Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja stodoły na NASZ DOM :)

zosik

Recommended Posts

Pomóżcie! Gdzie wcisnąć kominek?

http://img23.imageshack.us/img23/3309/gdziekoza.png

Chciałabym kozę, niezabudowaną, taką zwykłą kozę

np. taką

http://img837.imageshack.us/img837/9274/koza3y.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8157/koza2o.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/7702/koza1.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/3110/koza4.jpg

- ma mieć wyjście na zewnątrz rurą, bo nie mam komina :D i mieć nie będę :)

czyli najlepiej, żeby było przy ścianie zewnętrznej,

- chciałabym żeby był widoczny z kanap w salonie, i może w jadalni, ale już chyba za dużo wymagam :rotfl:

Myślałam o ścianie między oknem tarasowym a kuchnią, ale jak? No głupio by to tam wyglądało przed meblami kuchennymi ;/

Pomóżcie, może coś przesunąć?

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

teraz juz jestem pewna ze chcesz mic kuchnie otwarta. Musialabys to zrobic i zobaczyc w 3D, tak na planie z gory za duzo nie zobaczysz.

Moja znajoma miala postawiony tv na takiej polsciance z kuchni, mi sie to nie podobalo - tv i od razu szafki. No moze Tobie podejdzie.

Inny pomysl - masz wielkie wyjscie na taras, potrzebne Ci jeszcze to ono za kanapa? Gdyby okna nie bylo moglabys tam postawic tv i koze w rogu a kanapy na scianie od kuchni -przesuawajac troche drzwi na taras i powiekszajac scianke od kuchni i stol postawic wzdluz nie wszerz mialabys wiecej pola do popisu.

No ale serio nie wiem czy Ci tv podejdzie pod otwarta kuchnia :(

sekretarzyk suuuper, a masz zdjecie z dalsza?

Nie mam bo tam ciemno jak w d... i zagracone. Muszę kiedyś pojechać i posprzątać, może coś więcej znajdę :D

A gdzie SZAFA w calosci

A nic nie mów! Cholera, zostawiłam kabel od tel. u teściowej :mad: a bez kabla dupa, chyba że puszczę do M. a od niego na kompa ehhhhh ja to jestem sierota..., resztę przesłałam na maila, ale skończyła mi się kasa na koncie i znowu du.. blada. Jak nie urok to sraczka. :mad:

1. czy stol musi byc az tak wielki na 3 metry? Ty wiesz jaki to potwor?

wez sobie na podlodze wymierz, mysle ze 2 metry by stylko? Nalep sobie tasma wzor na podlodze.

A jakby byl mniejszy moze by go postawic w druga manke?

Gdzieś czytałam, że żeby wygodnie usiąść trzeba mieć 60 cm. A ja potrzebuję miejsca na 10 osób, więc po 5 na stronę - daje jak w mordę 300 cm.

Bo imprezy jak robimy w gronie znajomych to nas zazwyczaj 8-10 osób, jak rodzinne to nawet 11 ;) tyle miejsca muszę mieć i basta :D

W 2 mańkę już próbowałam na wizualkach, ale nie wygląda mi to ładnie, zdecydowanie bardziej mi się podoba jak stół dochodzi z jednej strony do ścianki

2.scianka gdzie stoi tv - czy mi sie dobrze wydaje czy ten tv wystaje za sciane?

a jakby ta scianke przedluzyc, zeby z kanapy nie widziec kuchni i tv na srodku. Nawet jesli to bedzie otwarta kuchnia nadal masz miejsce na to zeby zrobic dluzsza scianke i tv na srodku.

Nie, nie wystaje. Ścianka jest szersza od TV, ale nie jest do samego sufitu bo mi światło zabierze i w kuchni będzie ciemnica. Myślałam, żeby pociągnąć ją do ściany w prawo, ale ten sam problem ze światłem... No chyba, że max 20 cm ponad szafki w kuchni, czyli jakieś 100 cm wysokości, a tam gdzie TV na jakieś 150-160 cm wysokości.

3.koza a nawet zabudowany narozny kominek by Ci wszedl w tym kacie na sciance miedzy tv a scianka miedzy oknem (wyjsciem) na taras.

Póki co tylko tę ściankę miałam na myśli, zastanawiałam się też nad tą długą w jadalni pod schodami, no ale z salonu nie będę go widać. Ale tam pewnie zrobię pseudo kominek jaki ma np. Dagunia :D

http://img94.imageshack.us/img94/2350/kominekl.jpg

zdjęcie jest autorstwa i własności rzeczonej Daguni :)

Podoba mi się taki strasznie, ale M. ma obiekcje... ehhh

a widziałabym na tej ścianie taki 2 metrowy :lol2: a nad nim moje ramki z czarno białymi zdjęciami, hmmmmmmm pomarzyć dobra rzecz :) no chyba, że jakoś go przekonam.

A jeszcze apropos stołka... to toaletki mieć nie będę, bo nie potrzebuję, jedyne co maluję to oczy więc to raczej na stojąco załatwiam :yes: ale właśnie w takim stylu bym go widziała - glamour, barokko :)

Edytowane przez zosik

Mania, tylko że nie będę miała wiszących szafek, więc z pozycji siedzącej powinno być widać ewentualnie okap :)

Okna muszą być wielkie bo to w sumie jedyne okna na całą tę otwartą przestrzeń i może być za ciemno.

TV w 1 wizji miał być na tej ściance od wiatrołapu, ale to tylko 3 metry od oczu (w najdalszym miejscu) i M. za blisko. Dlatego wyrzuciłam go na tamtą ściankę.

ok, idę kąpać młodego. Coś podumam...

ok, rozumiem. Ale pamietaj ze dom masz robic pod swoja rodzine czyli Ciebie, M, malego babelka i przyszlych babli, a nie pod znajomych.

Masz wielka przestrzen ktorej Ci zazdroszcze ale jak liczylam to Twoj salon jest niewiele wiekszy od mojego. Dzieci, zabawki, imprezki itp...w salonie najwiecej czasu bedziecie spedzac. A ze stolem roznie bywa, uwierz. Jak masz barowy stolik w kuchni to zebys sie nie zdziwila ale jak bedzie impreza ze znajomymi - eszyscy beda w kuchni siedziec. Nie lepiej powiekszyc salon? Bo ze stolem roznie bywa i na koniec sie konczy tak (jak masz dodatkowe w kuchni) ze sie go uzywa tylko w swieta i jakies rodzinne uroczystosci. Ale w zyciu codziennym przez 24hr bedziesz w salonie i kuchni urzedowac.

Albo nie doczytalam albo cos - dlaczego nie masz okna w kuchni?

A moze daloby sie przeniesc kuchnie tam gdzie stol a tam gdzie teraz kuchnia wybic okno i postawic stol i polscianka - daloby Ci to duzo swiatla wprost na kuchni. Zobacz u mnie - mam tak samo. swiatlo z okna tylko z werandy.

O tv pod scianka kuchni - ona tez szafek nie miala, poprostu ta dziura nad tv razila i sie zarla z tv. No nie wiem, ja wiem ze mam inne gusta ja teraz jestem chora w mieszkaniu bo tv stoi mi na oknie czego tez nie lubie. Patrze i patrze na ten Twoj rozklad i nie wiem co jeszcze wymyslec. Moze ktos inny bedzie madrzejszy :yes:

A no o oknie w kuchni. Nie może być, bo za ścianą w kuchni (za moim tarasem zresztą) są kibelki :D i mają wspólną ścianę - widać je na zdjęciach stodoły z tyłu.

A na tej długiej ścianie nie mogę dać, bo tam jest (widoczny na tym samym zdjęciu) plac zabaw i jak są jakieś imprezy plenerowe typu dożynki to tam się ludzie bawią. Poza tym stodoła jest na granicy działki, więc i pozwolenia na okno nie dostanę. Będzie za to ścianka z luksferów, żeby choć trochę doświetlić, ale nie w kuchni tylko tam gdzie stół.

Te okna mnie strasznie ograniczają. Wiatrołap mógłby być tam gdzie okna niet, ale też się nie da, bo jak wlezę do domu? Przez plac zabaw? :D

Stół

Do nas znajomi dość często wpadają, a i uroczystości trochę, i marzy mi się wigilia z naszymi rodzicami przy jednym stole :)

W kuchni nie mam stolika, a te krzesełka barowe chyba też zlikwiduję, no chyba, że zostawię jedno. Blat musiałby być w tym ciągu szerszy, żeby mi 2 hokery obok siebie wlazły, a to dodatkowy koszt.

Jak znajomi przychodzą na jedzonko to przy stole siedzimy, u nich też. Przy naszym w salonie się talerze i żarło nie zmieści ;)

Mogę ewentualnie przesunąć ściankę przylegającą do stołu bardziej w stronę ściany, będzie więcej miejsca do przejścia :)

Ale czekaj Ty, pocuduję ze stołem na wizualce żeby do "przykleić" do innej ściany. Jak coś wymodzę to pokażę.

stol masz oparty na sciance. Tam mozesz postawic ten a la kominek. Mozesz tam tez postawic kominek na prad lub na olejki. Raz na ruski miesiac zapalisz i tak przy imprezie, dla nastroju, widziec bedziesz z kuchni i z salonu. To juz jak chces atrape postawic.

Nie wiem, ale jakos nie przepadam za kominkami w rogu kolo tv. Zawalilam swoj salon kominkiem bo mi sie za bardzo gryzlo. No ale to ja, lubie symetrycznie, jak w kuchni 3 slupki a nie dwa. Sprubuj narysowac tam taki kominek i zobacz czy Ci bedzie pasowalo.

Ok, juz wiecej pomyslow nie mam.

ok, kapuje z oknami. Znaczy masz jak ja problem kombinowac bo sie jest ograniczonym w otworach sciennych.

teraz masz stol na sciance. A schody? Beda zabudowane czy tez otwarte. Bo jesli zabudowane to zamiast do scianki mozesz go do sciany od schodow przytulic, ta scianke wtedy gdzies indziej postawic, moze nawet w inna strone i a la kominek na niej postawic??

Melduję, że koza nie pasuje na ściance ze stołem - za mało przejścia do kuchni, a to grzeje, musiałabym część mebli odjąć i ściankę z TV przesunąć w róg - a wtedy kaplica, światła dziennego w kuchni NIET ;/

No to chyba kozy nie będzie ;) trudno... ale wyjdzie w praniu.

A przejścia jest sporo :) 1,30

http://img820.imageshack.us/img820/236/jadalniaprzejcie.png

http://img64.imageshack.us/img64/4684/jadalniakuchniasalon2.png

http://img97.imageshack.us/img97/5637/jadalniax.png

nacudowałam i są!

drabina :lol2:

http://img189.imageshack.us/img189/2913/img1700kg.jpg

okienka na ramki

http://img829.imageshack.us/img829/3304/img1709qg.jpg

i szafa :D

http://img811.imageshack.us/img811/1214/img1698j.jpg

zastawiona bambetlami, ale coś niecoś widać :D

jak będzie kiedyś córa - to będzie stała w jej pokoju :D

zessie rozbujala z tym stolem, caly dol pod niego robisz haha...ale ale. widze moja lampe do lazienki :yes:

Przejscia jasne, masz sporo ale nie na koze, ale na atrape kominka napewno styknie, bo sa plaskie.

Sluchaj, a ta krotka scianka przy wejsciu Cie jara? Mam teraz tak samo. Kanapa non stop mi jezdzi do tylu :mad:. A gdybys ta scianke pociagla dalej.

