Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT. Czy pozwalacie się zwariować i kupujecie mat. przed V?

tatanka26

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też na to liczę, my w sumie złozyliśmy wniosek o decyzje o warunkach więc troche poczekamy ale w miedzyczasie materiały pokupujemy :)

Ja bym trochę bała się kupować nie mając jeszcze decyzji w ręku. Zwłaszcza, że chyba moment na zakupy nie jest za bardzo sprzyjający, niepewność prawa, VAT-u, sztucznie generowany popyt i podwyżki cen. Ja kupuję bo muszę budować (ale tylko stan surowy otwarty, z resztą poczekam aż wariactwo z wejściem do Uni minie)

Życzę powodzenia :wink:

Ja też na to liczę, my w sumie złozyliśmy wniosek o decyzje o warunkach więc troche poczekamy ale w miedzyczasie materiały pokupujemy :)

Ja bym trochę bała się kupować nie mając jeszcze decyzji w ręku. Zwłaszcza, że chyba moment na zakupy nie jest za bardzo sprzyjający, niepewność prawa, VAT-u, sztucznie generowany popyt i podwyżki cen. Ja kupuję bo muszę budować (ale tylko stan surowy otwarty, z resztą poczekam aż wariactwo z wejściem do Uni minie)

Życzę powodzenia :wink:

Wiesz myslę, ze nie bedzie problemu bo jest działka siedliskowa gdzie stoi juz dom i po prostu drugi budujemy i tyle wiec mam nadzieje, ze nie bedzie problemu. Mamy gdzie składować materiał jakby cos to bedziemy sprzedawac ale nie dopuszczam takich mysli.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

artykuł z wyborczej...

"Ceny materiałów budowlanych raczej wzrosną

Marek Wielgo 11-05-2004, ostatnia aktualizacja 11-05-2004 15:53

Wygląda na to, że sprawdzają się czarne prognozy wzrostu cen wyrobów budowlanych. Ale nie tylko podwyżka VAT jest temu winna. Gospodarka się rozpędza, więc producenci nie odczuwają presji, by obniżać ceny

Te czarne prognozy mówiły o nawet 14-proc. wzroście cen wielu wyrobów budowlanych po 1 maja, spowodowanym skokową podwyżką podatku VAT z 7 do 22 proc. Nic więc dziwnego, że w marcu i kwietniu Polaków budujących domy i mieszkania lub myślących o gruntownym remoncie ogarnęło zakupowe szaleństwo. Obroty centrali Grupy Polskie Składy Budowlane (PSB), która zaopatruje 190 hurtowni wchodzących w skład tej grupy, były w kwietniu aż o 145 proc. większe niż przed rokiem. Inwestorzy kupowali najchętniej pokrycia i elementy dachowe (w porównaniu z kwietniem 2003 r. ich sprzedaż wzrosła aż o 340 proc.), stolarkę (231 proc.) oraz materiały ścienne (216 proc.) i dociepleniowe (175 proc.).

Kupują głównie firmy

Czy ci, którzy mogli sobie pozwolić na zakup materiałów budowlanych na zapas zrobili dobry interes? Według specjalistów, to się dopiero okaże, najpewniej w ciągu dwóch, trzech miesięcy. Gdyby w tym czasie popyt na wyroby budowlane gwałtownie się załamał, czego przed 1 maja obawiało się wielu producentów oraz handlowców, byliby oni zmuszeni ograniczyć swoje apetyty. Ale nic na to nie wskazuje.

- Na razie, odpukać, zamówienia w naszych składach nie spadają. Trudno jest mi jednak w tej chwili ocenić, czy jest to tendencja stała - mówi dyrektor ds. handlowych w Grupie PSB Bogdan Panhirsz. Równocześnie zastrzega, że stagnacji nie odczuwają głównie te hurtownie i sklepy, w których zaopatrują się firmy, np. wykonawcze (dla nich podwyżka VAT jest neutralna). Na spadek obrotów mogą się skarżyć natomiast ci przedsiębiorcy, do których na zakupy przychodzą głównie inwestorzy indywidualni.

