eniu 16.06.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 "Oszczędzają do około 15 % mocy" proszę o rozwinięcie tego twierdzenia . Sama podwójna szyba nie zapobiega osadzaniu się substancji smolistych w kominie . Sama nie , musi do tego być jaszcze wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.06.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Podwójna szyba we wkładzie nie jest bardzo ważnym elementem wpływającym na polepszenie procesu spalania. Kurcze nie wiem skąd wzięło mi się to NIE. Oczywiście, że podwójna szyba to bardzo ważny element poprawiający proces spalania, zazwyczaj poprawia sprawność urządzenia, a i sama szyba pozostaje znacznie dłużej czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 17.06.2011 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Po przestudiowaniu kilku wątków na tym forum (zwłaszcza ten o buforach), rozumiem, że nie ma przeciwskazań, żeby kominek, bufor i ogrzewanie podłogowe razem zgodnie pracowały w układzie otwartym? Wystarczy jedno naczynie wzbiorcze dla całego układu? CWU i ewentualnie solary przez wężownice. Co do znienawidzenia kominka, to szczerze mówiąc wolę się użerać z drewnem, niż z węglem , zresztą to mąż się deklaruje do etatu palacza (będę to mieć na piśmie ). Trudno, jedno lato sprawdzimy jak to jest, podobno buforek może i tydzień trzymać ciepło w lecie, jak się wyciepnie ten ładny sweterek z otulinki i da porządny kożuch 30 cm wełny i zasypie styropianem. W razie czego jest grzałka na upały. Czy kominek wodny musi mieć kratki wentylacyjne nad wkładem? Dodatkowe pytanie: jaka może być alternatywa ( nie droższa) dla kominka Lazar Westa? Czytałam na tym forum, że są problemy z uszczelką drzwi i pękającym wermikulitem. Mąż ze mną dyskutuje, że można kupić wkład z płaszczem wodnym za połowę tej ceny, ale ja uważam, że jak to ma być podstawowe źródło ciepła w domu, to ma być porządne. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez Aga i Krzysiu Dodatkowe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.06.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Romotop kv6.6.2 TV - do końca czerwca w cenie 1050 euro netto . Wkład do układów zamkniętych i otwartych , posiada wbudowana chłodnice i wykładane szamotem palenisko . Ciekawą konstrukcje wnętrza wkładu możesz zobaczyć na naszej stronie w zakładce "wkłady" . Możesz je również zobaczyć w naszym magazynie. posiadamy najnowszą wersje której jeszcze niema na stronie . Alternatywą dla tego wkładu są konstrukcje Spartherm , pozostaje tylko kwestia ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 18.06.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Ile drewna można załadować jednorazowo do tego Romotopa ? Jaka jest realna temperatura spalin uchodzących do komina ( nie ta co producent podaje, ale faktyczna i przetestowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.06.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Faktyczna i przetestowana .. jest w ośrodku atestującym paleniska w BRNIE . Wszystkie dane pochodzą z tego ośrodka , jest to jedno z miejsc gdzie producenci uzyskują certyfikaty zgodne z normami EN , podawanie innych danych z pomiarów "amatorskich" jest cokolwiek bez sensu . Parametry techniczne takie jak moc uzupełniane sa także atestem czystości spalin , w tym przypadku jest to najnowsza DIN+ . Gdyby pominąć ta normę czystości spalin to MOC paleniska byłaby zdecydowanie większa , jednak Romotop sprzedaje dużo na rynki zachodnie a tm wszyscy pytają o czystość spalin z drewna Wiem że na razie w Polsce praktycznie nikt się tym nie interesuje, bo prawie wszyscy są przekonani że jakiekolwiek palenisko na drewno jest ekologiczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 20.06.2011 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 W chwili obecnej mam dwa wkłady do wyboru: Lazar Westa i Romotop kv 6.6.2 tv. Czy znajdzie się coś jeszcze? Ma pracować w układzie otwartym, do palenia ciągłego, tzn nabić maksymalnie bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 21.06.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Witam serdecznie Widzę, że Aga i Krzysiu będą mieć bardzo podobny system ogrzewania do tego co ja już mam. Co mam: - kominek z płaszczem wodnym Arysto 10WW - bufor 750l z wewnętrznym zasobnikiem CWU 250l i jedną wężownicą - piec kostrzewy FuzzyLogic 15kW - właśnie zmieniam na powietrzną pompę ciepła i piec na gaz. - sterowanie kominkiem TATAREK z przepustnicą - UPS 2200VA dla sterownika i pompy obiegowej kominka Podłączenie jest następujące. Piec z kominkiem w układzie otwartym podłączony do wężownicy w buforze. Kaloryfery i podłogówka w układzie zamkniętym do płaszcza bufora. Edytowane 21 Czerwca 2011 przez gonzo93 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 21.06.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Co do znienawidzenia kominka, to szczerze mówiąc wolę się użerać z drewnem, niż z węglem , zresztą to mąż się deklaruje do etatu palacza (będę to mieć na piśmie ). Trudno, jedno lato sprawdzimy jak to jest, podobno buforek może i tydzień trzymać ciepło w lecie, jak się wyciepnie ten ładny sweterek z otulinki i da porządny kożuch 30 cm wełny i zasypie styropianem. W razie czego jest grzałka na upały. Czy kominek wodny musi mieć kratki wentylacyjne nad wkładem? U mnie w obudowie nie ma kratek wentylacyjnych takich jak w normalnym kominku bez płaszcza. Są tylko dwie rewizyjne na wysokości przepustnicy i czujnika temperatury. Kratki są od strony składu drewna. Cały wkład jest zaizolowany fabrycznie wełną mineralną i folią aluminiową. Rurę dymową też zabezpieczyłem wełną z folią. Wiem, że zdania co do kratek wentylacyjnych w kominkach z PW są podzielone. Przy intensywnym paleniu płyta k/g na obudowie robi się lekko ciepła i tyle. Żadnych odorków, dymów itp. Jeśli jeszcze jakieś pytania to piszcie. Fotki można obejrzeć na moim dzienniku na str 13 i 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts