Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT. Czy pozwalacie się zwariować i kupujecie mat. przed V?

tatanka26

Recommended Posts

Ciekawe kto będzie budował po wejściu do Unii. Ci co musza dokończyć na pewno tak, a inni..........?

Pozdrawiam Paty.

No ja :D Nie mam wyjścia - pozwolenie na budowe jest ważne 2 lata, ktore mijają jakoś w sierpniu :evil: czyli chcę czy nie chcę będę budować dom unijny :p

Dlatego nie emocjonuje się specjalnie podwyżkami, zwłaszcza że nad nasza budowa wisi "fatum" w postaci dobrej, rzetelnej ceny - żadnej okazji, żadnego kitu - po prostu dobra cena...co zrobić? Losu nie oszukam :D

pozdrawiam

unijni investores ( 4 sztuki)

Mwanamke

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

taak

Jeszcze w grudniu ceny wydawały się być stabilne. Teraz pomimo całego mojego sceptycyzmu co do wzrostu cen sprawdził się najgorszy ze scenariuszy. Wzrost popytu przed 1 maja wymusił wzrost cen, i jeszcze ten Vat. Najgorsze jest to, że zaczynam budowę w Kwietniu a gadki pod tytułem "...Panie jeszcze wczoraj to po 1,50 była stal, a teraz to po 2,40 sprzedam..." są frustrujące.

Dlatego kupuję najdroższe z możliwych: ceramikę, stal, strop, bloczki, wełnę itd. W sumie na każdej dupereli można zaoszczędzić 200-500 zł co po wymnożeniu x 20-30 drogich składowych budowy stanowi pokaźną sumkę.

Do bólu kupujący :oops:

taak

Jeszcze w grudniu ceny wydawały się być stabilne. Teraz pomimo całego mojego sceptycyzmu co do wzrostu cen sprawdził się najgorszy ze scenariuszy. Wzrost popytu przed 1 maja wymusił wzrost cen, i jeszcze ten Vat. Najgorsze jest to, że zaczynam budowę w Kwietniu a gadki pod tytułem "...Panie jeszcze wczoraj to po 1,50 była stal, a teraz to po 2,40 sprzedam..." są frustrujące.

Dlatego kupuję najdroższe z możliwych: ceramikę, stal, strop, bloczki, wełnę itd. W sumie na każdej dupereli można zaoszczędzić 200-500 zł co po wymnożeniu x 20-30 drogich składowych budowy stanowi pokaźną sumkę.

Do bólu kupujący :oops:

Z tą stalą to chyba Cię poniosło ;-)

Ale śmieszny dzisiaj fakt, pod drzwiami miałem reklamówkę z PSB, która wzmiankuje, aby kupować teraz, bo po 1. maja będzie drożej.

Co najciekawsze podają nawet ceny brutto "przed i po". Ceny "orientacyjne"...

Mnie to nie "biere"... Inaczej mówiąc nie łykam takich bzdetów... Po 1. maja już na pewno nie będzie gorzej...

A co myslicie o stali ma podobnież kosztować drogie tyle

Może, bo Chińczycy, biorą wszystko, jak leci, itp...

na początku roku kosztowała w "mojej" hurtowni 1,64 za kg teraz 1,70...

Właśnie na takich tekstach buduje się fobię, przed podwyżkami i próbuje naciągać....

Ludzie tylko spokój Was uratuje...!

Tak na marginesie u nas w Łodzi kupienie stali w cenie 1,70 jest prawie niemozliwe (chyba że na malym skladziku który ma stare zapasy 2003. Obecnie za fi 12 płacimy 2,24 /kg brutto.

Ja kupię jeszcze w poniedziałek strop terivy, bo dzięki stali pewnie pójdziew w górę. Z resztą poczekam na spokojnie, choć wiem że i tak wszystko zdrożeje.

Tak na marginesie u nas w Łodzi kupienie stali w cenie 1,70 jest prawie niemozliwe (chyba że na malym skladziku który ma stare zapasy z 2003r). Obecnie za fi 12 płacimy 2,24 /kg brutto.

Ja kupię jeszcze w poniedziałek strop terivy, bo dzięki stali pewnie pójdzie w w górę. Z resztą poczekam na spokojnie, myślenie o tym że nie zdrożeje pozostawiam niepoprawnym optymistom - oby mieli rację. Niech MOC będzie z Wami

tAM U GÓRY tO Ja

Gość KCZEK

Ja kupuję teraz to co muszę. Podwyżkę ceny chyba w dużej mierze juz mamy (a w kazdym razie zmianę warunków współpracy w hurtowniach).

