest opisane na początkulub napisz pw co Cię dokładnie interesuje sorki ale nie dam rady dziś więcej napisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alana 14.09.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) alana jestem cicha wielbicielka domu kubel30 i chyle czola przed nia i przed jej mezem, biorac pod uwage, jak wyrementowali ten piekny dom. Ale prosze Cie bardzo nie porownuj jej domu, ktory dostal sie w jej rece w bardzo dobrym stanie jak na swoje lata, z zaniedbana stodola, w ktorej bytowali zwierzeta i siano i nigdy nie byla ogrzewana i od strony konstrukcyjnej jest zupelnie inaczej zbudowana. To jest zupelnie "inna para kaloszy". Gdybym nie widziała takiej wyremontowanej stodoły to moze bym nic nie mówiła Facet w pobliskiej miejscowości (mieszkają tam dziadkowie mojego TŻ) ze stodoły zrobił najładniejszą chatkę we wsi Za dużo nie mógł nawet poprzerabiać bo ocierało się to o konserwatora zabytków (więc można się domyślić jak stare to było) Co do konstrukcji - domu przy stodole już nie było, a stodoła nadal stała Każdy przypadek jest indywidualny i to Ci co adaptują te stodoły już najlepiej wiedzą (lub powinni wiedzieć) na co się decydują. Kazdy robi to, co uwaza za stosowne. to samo napisałam Edytowane 14 Września 2011 przez alana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 14.09.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 No ładnie , to ja zaglądam co wymyśliła Zosik a tu mowa o mnie:no: \Wiesz co Zosik sama wiesz najlepiej jak wygląda ta Wasz stodoła i do czego się nadaje. Myślę że nikt przy zdrowym rozumie nie pakuje kasy w zgniłe mury. Cichą wielbicielkę pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 15.09.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 A co ja więcej mogę wymyślić? Ja już chyba wszystko co mogę wymyśliłam. Chętnie bym coś zaczęła robić Ale gdzie wstawię zrobiony 3m stół? Chcę też zrobić lustro z inspiracji pokoju dla gości - bo nie dam za nie ponad tysiąc złotych No ale co? Zawinę w folię i postawię w komórce? A jak mi się odwidzi to co z nim zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 19.09.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 A co ja więcej mogę wymyślić? Ja już chyba wszystko co mogę wymyśliłam. Chętnie bym coś zaczęła robić Ale gdzie wstawię zrobiony 3m stół? Chcę też zrobić lustro z inspiracji pokoju dla gości - bo nie dam za nie ponad tysiąc złotych No ale co? Zawinę w folię i postawię w komórce? A jak mi się odwidzi to co z nim zrobię... A ja tak lubiłam popatrzeć na Wasze inspiracje ,plany ...może sama coś podpatrzę i skopiuję, przecież człowiek nie jest fenomenem i sam wszystkiego nie wymyśli;) Masz na myśli to lustro z patyczków bielonych? Fajne .... co się przejmujesz najwyżej sprzedaż . A swoją drogą to one są zbijane czy klejone ? Przecież jakoś musi się to trzymać razem. Może ktoś już takie robił to podzieli się wiedzą ... no chyba ,że znów znajdzie się ktoś co nic nie ma do pokazania i tylko strzeli krytykę - uwielbiam takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 19.09.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Tak, właśnie o tym lustrze myślę, nie wiem jak jest robione - myślałam żeby na klej je przymocować. A zawsze znajdzie się jakiś Życzliwy, który nie doceni i szuka dziury w całym Normalka, tak i na forum jak i wśród znajomych, rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 19.09.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Normalka, tak i na forum jak i wśród znajomych, rodziny Oj powiało smutkiem:( ... nas też doceniają po fakcie, wcześniej patrzyli jak na wariatów z wizją Mam nadzieję, że Wasze spory o stodołę niedługo się rozwiążą i będziesz mogła tworzyć wymarzony DOM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 19.09.2011 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Taaa wujcio odpuścił 5 tys. teraz chcę "tylko" 25 tys. Na nas też patrzą jak na psychicznych (nooo na mnie, bo ja bardziej ZA stodołą jestem, i fakt - nie wszyscy), bo duży dom stoi a ja chcę ładować pieniądze, których nie mam w ruderkę. No ale ten temat już poruszałam i koniec kropka, tak ma być i będzie Marzenia trzeba spełniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 19.09.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 szkoda ,że już nie mam miejsca jak dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 22.09.