To dotyczy szczególnie producentów i sprzedawców stolarki budowlanej, którą przed 1 maja wielu inwestorów chętnie kupowało na zapas. - Kompletny zastój. W tej chwili realizujemy zamówienia sprzed 1 maja - opowiada nam dyrektor spółki Tani Dom Jerzy Szczygielski, handlującej głównie stolarką. Jeszcze przez co najmniej miesiąc producenci okien i drzwi będą wytwarzali wyroby, za które klienci zapłacili w kwietniu. - Dlatego sądzę, że dopiero końcówka maja pokaże, czy mieliśmy krótkotrwały boom wywołany paniką przed skutkami podwyżki VAT, czy też gospodarka rzeczywiście się rozkręca - mówi dyr. Szczygielski. - A w czerwcu będzie można ocenić wpływ podwyżki VAT na ceny.

Podwyżki to konieczność?

Większość producentów, u których zaopatruje się PSB, cen netto nie zmieniło, ale dolicza do nich wyższy, 22-proc. VAT (zamiast dotychczasowych 7 proc.). Co teraz zrobić, to już kłopot odbiorcy. - My sprzedaży detalicznej nie prowadzimy. To sklepy sterują ceną brutto - tłumaczy się prezes Ceramiki Paradyż Leszek Wysocki. Przyznaje, że liczy się z chwilowym spadkiem popytu na swoje płytki i dlatego w najbliższych miesiącach zamierza zwiększać ich eksport. - Cały ubiegły rok poświęciliśmy na stosowne przygotowania - mówi prezes Wysocki.

Piotr Strzałkowski z firmy ORAS, producenta armatury łazienkowej, nie obawia się gwałtownego tąpnięcia popytu. - VAT wzrósł w chwili rozpoczęcia sezonu budowlanego. Ci, którzy rozpoczęli inwestycje, będą więc kupowali wyroby budowlane - mówi Strzałkowski. - Większości z nich nie da się kupić na zapas - wtóruje mu Bogdan Panhirsz.

Majowy wzrost VAT z 7 do 22 proc. oznacza więc jednocześnie mniej więcej 14-proc. podwyżkę cen brutto. - Większość składów budowlanych pracuje w oparciu o cenniki producentów - wyjaśnia dyr. Panhirsz. Uważa przy tym, że najbardziej prawdopodobny jest dalszy marsz cen w górę, głównie z powodu wzrostu cen paliw i surowców. Podwyżki zapowiedzieli już m.in. producenci styropianu. Nie wyklucza jej także producent pianek poliuretanowych firma Soudal. - Ewentualne podwyżki w najbliższej przyszłości mogą wynikać z przyczyn od nas niezależnych - zapewnia prezes firmy Piotr Drzewowski.

Także prezes ASM-Centrum Badań i Analiz Rynku Elżbieta Syrda uzasadnia wzrost cen koniecznością ekonomiczną, a nie wykorzystywaniem przez producentów atmosfery rynkowej. - Należy pamiętać, że ceny materiałów i produktów budowlanych na skutek recesji budowlanej i ostrej walki konkurencyjnej relatywnie spadały w ciągu ostatnich lat i są obecnie często nawet za niskie w stosunku do kosztów wytworzenia - twierdzi pani prezes.

Klientom przyjdzie więc chyba polować na promocje. - Jeśli producenci stosują promocje, to automatycznie są one przenoszone na rynek - mówi dyr. Panhirsz.

