Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem jako jedyne źródło CO i CWU - da radę?

Aga i Krzysiu

Recommended Posts

Podwójna szyba we wkładzie nie jest bardzo ważnym elementem wpływającym na polepszenie procesu spalania.

Kurcze nie wiem skąd wzięło mi się to NIE. :eek:

Oczywiście, że podwójna szyba to bardzo ważny element poprawiający proces spalania, zazwyczaj poprawia sprawność urządzenia, a i sama szyba pozostaje znacznie dłużej czysta

Po przestudiowaniu kilku wątków na tym forum (zwłaszcza ten o buforach), rozumiem, że nie ma przeciwskazań, żeby kominek, bufor i ogrzewanie podłogowe razem zgodnie pracowały w układzie otwartym? Wystarczy jedno naczynie wzbiorcze dla całego układu? CWU i ewentualnie solary przez wężownice.

Co do znienawidzenia kominka, to szczerze mówiąc wolę się użerać z drewnem, niż z węglem :), zresztą to mąż się deklaruje do etatu palacza (będę to mieć na piśmie :D ). Trudno, jedno lato sprawdzimy jak to jest, podobno buforek może i tydzień trzymać ciepło w lecie, jak się wyciepnie ten ładny sweterek z otulinki i da porządny kożuch 30 cm wełny i zasypie styropianem. W razie czego jest grzałka na upały.

Czy kominek wodny musi mieć kratki wentylacyjne nad wkładem?

Dodatkowe pytanie: jaka może być alternatywa ( nie droższa) dla kominka Lazar Westa? Czytałam na tym forum, że są problemy z uszczelką drzwi i pękającym wermikulitem. Mąż ze mną dyskutuje, że można kupić wkład z płaszczem wodnym za połowę tej ceny, ale ja uważam, że jak to ma być podstawowe źródło ciepła w domu, to ma być porządne.

Edytowane przez Aga i Krzysiu
Dodatkowe pytanie

Romotop kv6.6.2 TV - do końca czerwca w cenie 1050 euro netto . Wkład do układów zamkniętych i otwartych , posiada wbudowana chłodnice i wykładane szamotem palenisko . Ciekawą konstrukcje wnętrza wkładu możesz zobaczyć na naszej stronie w zakładce "wkłady" . Możesz je również zobaczyć w naszym magazynie. posiadamy najnowszą wersje której jeszcze niema na stronie . Alternatywą dla tego wkładu są konstrukcje Spartherm , pozostaje tylko kwestia ceny.

Faktyczna i przetestowana .. jest w ośrodku atestującym paleniska w BRNIE . Wszystkie dane pochodzą z tego ośrodka , jest to jedno z miejsc gdzie producenci uzyskują certyfikaty zgodne z normami EN , podawanie innych danych z pomiarów "amatorskich" jest cokolwiek bez sensu . Parametry techniczne takie jak moc uzupełniane sa także atestem czystości spalin , w tym przypadku jest to najnowsza DIN+ . Gdyby pominąć ta normę czystości spalin to MOC paleniska byłaby zdecydowanie większa , jednak Romotop sprzedaje dużo na rynki zachodnie a tm wszyscy pytają o czystość spalin z drewna :) Wiem że na razie w Polsce praktycznie nikt się tym nie interesuje, bo prawie wszyscy są przekonani że jakiekolwiek palenisko na drewno jest ekologiczne.. :stirthepot:

Witam serdecznie ;) Widzę, że Aga i Krzysiu będą mieć bardzo podobny system ogrzewania do tego co ja już mam. Co mam:

- kominek z płaszczem wodnym Arysto 10WW

- bufor 750l z wewnętrznym zasobnikiem CWU 250l i jedną wężownicą

- piec kostrzewy FuzzyLogic 15kW - właśnie zmieniam na powietrzną pompę ciepła i piec na gaz.

- sterowanie kominkiem TATAREK z przepustnicą

- UPS 2200VA dla sterownika i pompy obiegowej kominka

Podłączenie jest następujące. Piec z kominkiem w układzie otwartym podłączony do wężownicy w buforze. Kaloryfery i podłogówka w układzie zamkniętym do płaszcza bufora.

Edytowane przez gonzo93
uzupełnienie

Co do znienawidzenia kominka, to szczerze mówiąc wolę się użerać z drewnem, niż z węglem :), zresztą to mąż się deklaruje do etatu palacza (będę to mieć na piśmie :D ). Trudno, jedno lato sprawdzimy jak to jest, podobno buforek może i tydzień trzymać ciepło w lecie, jak się wyciepnie ten ładny sweterek z otulinki i da porządny kożuch 30 cm wełny i zasypie styropianem. W razie czego jest grzałka na upały.

Czy kominek wodny musi mieć kratki wentylacyjne nad wkładem?

U mnie w obudowie nie ma kratek wentylacyjnych takich jak w normalnym kominku bez płaszcza. Są tylko dwie rewizyjne na wysokości przepustnicy i czujnika temperatury. Kratki są od strony składu drewna. Cały wkład jest zaizolowany fabrycznie wełną mineralną i folią aluminiową. Rurę dymową też zabezpieczyłem wełną z folią. Wiem, że zdania co do kratek wentylacyjnych w kominkach z PW są podzielone. Przy intensywnym paleniu płyta k/g na obudowie robi się lekko ciepła i tyle. Żadnych odorków, dymów itp. Jeśli jeszcze jakieś pytania to piszcie. Fotki można obejrzeć na moim dzienniku na str 13 i 14.