tatanka26 06.03.2004 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Czy zauwazyliście podwyzki materiałów budowlanych jeszcze przed podwyzką VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 06.03.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Zauważyłem i kupuję tak czy siak. Te elementy które są istotne wartościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Czy zauwazyliście podwyzki materiałów budowlanych jeszcze przed podwyzką VAT? tatanko jest jak zauwazyłas ... drozeje ... i nie tylko asortyment towarów budowlanych, choć np . podwyzka cen stali o ok 30% będzie jedna z najdokuczliwszych ... (oprócz pewno podwyzki cen chleba) cóz ... wystarczy włożyc rózowe okulary i ... europejsko się robi ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 06.03.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 To nie o to chodzi, czy europejsko... Europejsko to jest raczej jak na basze zarobki - drogo.Ale jeżeli wszystko zdrożeje jeszcze bardziej, to nikt nie będzie kupował, zrobi się dołek lub wielki dół, i przyjdą obniżki/promocje czy jak kto zwał. W każdym razie tak teoretytcznie powinny zadziałać prawa popytu i podaży.A że teraz popyt jest sztucznie zawyżony - to trąbią wszystkie słonie w zoo.Joasia.P.S. sama się zastanawiam, czy budować od marca-kwietnia, czy raczej od czerwca-lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że jak po 1 maja 2004 nagle spadnie sprzedaż materiałów o 70%, to producentom nie pozostanie nic, jak DRASTYCZNIE obniżyć ceny, bo inaczej będą musieli zamknąć produkcję. A ponieważ w ostatnim roku podnieśli ceny o 40%, to mają z czego obniżąć i nawet baardzo dużo. W gospodarce rynkowej popyd decyduje o cenach. Popatrzcie na artykuły AGD np. w Media Markcie. Promocje, przeceny, zerowe oprocentowanie. Ja tam nie kupuję do czerwca, do rozpoczęcia budowy, a właściwie kupiłem tylko to co nie podrożąło (drzewo w leśnictwie 7% i ceny jak w poprzednich latach), albo na czarno, po niższych cenach niż w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.03.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Pękłem i zrobiłem przedpłatę na solbet w styczniu bo zapowiadali podwyżkę w marcu i rzeczywiście podnieśli ceny o niecałe 10%. Ale teraz to już chyba nie ma sensu. Należy się spodziewać zmniejszenia popytu. Więc ceny powinny spaść. Ostatecznie ta różnica w VAcie nie jest aż taka powalająca i jest pełno sposobów, żeby to obejść. No chyba żeby ruszył eksport na zachód, ale dytyczyć to może tylko zachodniej Polski bo duży udział w cenie ma transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 06.03.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Materiał na ściany i dach kupiłem już w grudniu zeszłego roku. Niestety nie spodziewam się, że producenci zjadą szczególnie z cenami. Wszyscy narzekają, że drogo, że nie ma kasy, ale w mojej okolicy startuje budowa za budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.03.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 W tym tygodniu zrobię wpłatę na BK, który odbiorę w czerwcu. Po pierwsze przynajmniej będe miał pewność i spokój, że podwyżka nie będzie mnie dotyczyła a po drugie dostałem cenę, na jaka nigdzie więcej chyba nie mam szans. 4.80 brutto na BK 500 24cm w dowozem i rozładunkiem. I mam nadzieję, że zapomnę już o tym cholernym BK . A w kwietniu przyjdzie czas na dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 06.03.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Ja kupuję tylko beton komórkowy i dachówkę cementową. Kieruję się zdrowym rozsądkiem na te dwa tematy mam ceny zablokowane jeszcze w styczniu, tylko zwlekam z odbiorem. Pozostałe sprawy kupował będe na bieżąco, ponieważ wielu producentów podniosło ceny o poziom ok.10% i po maju kiedy sprzedaż padnie, a ja z budową ruszę około czerwca wszyscy handlowcy, tylko promocjami kusząc sprzedaż uzyskają. Nie dajmy się psychozie nakręcanej przez handlowców i producentów. Kochani tylko spokój i zdrowy rozsądek nas uratować może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 06.03.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1949853.html Tak przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 06.03.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Wpłacamy za tydzień 50% na okna,kupujemy dachówkę,pustaki na mury,4 rolki Tyveka zmieściły się w pokoju za dzrzwiami,Vaillant stoi w sypialni(wynajętego mieszkania)a zasobnik w piwnicy,a teraz przymierzamy się do stali ,bo ceny szaleją przez Chińczyków.Żyjemy w chorym kraju.Po resztę materiałów chyba będziemy jezdzić na Słowację,bo nie wierzę ,że złodzieje będą zwracać róznicę w Vacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.03.2004 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 botanika w jakiej cenie jest Tyvek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kkkkk 07.03.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 w dużej sieci sklepów budowlanych zmieniamy ceny 1 maja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.03.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Ale zmieniacie w górę czy w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.03.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Ryby zadały pytanie retoryczne bo jak jest możliwa obniżka jak wat idzie o 15% do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.03.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Chyba nikt nie miał co do tego wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 07.03.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Wpłacamy zaliczkę na okna,ale już i tak zdrożały w porównaniu z grudniem ubiegłego roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 07.03.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Czy zauwazyliście podwyzki materiałów budowlanych jeszcze przed podwyzką VAT? Taa i to jak Wystarczy spojrzec na ceny styropianu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 07.03.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 najpierw mówiłam, że nie będę kupować ale chyba zaczęło się panika w oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 07.03.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 jedną z rzeczy która drożeje w astronomicznym tępie jest stal5 zł/kg zbrojeniówki za mieśiąc nie powinno nikogo zdziwićw tamtym roku w czerwcu jak kupowałem płaćiłem 1,40 zł/kg. To wiem napewno bo działam w tej branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts