lewarek 26.05.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam a co powiecie na temat własnego prądu kto już ma a kto planuje? Można zobaczyć u mnie jak to działa na moim blogu Pozdro!http://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.05.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Napisz coś o ekonomice Twoich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 31.05.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Własny prąd to mi sie kojarzy z agregatem w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 31.05.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Napisz coś o ekonomice Twoich rozwiązań. to zależy o co pytasz, ogólnie czy tylko w związku z prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 31.05.2011 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Własny prąd to mi sie kojarzy z agregatem w piwnicy haha ale niestety technika idzie do przodu, jeśli załączasz agregat to już wykorzystaj spaliny by przynajmniej podgrzać wodę użytkową !pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.05.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 jeśli załączasz agregat to już wykorzystaj spaliny by przynajmniej podgrzać wodę użytkową !pozdro! I bąki, pamiętaj o bąkach! To czysta energia jest. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 31.05.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 I bąki, pamiętaj o bąkach! To czysta energia jest. J. tak tak to metan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Swój własny prąd mam gdzieś od dwóch lat.Zbierając do kupy doświadczenia praktyczne - samych przeróbek i udoskonaleń było kilka.Teraz trochę się rozwijam w tej dziedzinie, bo powiększam moce dysponowane do ponad 20kW 3F.Idzie jak pod górkę, bo akumulatory, które się sprawdzają, są drogie.Dodatkowo - trudno dostępne są te z "drugiego obiegu".W Unii jest to odpad super-hiper-ekstra niebezpieczny! Poszedłeś w fotowoltaikę.Ja mam kogenerator.Fotowoltaika w planach.Myślałem o termoogniwach, ale brak potrzebnych komponentów wstrzymuje ten wątek. Wygląda z opisu, że bardzo musisz uważać co załączasz z powodu szczupłości "wiaderka na prąd".Ile mocy ten zestaw ma?Ile pojemności?ZROBIŁEŚ testy zwarciowe instalacji?Bo zabezpieczenie przeciwporażeniowe w takich systemach to sztuka pisana przez SZ duże...Jak nie - to masz fajną zabawę na jakiś czas, albo wysoko ubezpiecz ten dom. (i domowników!) Adam M. Edytowane 5 Czerwca 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 05.06.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Mam to zrobione w bardzo prosty sposób, 4 panele 225w inwenter tn1500 i akumulatory trakcyjne 240amp. zabezpieczenia przeciwporażeniowe są już w głównej instalacji a prąd z układu i tak przechodzi właśnie przez nie, tak że jak brakuje energii w /wiaderku / to automatycznie przełącza inwenter sam na sieć, nic prostszego już się raczej nie da zrobić Edytowane 5 Czerwca 2011 przez lewarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.06.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Zabezpieczenia w głównej instalacji były liczone na sieć sztywną!Agregat czy inwerter "gnie się jak gówno" przy zwarciu i ostro obniża napięcie wyjściowe.Tego co "produkuje na zwarcie" nie starcza do uruchomienia typowych zabezpieczeń.- I zwarcie się smaży....Są na tyle inteligentne elektroniczne przetwornice, że po przekroczeniu mocy dysponowanej po prostu stają.TAKĄ zabawkę masz? Puść dom z inwertera i zrób zwarcie.Stanie przetwornica czy zadziała zabezpieczenie - jest dobrze. W wiaderku masz raptem 5,7 kWh... jak jest pełne...Pralka godzinne pranie zrobi....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.06.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Mam to zrobione w bardzo prosty sposób, 4 panele 225w inwenter tn1500 i akumulatory trakcyjne 240amp. zabezpieczenia przeciwporażeniowe są już w głównej instalacji a prąd z układu i tak przechodzi właśnie przez nie, tak że jak brakuje energii w /wiaderku / to automatycznie przełącza inwenter sam na sieć, nic prostszego już się raczej nie da zrobić Chciałbym zobaczyć sposób podłączenia tego wszystkiego. W każdym razie Autor popełnia tyle prostych błędów w nazewnictwie, że coraz bardziej jestem przekonany, że to wszystko zrobił chłopek - roztropek, bez podstawowej wiedzy na ten temat i bez wiedzy o tym jak to powinno być zrobione. Zachwycać się jak narazie nie ma czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 06.06.2011 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Chciałbym zobaczyć sposób podłączenia tego wszystkiego. W każdym razie Autor popełnia tyle prostych błędów w nazewnictwie, że coraz bardziej jestem przekonany, że to wszystko zrobił chłopek - roztropek, bez podstawowej wiedzy na ten temat i bez wiedzy o tym jak to powinno być zrobione. Zachwycać się jak narazie nie ma czym. A kto karze ci się zachwycać ,jak masz lepiej zrobioną instalację tego typu to się pochwal, nie mówię że jestem alfą i omegą, ja to zrobiłem w ten sposób i mi jak na razie działa a jak sam nie jesteś /chłopkiem roztropkiem/ to powinieneś już takie coś mieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 06.06.2011 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Zabezpieczenia w głównej instalacji były liczone na sieć sztywną! Agregat czy inwerter "gnie się jak gówno" przy zwarciu i ostro obniża napięcie wyjściowe. Tego co "produkuje na zwarcie" nie starcza do uruchomienia typowych zabezpieczeń. - I zwarcie się smaży.... Są na tyle inteligentne elektroniczne przetwornice, że po przekroczeniu mocy dysponowanej po prostu stają. TAKĄ zabawkę masz? Puść dom z inwertera i zrób zwarcie. Stanie przetwornica czy zadziała zabezpieczenie - jest dobrze. W wiaderku masz raptem 5,7 kWh... jak jest pełne... Pralka godzinne pranie zrobi.... Adam M. Właśnie taką przetwornicę mam, można ciągnąć z niej cały czas do 1500w tu masz dane tech. http://fotoogniwa-sklep.pl/_var/files/34-TN%20_TS1500_%20instrukcja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.06.