I gdybys wejscie na tyl przesunela bardziej do kuchni i kanapy ustawila bardziej na oknach? A tv bys postawila na tej sciance wejsciowej. Gwarantuje Ci ze w praniu nie bedziesz zadowolona z tv stojacego na scianie kuchni. Mialabys wtedy cala kuchnie otwarta, mase swiatla i nic by Ci nie jezdzilo. Sprobuj tak ustawic i zobacz czy Ci podjedzie. O ile wiesz o co mi chodzi. Mozesz tez jedna kanape postawic pod sciana od kuchni a reszte jak stoi.

http://img707.imageshack.us/img707/6762/partay.png

taki układ masz na myśli moja droga?

był brany pod uwagę, owszem, ale... ;/

- M. twierdzi, że TV będzie za blisko oglądających, ja też tam go chciałam powiesić,

- na tym oknie po lewej nie bardzo może coś stać, bo tam mają być wielkie drzwi na taras, już mi narożnik ciut zawadza ;/

- a jak ścianka będzie większa to zabierze mi światło w głębi domu

Nie twierdzę, że wiem wszystko, bo nie wiem :D ale kurcze będzie trzeba pocudować z tymi meblami. Bo narożnik już mam i trzeba to jakoś umiejętnie ogarnąć, żeby wszystkim było dobrze.

Mówisz, że kanapa jeździ? hmmm cholera, nie ma wyjścia idealnego chyba :(

Edytowane przez zosik

jak dla mnie teraz jest super.

Drzwi do tarsu tez bolsze masz 3metry. Mowilam wlasnie zebys te drzwi blizej do kuchennego blatu posunela. A co do tv - naprzecwiko jakbys ogladala - spojrz na stary i nowy plan. naprawde tak dalej bys miala? Policz kratki i metry....wyszloby wiecej okolo 50cm, a tyle wlasnie by Ci szafka zajela z tv wiec wcale nie tak dalej, no...parenascie cm? Pozatym do ogladania mozna siedziec na narozniku a nie na tej postawionej obok. Blat teraz gdzie postawilas stolki barowe (no nie moge sie do tych hokerow przyzwyczaic) jest jak widze na metr, a wiec blat bedzie wystawal i krzeselka sie beda chowac.

Trzymetrowe drzwi na taras to olbrzym. Ale jak juz takie wielkie chcesz, jaki pisalam...przesuniesz kawalek dalej blizej kuchni i masz te ekstra sciane zeby naroznik sie schowal.

A w praniu to Ci wyjdzie, jak wrchitekt przyjdzie. Ja sie tam nie znam ale cos mi malo wyglada zeby bylo scian nosnych?? Strzyma na tych 3 malutkich??

Pokombinuj jeszcze. Ja moja kuchnie kilkadziesiat razy przerabialam wiem jaki bol hahah. Musisz zrobic jak Tobie najlepiej ale masz jeszcze kilka opcji ktore moze cos Ci podsuna.

ps. nie wiem dlaczego ale ten stol tak jak teraz postawilas bardziej mi sie podoba. No ale ja mam inne gusta :):)

Maniu nie mogę tego okna przesunąć w stronę kuchni, bo tam zaraz jest ściana z rzeczonymi kiblami ;/ i w takim układzie zostaje mi do niej z 20 cm. Do TV będzie dalej, ten powyższy rysunek to pierwszy jaki robiłam, teraz kuchnia jest pomniejszona i popchnięta w stronę ściany, hokerów NIET. Tu wyjdzie jakieś 3m do TV, a tam ponad 4m, a TV ma mieć około 50 cali, więc krówsko :D

Ściany wzmocnimy teownikami, czy ceownikami, oczywiście będzie trzeba je pogrubić, zabiorą trochę więcej miejsca.

A ze stołem pewnie i tak będę latać jak już będzie wszystko gotowe, wtedy będę widzieć dokładnie co wygodniejsze i co bardziej mi się podoba. :)

Lasche toś się rozpisała :lol2: ale wykorzystam Cię i Twoje pomysły rzecz jasna, jak przyjdzie czas na ich reaktywację :)