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Byłam na Mazurach widziałam się projektantem, urzedasami ze starostwa i sprawa upadła. Nie da się wydzielić działki i stodoły ze względu na MPZP . Działka rodziców 3 tys. m2 i to jest absolutne minimum dla WZ. A projektant rzucił za adaptację mniej wiecej 300- 350 tys. Ładna cena Wstępnie caly dach (więzba plus dachówki) do wymiany, odwodnienie i ocieplenie funadmentów, drewniany strop, kominy, podłogi, wybicie okien, nowe okna, drzwi, ocieplenie podłog (wywalenie wszystkiego z podłóg nowy chudziak), elektryka, hydraulika, czy ja o czymś nie zapomniałam? itd itd. Bez ocieplenia ścian od wewnątrz, gdyż byłyby to tylko pokoje na lato. Czyli sprawa nieaktualna. Edytowane 22 Września 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 22.09.2011 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Uuuuu no to nie fajnie. Kurcze dużo zaśpiewał... Ja się łudzę, że 200 tys. wystarczy Ale jeśli w te 100 tys. wejdzie robocizna, dach, kominy to może się uda. Bo to mi odpada. Ocieplać od wewnątrz nie planuję, ale od zewnątrz musowo. Ehhh szkoda, miałabym jakiś wzór na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 22.09.2011 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 szkoda ,że już nie mam miejsca jak dla mnie bomba Rób miejsce, rób Bo to ślicznota, a stoi niechciana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 22.09.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Zosik nie chcę straszyć ale ta cena może być realna , takie gruntowne remonty a szczególnie dach , fundamenty, ocieplenie i całą reszta to kosztowny remont . Dobrze jak można i się chce robić dużo samemu... ale jak rozłożysz to na raty to nie jest tak już źle. Środek robisz ratami ,przecież nie wszystko trzeba mieć na raz . Tylko popatrz z drugiej strony za taką kwotę nie kupisz ziemi - ona jakaś droga ostatnio;) , nie postawisz domu takiej wielkości i o takich możliwościach aranżacji ... tak czy siak jesteś do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 22.09.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Rób miejsce, rób Bo to ślicznota, a stoi niechciana O matko a kto jest taki wredny i jej nie chce , biedactwo przygarnęłabym ale jak zrobię miejsce to i tak kasy brak na takie rarytasy Może Mania przygarnie jak wróci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 23.09.2011 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Zosik nie chcę straszyć ale ta cena może być realna , takie gruntowne remonty a szczególnie dach , fundamenty, ocieplenie i całą reszta to kosztowny remont . Dobrze jak można i się chce robić dużo samemu... ale jak rozłożysz to na raty to nie jest tak już źle. Środek robisz ratami ,przecież nie wszystko trzeba mieć na raz . Tylko popatrz z drugiej strony za taką kwotę nie kupisz ziemi - ona jakaś droga ostatnio;) , nie postawisz domu takiej wielkości i o takich możliwościach aranżacji ... tak czy siak jesteś do przodu. No wiem wiem, że to realna kwota może być niestety Tylko, że myślimy o kredycie, a jak już wezmę raz to nie wezmę drugiego przez następne 20 lat, bo są sprawy, które trzeba zrobić od razu - ocieplenie, posadzki, okna, instalacje. A no nie ma szans na kupienie działki i postawienie takiej landary za 350 tys. to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 23.09.2011 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 O matko a kto jest taki wredny i jej nie chce , biedactwo przygarnęłabym ale jak zrobię miejsce to i tak kasy brak na takie rarytasy Może Mania przygarnie jak wróci:) Chrzestny mojego M. taki wredny Kupił inny i tego już nie ma gdzie wcisnąć. I stoi bidulka u teściów i czeka na właściciela. Im nie pasuje kolorystycznie, a szkoda zmieniać taka tapicerkę. No może Maniutce się wpasuje, choć u niej z miejscem też słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 23.09.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 No takiej landary, jak zosikowa stodoła to nie, ale mniejszy to już tak...... A tak z czystej ciekawości.. po ile u was "chodzą" działki budowlane albo rolne z prawem zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnieA 23.09.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Nas przebudowa stodoły kosztowała ok. 180tyś. jak do tej pory... U nas zostały w sumie tylko ściany (i to były dostawiane drugie od środka) a tak wszystko było do zrobienia. Mieliśmy ekipy do murowania, konstrukcji dachowej, dekarzy i wstawili nam okna i drzwi wejściowe. A dalej mój m robił wszystko sam: elektrykę, hydraulikę, centralne i podłogówkę, wylewki, ściany, podłogi, płytki w łazience, alarm, ocieplenie wewnetrzne poddasza...... i zrobił to w 10mcy Mamy nie wykończone poddasze, nie ocieplony i nie wykończone z zewnatrz i do fundamentów trzeba się dobrać... Mam nadzieję odzyskać jeszcze trochę kasy z VATu i pewnie coś dalej ruszy w nowym roku, a powoli staramy się wykańczać wnętrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts