Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynam działać!

Recommended Posts

Witajcie,

Mam działkę o wymiarach 25 x 144 metrów.Teraz rośnie tam pszenica, ale zaraz po żniwach chciałabym zacząć tam działać.

Nawet nie wiem, od czego zacząć....

Z samą budową domu jeszcze muszę się wstrzymać, ale stopniowo chciałabym przygotowywać i zagospodarowywać teren, aby potem nie mieć dziesiątek wydatków na raz.

Chyba najlepiej będzie jak podciągnę prąd na teren działki (w ziemi).Mam na myśli taką skrzynkę, co stoi tuż przy działce.Zaraz potem wodę.Nie chcę korzystać jeszcze z prądu i wody, ale chcę już je mieć na terenie mojej działki.Potem zacznę myślec o ogrodzeniu z przodu.

Czy zanim podciągnę prad i wodę muszę wystąpić o pozwolenie na budowę?

Jaki jest koszt takich podłączeń?

Mam nadzieję, że po uzyskaniu zezwolenia na budowę nie ma wyznaczonego terminu rozpoczęcia budowy domu?

Czy zanim podciągnę prad i wodę muszę wystąpić o pozwolenie na budowę?

Nie.

Jaki jest koszt takich podłączeń?

Wszystko zależy od odległości działki od mediów. Dostawcy mediów mogą Ci nawet powiedzieć, że Cię nie podłączą bo się im to nie opłaca. Albo Tobie nie będzie się opłacać jak zaśpiewają XX tys. PLNów...

Mam nadzieję, że po uzyskaniu zezwolenia na budowę nie ma wyznaczonego terminu rozpoczęcia budowy domu?

Nie ma. Ale jak będziesz się za bardzo ociągać, to PNB straci ważność.

Z tego co się orientuje to PNB jest ważne 2 lata od uprawomocnienia, czyli masz 2 lata na rozpoczęcie prac budowlanych. Jednak wystarczy wykopać chociaż dziurę by można było uznać to za rozpoczęcie prac budowlanych. Jeśli chodzi o doprowadzenie prądu i wody to jak najbardziej należy zrobić to, lub chociaż zorientować się jakie są możliwości przyłączenia jak najszybciej. Ja niestety nie zrobiłem tego i na prąd będę czekał ponad rok (mimo ukończonego SSZ). Jednak w przypadku prądu należy pamiętać, że jeżeli po doprowadzeniu prądu do działki (i podpisaniu umowy) nie będziesz korzystała z niego to jednak będziesz musiała płacić opłatę przesyłową, która do najniższych nie należy.