Bardziej niż VAT w tej sytuacji martwi mnie stal. (zwłaszcza, że mam jej duzo).

Witajcie !

Nie jestem hurtownikiem ale zajmuję sie wykonawstwem intalacji grzewczych i to co robią z podwyżkami producenci z mojej branży to średnio już 10% podwyżek w tym roku a Viessmann już 14,2 % .

Mam tylko nadzieję że po 1 maja VAT zostanie na 7% a hurtownicy tylko zarobią i to jest nieludzkie - a jak podwyżą to tylko dostaną w tyłek mali drobni Inwestorzy, ale producenci wtedy zrobią " piękne promocje i będzie tak jak było chyba ze jestem w błędzie ale o tym podyskutujemy po 1 maja - ja swoich klientów nie duszę terminem i składowaniem .

Składuję u siebie za darmo bo odpowiadam za towar jak robię c.o. i nie mogę pozwolić żeby to sobie tak luźno leżało.

Pozdrawiam wszystkich i nie dajcie się zwariować. Wojtek

Straszy głupiec - mędzrec doradza.

Załatwiam teraz pozwolenie na budowę i bardzo się nie śpieszę. Materiały zacznę kupować w czerwcu-lipcu i myślę, że ne zapłacę dużo więcej z 22 % Vatem niż teraz, z jeśli wejdzie ustawa zwracająca VAT to może i wyjdzie taniej. Ceny materiałów napędzają teraz Ci którzy chcą uciec przed Vatem. Stal też stanieje, myślę że już w lipcu, bo tak działa prawo podaży i popytu.

Wszystko idzie w górę

Ale to przecież nasze domy miały rosnąć a nie ceny. Jak chcę żeby robota szła to muszę kupować :cry: po cenach jakie mi zasolą, po negocjacjach oczywiście.

Ale jak tu negocjować jak wszędzie słychać proszę się pośpieszyć bo mamy już masę zamówień.. bo od poniedziałku ceny będą wyższe :evil: itp, a ja nie zamierzam pod presją niczego robić i kupuję tylko to co niezbędne.

(...)ZASADY PROMOCJI

• Jeżeli klient w okresie od 01.04. do 30.04. zamówi 24t towaru (rabat za transport 4%). To w maju (od 01.05-31.05) na kolejne zamówienia 24t otrzyma specjalny rabat transportowy w wysokości 10%, a na zamówienia 12t otrzyma rabat 5%

• Dodatkowo na towar zamówiony na preferencyjnych warunkach klient otrzyma wydłużony termin płatności:

• Dla zamówień złożonych od 01.04. do15.04 (z wyjazdem towaru od 01.05 do 15.05) termin płatności zaczyna się dopiero od 01.06

• Dla zamówień złożonych od 16.04 do 30.04 (z wyjazdem towaru od 16.05 do 31.05 ) termin płatności zaczyna się od 16.06. i j.w.

• Gwarancją uzyskania preferencyjnych rabatów i terminu płatności jest realizacja zamówienia na 24t i wystawienie następnego in blanco w kwietniu.

(..)

Część informacji dotyczącej promocji od jednego z producentów chemii.

Marek30... - Zgadzam się z Tobą Ja uważam, że teraz to, co się dzieje to zwykła nagonka aby zwiększyć obroty w hurtowniach. Po wejściu Vat 22% potencjalni inwestorzy bardzo mocno przystopują z decyzjami budowlanymi i stąd uważam, że przy walce o klienta hurtownie i producenci będą musieli wówczas dać baaardzo atrakcyjne ceny.

I będzie właśnie tak jak pisze Mike99

Ja kupiłam już całą wykończeniówkę - panele, kafelki, kibelki, całą armaturę łazeinkową, drzwi wewnętrzne, krany, wkład kominkowy. Zostały mi jeszcze parapety wewnętrzne. Jestem na etapie kupowania ocieplenia na budynek oraz zabudowy rygipsowej.

Po pierwsze VAT a po drugie w styczniu i lutym były takie puste sklepy, że można było spokojnie ponegocjować i zakupić potrzebne rzeczy.

No i zapełniła się zimowa pustka, związana z przestojem na budowie.

A teraz znów wzięliśmy się do roboty.

Ważną rzeczą było to, że znajomi udostępnili nam magazyn, w którym składujemy zakupione materiały.

Decyzja ta z pewnością przyspieszy naszą wprowadzkę, która ma nastąpić w lipcu. :D