Furtka usługowa

Jeszcze do końca 2007 r. niższą, 7-proc. stawką VAT są obłożone usługi budowlane, remontowe i konserwacyjne w mieszkaniówce. To zaś oznacza, że materiały do budowy lub remontu można kupić wraz z usługą. Np. podniesienie stawki VAT nie musi uderzyć po kieszeni inwestorów kupujących stolarkę. A to dlatego, że okno dostarczone i wbudowane klientowi w jego mieszkaniu objęte będzie 7-proc. stawką w ramach usługi, jaką jest montaż lub wymiana okna""

CZY ZAMIERZACIE KORZYSTAĆ Z FURTKI????

Z furtki?? Jeżeli będzie mnie stać na jej zakup !!!! :lol:

Jeżeli buduję systemem gospodarczym i nie miałam kasy aby zlecić budowę firmie, to teraz po 1 maja raczej nie spodziewam się, że wygram w totka i będzie mnie stać i na droższe materiały i na wynajęcie firmy!!!! :evil:

Niech oni pomyślą, zanim stworzą furtkę....

... dla siebie :evil:

Pozdrawiam i życzę powodzenia na nowej trudnej drodze życia :wink:

A i owszem. Wczoraj kupiłem materiał z usługą i za wszystko zapłaciłem 7% VAT.

a powiedz mi czy firma w jakiś szczególny sposób opisała fakturę?? PKOB lub inne tam ...

ja zamierzam kupic kocioł na paliwo stałe z usługą a firma sprzedająca i montująca ma opory by mi to sprzedać z 7 % Vat-em

pozdro

Faktura nie była specjalnie opisywana. Po prostu faktura jest na ocieplenie budynku. Cena netto była uzgodniona według zasady: cena netto robocizny + cena netto materiału. Cena netto materiału nie mogła być wyższa niż najniższa cena netto znaleziona przeze mnie w zaprzyjaźnionych składach. Materiał jutro ma zacząć zjeżdżać na budowę.

Parę minut temu zakończyłem negocjacje w sprawie zakupu i instalacji klimatyzatora. Podobna historia. Na klimatyzator 7%VAT.

zbyszekP nie zrozumiałeś mnie...

chodzi mi o to, że nie stać mnie na płacenie wykonawcom, więc we własnym zakresie wszystko wykonujemy. I nie polemizuję z płaceniem za całość 7 % a jedynie z farsą, którą jest twierdzenie, że wszyscy na tym zyskają. Ja nie zyskam i nie skorzystam z tej "intratnej propozycji". :evil: bo ciężko przychodzi mi zakup materiałów, o usłudze nie wspomnę.

Rozumiem Cię i całkowicie zgadzam się z Twoją opinią. Dla inwestorów, którzy chcą budować własnymi siłami nowe przepisy są bardzo niekorzystne. Jednak dla tych, którzy mogą zapłacić innym są właściwie bez znaczenia. Z punktu widzenia finansów Państwa mogą jednak uporzadkować rynek (zmniejszyć sferę działania firm z tzw. 0-wym VATem). Oczywiście pod warunkiem, że firmy wezmą na siebie rozliczanie VATu z Urzędem Skarbowym. Na razie jeszcze takich firm jest niewiele, a większość udaje, że za materiał musi liczyć 22%.

W każdym razie serdecznie życzę dużej wygranej w Totolotka :wink:

Joasia - A ja jednak myślę, że na dłuższą metę bedzie to rozwiązanie korzystne dla zarejestrowanych wykonawców i dla finansów Państwa. Mówisz, że rozwinie się szara strefa. Może jeżeli chodzi o taki materiał jak piasek, cegła od lokalnych wytwórców, etc. Nie bardzo jednak wiem jak można kupić materiał produkowany przez duże firmy bez faktury i bez VATu. Ale widać na to jestem jeszcze za młody :p Zresztą szra strefa w wykonstwie króluje obecnie. Wystarczy wspomnieć, tzw. 0-wy VAT czyli wykonastwo bez rachunku. Ideą ustawy było zapewnienie, że bardziej będzie się opłacało zapłacić 7% za wykonastwo i za materiał.