Mwanamke 08.03.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Ciekawe kto będzie budował po wejściu do Unii. Ci co musza dokończyć na pewno tak, a inni..........? Pozdrawiam Paty. No ja Nie mam wyjścia - pozwolenie na budowe jest ważne 2 lata, ktore mijają jakoś w sierpniu czyli chcę czy nie chcę będę budować dom unijny Dlatego nie emocjonuje się specjalnie podwyżkami, zwłaszcza że nad nasza budowa wisi "fatum" w postaci dobrej, rzetelnej ceny - żadnej okazji, żadnego kitu - po prostu dobra cena...co zrobić? Losu nie oszukam pozdrawiam unijni investores ( 4 sztuki) Mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 08.03.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 taak Jeszcze w grudniu ceny wydawały się być stabilne. Teraz pomimo całego mojego sceptycyzmu co do wzrostu cen sprawdził się najgorszy ze scenariuszy. Wzrost popytu przed 1 maja wymusił wzrost cen, i jeszcze ten Vat. Najgorsze jest to, że zaczynam budowę w Kwietniu a gadki pod tytułem "...Panie jeszcze wczoraj to po 1,50 była stal, a teraz to po 2,40 sprzedam..." są frustrujące. Dlatego kupuję najdroższe z możliwych: ceramikę, stal, strop, bloczki, wełnę itd. W sumie na każdej dupereli można zaoszczędzić 200-500 zł co po wymnożeniu x 20-30 drogich składowych budowy stanowi pokaźną sumkę. Do bólu kupujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 08.03.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 taak Jeszcze w grudniu ceny wydawały się być stabilne. Teraz pomimo całego mojego sceptycyzmu co do wzrostu cen sprawdził się najgorszy ze scenariuszy. Wzrost popytu przed 1 maja wymusił wzrost cen, i jeszcze ten Vat. Najgorsze jest to, że zaczynam budowę w Kwietniu a gadki pod tytułem "...Panie jeszcze wczoraj to po 1,50 była stal, a teraz to po 2,40 sprzedam..." są frustrujące. Dlatego kupuję najdroższe z możliwych: ceramikę, stal, strop, bloczki, wełnę itd. W sumie na każdej dupereli można zaoszczędzić 200-500 zł co po wymnożeniu x 20-30 drogich składowych budowy stanowi pokaźną sumkę. Do bólu kupujący Z tą stalą to chyba Cię poniosło Ale śmieszny dzisiaj fakt, pod drzwiami miałem reklamówkę z PSB, która wzmiankuje, aby kupować teraz, bo po 1. maja będzie drożej. Co najciekawsze podają nawet ceny brutto "przed i po". Ceny "orientacyjne"... Mnie to nie "biere"... Inaczej mówiąc nie łykam takich bzdetów... Po 1. maja już na pewno nie będzie gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 08.03.2004 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 A co myslicie o stali ma podobnież kosztować drogie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 09.03.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 A co myslicie o stali ma podobnież kosztować drogie tyle Może, bo Chińczycy, biorą wszystko, jak leci, itp... na początku roku kosztowała w "mojej" hurtowni 1,64 za kg teraz 1,70... Właśnie na takich tekstach buduje się fobię, przed podwyżkami i próbuje naciągać.... Ludzie tylko spokój Was uratuje...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirtex1 13.03.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Ja mam stan zerowy. W tym roku planowałem pociągnąć po dach. Kupuję więc BK, dachówki cementowe, rynny,kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Tak na marginesie u nas w Łodzi kupienie stali w cenie 1,70 jest prawie niemozliwe (chyba że na malym skladziku który ma stare zapasy 2003. Obecnie za fi 12 płacimy 2,24 /kg brutto. Ja kupię jeszcze w poniedziałek strop terivy, bo dzięki stali pewnie pójdziew w górę. Z resztą poczekam na spokojnie, choć wiem że i tak wszystko zdrożeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 13.03.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Tak na marginesie u nas w Łodzi kupienie stali w cenie 1,70 jest prawie niemozliwe (chyba że na malym skladziku który ma stare zapasy z 2003r). Obecnie za fi 12 płacimy 2,24 /kg brutto. Ja kupię jeszcze w poniedziałek strop terivy, bo dzięki stali pewnie pójdzie w w górę. Z resztą poczekam na spokojnie, myślenie o tym że nie zdrożeje pozostawiam niepoprawnym optymistom - oby mieli rację. Niech MOC będzie z Wami tAM U GÓRY tO Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KCZEK 13.03.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Ja kupuję teraz to co muszę. Podwyżkę ceny chyba w dużej mierze juz mamy (a w kazdym razie zmianę warunków współpracy w hurtowniach). Bardziej niż VAT w tej sytuacji martwi mnie stal. (zwłaszcza, że mam jej duzo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 15.03.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Witajcie ! Nie jestem hurtownikiem ale zajmuję sie wykonawstwem intalacji grzewczych i to co robią z podwyżkami producenci z mojej branży to średnio już 10% podwyżek w tym roku a Viessmann już 14,2 % .Mam tylko nadzieję że po 1 maja VAT zostanie na 7% a hurtownicy tylko zarobią i to jest nieludzkie - a jak podwyżą to tylko dostaną w tyłek mali drobni Inwestorzy, ale producenci wtedy zrobią " piękne promocje i będzie tak jak było chyba ze jestem w błędzie ale o tym podyskutujemy po 1 maja - ja swoich klientów nie duszę terminem i składowaniem .Składuję u siebie za darmo bo odpowiadam za towar jak robię c.o. i nie mogę pozwolić żeby to sobie tak luźno leżało. Pozdrawiam wszystkich i nie dajcie się zwariować. Wojtek Straszy głupiec - mędzrec doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 15.03.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Powiem tak, dzięki temu wczesniej zamieszkamy. Planowaliśmy się wprowadzić w sierpniu, a teraz wporwadzimy się na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 15.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Załatwiam teraz pozwolenie na budowę i bardzo się nie śpieszę. Materiały zacznę kupować w czerwcu-lipcu i myślę, że ne zapłacę dużo więcej z 22 % Vatem niż teraz, z jeśli wejdzie ustawa zwracająca VAT to może i wyjdzie taniej. Ceny materiałów napędzają teraz Ci którzy chcą uciec przed Vatem. Stal też stanieje, myślę że już w lipcu, bo tak działa prawo podaży i popytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiera 16.03.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 JA MAM STEROPIAN, BLOCZKI, PRZYWIEŹIONE I LEZĄ W SKŁADZIE BUDOWLANYM, STAL LEŻY U ZNAJOMYCH, A DACHÓWKĘ, OKNA I DREWNO ZAMÓWIONE, JESZCZE CHYBA FOLIE. POZWOLENIE NA BUDOWĘ WŁAŚNIE DOSTAŁAM NA KONIEC MARCA BĘDZIE PRAWOMOCNE W MAJU MYŚLĘ ŻE BĘDĄ FUNDAMENTY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 16.03.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 nie wariuję z tej prostej przyczyny, że kasa ograniczona i robię po kolei to co muszęale jak zauważono już w innych postach, bardzo prawdopodobne, że ceny po 1.05. się uspokoją, na co zresztą liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 16.03.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Wszystko idzie w górę Ale to przecież nasze domy miały rosnąć a nie ceny. Jak chcę żeby robota szła to muszę kupować po cenach jakie mi zasolą, po negocjacjach oczywiście. Ale jak tu negocjować jak wszędzie słychać proszę się pośpieszyć bo mamy już masę zamówień.. bo od poniedziałku ceny będą wyższe itp, a ja nie zamierzam pod presją niczego robić i kupuję tylko to co niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 " S W I E R Z Y" nie tak sie pisze, "typowy polski czajniku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 22.03.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 gościutrochę kultury Vat trochę mnie dopinguje ale kupuję to co muszę mieć w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 25.03.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 (...)ZASADY PROMOCJI • Jeżeli klient w okresie od 01.04. do 30.04. zamówi 24t towaru (rabat za transport 4%). To w maju (od 01.05-31.05) na kolejne zamówienia 24t otrzyma specjalny rabat transportowy w wysokości 10%, a na zamówienia 12t otrzyma rabat 5% • Dodatkowo na towar zamówiony na preferencyjnych warunkach klient otrzyma wydłużony termin płatności: • Dla zamówień złożonych od 01.04. do15.04 (z wyjazdem towaru od 01.05 do 15.05) termin płatności zaczyna się dopiero od 01.06 • Dla zamówień złożonych od 16.04 do 30.04 (z wyjazdem towaru od 16.05 do 31.05 ) termin płatności zaczyna się od 16.06. i j.w. • Gwarancją uzyskania preferencyjnych rabatów i terminu płatności jest realizacja zamówienia na 24t i wystawienie następnego in blanco w kwietniu. (..) Część informacji dotyczącej promocji od jednego z producentów chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 25.03.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Marek30... - Zgadzam się z Tobą Ja uważam, że teraz to, co się dzieje to zwykła nagonka aby zwiększyć obroty w hurtowniach. Po wejściu Vat 22% potencjalni inwestorzy bardzo mocno przystopują z decyzjami budowlanymi i stąd uważam, że przy walce o klienta hurtownie i producenci będą musieli wówczas dać baaardzo atrakcyjne ceny. I będzie właśnie tak jak pisze Mike99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ja kupiłam już całą wykończeniówkę - panele, kafelki, kibelki, całą armaturę łazeinkową, drzwi wewnętrzne, krany, wkład kominkowy. Zostały mi jeszcze parapety wewnętrzne. Jestem na etapie kupowania ocieplenia na budynek oraz zabudowy rygipsowej. Po pierwsze VAT a po drugie w styczniu i lutym były takie puste sklepy, że można było spokojnie ponegocjować i zakupić potrzebne rzeczy. No i zapełniła się zimowa pustka, związana z przestojem na budowie. A teraz znów wzięliśmy się do roboty. Ważną rzeczą było to, że znajomi udostępnili nam magazyn, w którym składujemy zakupione materiały. Decyzja ta z pewnością przyspieszy naszą wprowadzkę, która ma nastąpić w lipcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts