Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor w domku wielorodzinnym.

bartek_nkm

Recommended Posts

Kupiłem mieszkanie w domu z lat 50-tych. Woda pobierana jest tam z własnego ujęcia za pomocą hydrofora. Niestety po wielu latach pracy pompa odmówiła posłuszeństwa. Szukałem na allegro i znalazłem dwa z pozory bardzo podobne rozwiązania. Pierwszym jest nowa pompa, podobnie jak poprzednia produkcja Grudziądz, trzystopniowa. Drugim rozwiązaniem jest mały, 50cio litrowy zestaw hydroforowy. Cena samej pompy to około 800zł, a zestawu 400zł. Parametry pomp są bardzo zbliżone, ale sąsiad odradził mi kupno zestawu. Niestety nie potrafił tego uzasadnić. Pytanie do fachowców: czy koniecznością jest kupno tak drogiej pompy, czy możliwe jest zaspokojenie potrzeb za pomocą małej pompy? Nie mam tu na myśli wielkości zbiornika. Jaka jest różnica między takimi zestawami?

Kupiłem mieszkanie w domu z lat 50-tych. Woda pobierana jest tam z własnego ujęcia za pomocą hydrofora. Niestety po wielu latach pracy pompa odmówiła posłuszeństwa. Szukałem na allegro i znalazłem dwa z pozory bardzo podobne rozwiązania. Pierwszym jest nowa pompa, podobnie jak poprzednia produkcja Grudziądz, trzystopniowa. Drugim rozwiązaniem jest mały, 50cio litrowy zestaw hydroforowy. Cena samej pompy to około 800zł, a zestawu 400zł. Parametry pomp są bardzo zbliżone, ale sąsiad odradził mi kupno zestawu. Niestety nie potrafił tego uzasadnić. Pytanie do fachowców: czy koniecznością jest kupno tak drogiej pompy, czy możliwe jest zaspokojenie potrzeb za pomocą małej pompy? Nie mam tu na myśli wielkości zbiornika. Jaka jest różnica między takimi zestawami?

Uwazasz ze jak parametry pompy sa takie same, to powinny kosztowac tyle samo?

Pompe nalezy dobrac podlug roznych parametrow a nie wedlug ceny. Powinienes wiedziec jakie masz zapotrzebowanie na wode, wyjadnosc studni, wysokosc podnoszenia wody, itd, itp. Wiedzac to bedziesz mial dostepne pompy roznych producentow o roznej cenie.

marcin

Uwazasz ze jak parametry pompy sa takie same, to powinny kosztowac tyle samo?

Pompe nalezy dobrac podlug roznych parametrow a nie wedlug ceny. Powinienes wiedziec jakie masz zapotrzebowanie na wode, wyjadnosc studni, wysokosc podnoszenia wody, itd, itp. Wiedzac to bedziesz mial dostepne pompy roznych producentow o roznej cenie.

marcin

to co Ci kolega napisał jest podstawą do prawidłowej oceny, możesz tez poszukać fachowca który potrafi zregenerować tą starą pompę i podziała ona jeszcze kilka lat

Jeżeli cały nowy zestaw kosztuje 400 zł, to jest to pewnikiem "chńszczyzna". Nie chcę tu pisać, że jak chińskie, to złe, ale na pewno trzeba by się temu dobrze przyjrzeć. Co z tego, że dostaniesz 2-letnią gwarancję? Po roku ci się zepsuje i owszem, gwarancję będziesz miał, ale też kolejny kłopot z wymianą.

Pompy z Hydro-Vacuum są bardzo porządne, z powodzeniem konkurują z czołowymi koncernami zachodnimi (przynajmniej w wodzie), mają dość gęstą sieć serwisową i dostępne części zamienne.

Inną sprawą jest, że w zestawie zużywa się nie tylko pompa. Nie wiadomo, w jakim stanie jest zbiornik, włącznik ciśnieniowy... Może się to zacząć sypać po kolei.

Niemniej namawiam cię do zakupu porządniejszego rozwiązania, bo bez telewizora, pralki czy tostera można wytrzymać, ale bez wody - ciężko.

• 6 months później...

Dzięki bardzo za odpowiedź. Nie mając nic do stracenia postanowiłem pompę zdemontować i naprawić. Udało się :)

Do końca tego roku miasto podłączy w budynku kanalizację, a co za tym idzie zniknie problem ciągle zapychającego się odpływu. Niestety o wodę miejską kazano mi dowiadywać się około roku 2016... Mam nadzieję zmodernizować do tego czasu zarówno wszystkie instalację jak i cały budynek :)