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 ja to zrobiłem w ten sposób i mi jak na razie działa Nie pisałem o tym, że to nie działa, tylko, że chciałbym zobaczyć jak to masz podłączone. A poza tym, to na potwierdzenie działania masz tylko swoje słowa. Zapytałem o ekonomiczną stronę przedsięwzięcia, ale ani nie odpowiedziałeś, ani nic nie ma o tym w Twoim blogu. Palone banknoty też dają płomień i dym. Ale ja nie mam zamiaru tego robić. Wolę palić np. drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 06.06.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Nie pisałem o tym, że to nie działa, tylko, że chciałbym zobaczyć jak to masz podłączone. A poza tym, to na potwierdzenie działania masz tylko swoje słowa. Zapytałem o ekonomiczną stronę przedsięwzięcia, ale ani nie odpowiedziałeś, ani nic nie ma o tym w Twoim blogu. Mam mały panel i prowadzę pomiary produkcji prądu. Na tej podstawie śmiem twierdzić że gość ma zainstalowane 900Wp mocy co daje: 1. 03.2011 - 65,2 kWh (ok. 32PLN) 2. 04.2011 - 90,4 kWh (ok. 45PLN) 3. 05.2011 - 121,1 kWh (ok. 61PLN) To jest produkcja jaką by uzyskał wieszając je u mnie na dachu rzecz jasna - nie powinna za bardzo odbiegać. No a moje miesięczne zużycie prądu to ok. 470kWh.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 06.06.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Mam mały panel i prowadzę pomiary produkcji prądu. Na tej podstawie śmiem twierdzić że gość ma zainstalowane 900Wp mocy co daje: 1. 03.2011 - 65,2 kWh (ok. 32PLN) 2. 04.2011 - 90,4 kWh (ok. 45PLN) 3. 05.2011 - 121,1 kWh (ok. 61PLN) To jest produkcja jaką by uzyskał wieszając je u mnie na dachu rzecz jasna - nie powinna za bardzo odbiegać. No a moje miesięczne zużycie prądu to ok. 470kWh.... A moje miesięczne to 300kWh ,na razie robię tak, żeby nie rozładowywać aku. do końca to w dzień kiedy panele ładują, mam załączone na dom, a na noc przełączam na sieć. Z tego co obserwuję zużywam około 300wh więc kiedy panele ładują to mniej więcej tyle zużywam czyli w dzień mam prąd darmowy. Oczywiście jakieś grzałki czy piece idą normalnie z sieci żeby nie przemęczać inwentera, ale pompki, komputery czy oświetlenie to spokojnie działają na solarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.06.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 ale pompki, komputery czy oświetlenie to spokojnie działają na solarach. Masz Nobla! Podaj tylko jakie to solarki tworzą piękną sinusoidę, która pozwala na bezproblemowe i spokojne zasilanie pompek i komputerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 11.06.2011 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Masz Nobla! Podaj tylko jakie to solarki tworzą piękną sinusoidę, która pozwala na bezproblemowe i spokojne zasilanie pompek i komputerów. Gościu! nie chwytaj za słówka dobra? !pisząc/ solary/ mam na myśli cały układ ,jak nie umiesz nic od siebie sensownego wymyśleć tylko krytykować i łapać za słówka to się lepiej nie odzywaj, bo Twój post ma znikoma wartość dyskusyjną , jak na razie jakoś nie znalazłem niczego na forum czym Ty mógłbyś się pochwalić. Jak jesteś takim wielkim znawcą to chętnie poczytam co masz do powiedzenia , napisz tylko gdzie tego mam szukać!? pozdro! Edytowane 11 Czerwca 2011 przez lewarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 12.06.2011 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Gościu! nie chwytaj za słówka dobra? Więc nie teoretyzuj, tylko dawaj konkrety. Rozpisujesz się niczym poeta sławiący urodę swojej wybranej. Tyle, że jej zdjęcia nie przedstawia... I równie dobrze może to byc kocmołuch ostatniego rzędu. Pytałem o ekonomikę. Jakoś nie zająknąłeś się ani słowem. Tylko, że ja nie jestem cieciem podatnym na piękne bajki, ale elektrykiem. Więc przestań bajać. Dobranocka już była. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez wykrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 12.06.2011 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Więc nie teoretyzuj, tylko dawaj konkrety. Rozpisujesz się niczym poeta sławiący urodę swojej wybranej. Tyle, że jej zdjęcia nie przedstawia... I równie dobrze może to byc kocmołuch ostatniego rzędu. Pytałem o ekonomikę. Jakoś nie zająknąłeś się ani słowem. Tylko, że ja nie jestem cieciem podatnym na piękne bajki, ale elektrykiem. Więc przestań bajać. Dobranocka już była. To jak jesteś /elektrykiem/ to wszystko powinieneś już wiedzieć, przelicz sobie sam ,ja wystarczająco wiadomości podałem jak na /elektryka/,i nie trzeba być elektrykiem żeby taki prosty układ zrobić Edytowane 12 Czerwca 2011 przez lewarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts