Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy kocioł do istniejącej instalacji

bastard79

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie napiszę że totalnie się nie znam na tym temacie

Mój dotychczasowy 15 letni piec węglowy dożywa właśnie ostatnich chwil i przed sezonem muszę go wymienić.

do tego dochodzi całkowita przebudowa kotłowni (chodzi o powiększenie pomieszczenia, bez ruszania instalacji)

czy znacie firmy producent/pośrednik ktokolwiek kto wysyła handlowca który obejrzał by dokładnie to co jest w tej chwili i doradził wybór optymalnego kotła ?

nie chodzi tylko o dobór mocy, ale głównie czy można piec postawić w innym miejscu niż jest obecny, czy zmieści sie podajnik itp techniczne rzeczy, tak abym mógł przygotować kotłownie a potem tylko wstawić piec i cieszyć się ciepłem :)

jak wiadomo kocioł kupić, zamówić hydraulika który połączy rury to nie problem (tak zrobiłem ostatnio) i tym razem nie chciałbym tego błedu znowu popełnić i dobrać optymalny kocioł do mojego domu.

Edytowane przez bastard79
dopisek

• 4 months później...

podbijam temat, kotłownia prawie gotowa, było kilku magików którzy stwierdzili że wejdzie w zasadzie każdy piec, a więc mam pytanie.

jaki polecicie piec do 10000 brutto, najlepiej w wersji duo czyli podajnik na ekogroszek, + komora na reczne spalanie drewna.

polecano mi

kotrem - http://www.kotrem.pl/oferta_kwmp2.php - chyba najlepiej zachwalony piec przez handlowca, ale małoopini w internecie, wiec albo faktycznie super bezproblemowy albo nikt nie uzywa

per-eko - jakiś odłam od zywca czy zebca-czyli jak dla mnie kojarzy mi się z castoramą i najtanszym badziewiem na 3-5 lat zywotnosci.

i tak na prawde nic wiecej konkretnego nie wiem, producentów jest chyba kiludziesieciu, a wybrackonkretnie nie ma z czym, albo badziew albo mega drogie - nic pośredniego nie mogłem znależć :(

pomożecie ? :)