Arek76 12.06.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na forum, ale przejdę do konkretów. Ostatnio zainteresował mnie fakt systemów zasilania opartych na fotoogniwach. W zasadzie byłbym zmuszony zakupić kompletny zestaw zasilający w jednej z działających firm, i tutaj nasuwa się pytanie jak to działa i jakie są wymierne korzyści z posiadania takiego systemu. Nie chciałbym reklamować firmy więc przedstawię elementy zestawu i prosiłbym o komentarz czy się do czegoś nadaje poza zasileniem dwóch żarówek:)Zestaw zawiera: - Dwie baterie słoneczne TECHsolar TS-Poly 130Wp - Inwerter TN-1500 24/230V 1500W - Dwa akumulatory żelowe HAZE HZY EV 12V 65Ah Ewentualnie myślałem żeby dokupić baterie lub akumulator ale nie znam się na tym i nie wiem czy jest sens takiego rozwiązania.Zestaw jest wpinany w istniejącą sieć i kosztuje 5700 zł. Jak mógłbyś coś powiedzieć lewarek na ten temat byłbym wdzięczny. PS. jeszcze może dodam że dom to 150 m2 z poddaszem, żarówki w większości energooszczędne , domownicy pracujący, wracamy ok 15. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez Arek76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 12.06.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Arek76 z tego co widzę ten zestaw jet mały, jeśli będziesz korzystał tylko w dzień kiedy baterie ładują to jakąś pompkę czy telewizor powinieneś na tym uciągnąć ,ale jak chcesz żeby chodziło coś więcej to niestety powiększ to min. razy 4. Na noc żeby nie rozładowywać akumulatorów najlepiej układ wyłączyć . Jeśli chcesz coś się dowiedzieć więcej zostaw mi namiary na moim blogu, bo tu co niektórzy się tylko wymądrzają pewnie chcą zostać prezydentem bo przemówienia im wychodzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 30.06.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Rozwiązane słuszne ale jeszcze mało ekonomiczne. Dopóki w Chinach Malezji i Taiwanie brakuje fabryk krzemu to ogniwa będą drogie i nieopłacalne. Trzeba przyznać że prąd z paneli jest najbardziej przyjazną formą prądu - źródło jest chollernie miękkie ale przy odpowiednich aparaturach da się to poprawić.Jestem elektrykiem/elektronikiem - i mam putanie odnośnie inwertera. Czy on sie po prostu przełącza sieć/aku czy płynnie zmienia proporcje udziału tych źródeł? Np. bierze maks dopuszczalnego prądu z aku a resztę z sieci? Technicznie rzecz biorąc taki inwerter mógłby pracować zasilany z dwóch źródeł czerpiąc energią z obu na raz przetwarzając ją całkowicie przez siebie (potrzebna wieksza moc inwertera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.06.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Zestaw jest wpinany w istniejącą sieć i kosztuje 5700 zł. do dwóch żarówek... No comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.07.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Jestem elektrykiem/elektronikiem - i mam putanie odnośnie inwertera. Czy on sie po prostu przełącza sieć/aku czy płynnie zmienia proporcje udziału tych źródeł? Np. bierze maks dopuszczalnego prądu z aku a resztę z sieci? Są dwa warianty: - off grid - panele ładują akumulatory, z akumulatorów pobierasz prąd gdy potrzebujesz, jak się skończy to ciemność widzę... - on grid - panele pracują na sieć (normalna synchronizacja z siecią) i teraz jest w dwóch wariantach - po zaniku zasilania miejskiego przetwornica wyłącza się, w drugim przypadku odcina się od sieci i instalacja przechodzi w tryb pracy wyspowej Spotkałem się jeszcze z kombinacją powyższych - czyli taki off-grid z dodatkowym zasilaczem z sieci. Najciekawiej (dla kosztów eksploatacji) wyglądają on-grid, tyle że sprzęt jest zaj... drogi (jak na mój gust) no i trzeba by się przepychać z energetyką. Przyznam że w naszej specyfice najciekawsza była by opcja on-grid ale bez opcji oddawania na sieć (czyli produkujemy w synchronizacji z siecią ale tylko do pokrycia naszego zapotrzebowania, resztę energii można by kierować np. w grzałki) - nie spotkałem jednak takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mielno 27.10.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Są dwa warianty: Spotkałem się jeszcze z kombinacją powyższych - czyli taki off-grid z dodatkowym zasilaczem z sieci. Witam, właśnie zainstalowałem taki wariant. - 18 paneli JASolar 240Wp - 5KVA - zintegrowany kontroler ładowania akumulatorów, inwerter z jednoczesnym podłączeniem do sieci publicznej w razie braku energii z paneli lub akumulatorów, - akumulatory na razie 8x12V 200Ah żelowe ale planuje zainstalowanie banku 24x 2V 600Ah lub 800Ah VRLA - system DC pracuje na 48V To chyba tyle - w razie pytań można pisać. http://e-energia.com.pl/userfiles/image/matys.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.10.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 nie bardzo mi sie widzi co do opłacalności takiej inwestycji , ale jeśli to w formie ciekawostki to bardzo fajne. Ja stosowałbym to raczej do oświetlenia nocnego i chyba tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 31.01.2012 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) mielno - no ładnie ładnie widzę że w końcu coś się rusza w tym kierunku minął już prawie rok jak zapoczątkowałem ten temat pozdrawiam! ps. w jakim kierunku masz ustawione te panele?http://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/ Edytowane 31 Stycznia 2012 przez lewarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 12.02.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam, właśnie zainstalowałem taki wariant. Trochę, źle zainstalowane. Ne to, że się mi nie podoba, nie o to chodzi. Ale bateria ma duze straty nagrzewając sie, a wynosi to 0,5%/1stopień. Latem grzeją się do około 80 stopni. Baterie powinny być wentylowane od spodu aby obnizyć tą temperaturę. Przy dachach skośnych pod bateriami wytwarza się niezły ciąg , który wentyluje je od spodu. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.02.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Są dwa warianty: ..... Przyznam że w naszej specyfice najciekawsza była by opcja on-grid ale bez opcji oddawania na sieć (czyli produkujemy w synchronizacji z siecią ale tylko do pokrycia naszego zapotrzebowania, resztę energii można by kierować np. w grzałki) - nie spotkałem jednak takich rozwiązań. NIe spotkałeś bo raczej ciężko było by coś takiego zrobić. Musiał by być jakiś skomplikowany system pomiaru obciążeń i odpowiedniego rozdzielania mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts