rick207 26.05.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam, Jestem w trakcie budowy wewnętrznego segmentu w zabudowie szeregowej. Pow. użytkowa 150 m2, parter, piętro i poddasze. Od jakiegoś czasu szukam informacji i inspiracji odnośnie kominka w salonie. Do momentu odkrycia wątków na temat akumulacji, odzysku ciepła ze spalin, moja świadomość ograniczona była do KG i wełny. Niestety , większość materiałów, które zgromadziłem na temat samodzielnego wykonania zabudowy, muszę ( bez żalu) wyrzucić. W chwili obecnej stoję przed wyborem wkładu. Prosta szyba, stalowy+szamot.. W zamyśle kominek ma znacząco wspomóc ogrzewanie podstawowe ( gaz ziemny). Podoba mi się ten Diablo II. Czy 14 KW, to nie jest za dużo, jak na taki typ domu? Dom ma dosyć dużą bezwładność ( silikaty ). Pod linkiem jest zwymiarowane miejsce pod kominek. http://img851.imageshack.us/i/kominekwymiary.jpg . Komin systemowy 200, bez ocieplenia, długi ok. 7m od trójnika. W miejscu postawienia zabudowy nie ma wylewki, chudziak jest o 21 cm niżej od jej poziomu. Salon ma 37 m2, plus kuchnia i korytarz, razem ok. 60m2. Planowana jest wentylacja mech. Czy w moim przypadku, ze względu na umiejscowienie komina, możliwe jest zabudowanie kanałów CMA? Pozdrawiam. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 27.05.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Heejo rick207, Jak zobaczyłam zdjęcie z miejscem na kominek... to... Zresztą idź do wątku "Kms". Są zdjęcia. Są porady. (jeśli chodzi o wymiary - dla porównania: co u ciebie ma 116 cm, u mnie ma 95 cm)Zastanawiałam się długo nad zasadnością ustawiania masy akumulacyjnej za wkładem. Cebud na swoich obrazkach pokazuje takie rozwiązanie. Tylko jak to się ma do efektywności tej masy. Wg. mnie powinna być tak ustawiona, żeby możnabyło obudować ją jak najbliżej przy jak największej powierzchni, tzn. unikając zbyt dużego odstępu pomiędzy masą a ściankami ciepłej obudowy. Wypromieniowywanie było by wtedy najefektywniejsze. (O tym też gdzieś w "Kms" jest).(Może w naszym przypadku (ciasno) byłoby lepiej zastosować pierścienie akumulacyjne ? Co na to Panowie z branży kominkowej?)Na temat wkładu, który sobie upatrzyłeś się nie wypowiem, ale osobiście wolę wkłady z obniżonym paleniskiem bez popielnika, żeliwne. A tobie ten sie podoba, bo "ładny", czy "odpowiedni" do akumulacji?Co do posadzki: jest taki wątek "podłoga pod kominem" (ale chodzi o kominek), tam też coś znajdziesz. Dużo zależy od wagi samej masy, a tę z kolei dobiera się w zależności od wagi jednorazowego wsadu drewna, a ten podaje producent wkładu w karcie technicznej. Podłoga musi to wytrzymać. U mnie nikt tego nie liczył. Chcesz zrobić to sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.05.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam.Rick 207- jesteś znowu kolejną osoba zaczynającą myślenie o kominku od "d..y strony" (wybacz za kolokwializm), czyli usilnie chcesz najpierw wybrać palenisko a potem całą resztę.Najpierw postaraj się wyobrazić jak a forma, wielkość i design najbardziej by Ci się podobał. Potem to trzeba skonfrontować z oczekiwaniami co do osiągów i właściwości funkcjonalnych kominka, następnie trzeba założyć ile się chce (lub może) na to wydać. A dopiero na samym końcu należy poszukać palenisko, które zgrywa się z poprzednimi rzeczami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 27.05.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Heejo rick207, Witaj bajanadjembe, Dzięki za wskazanie Twojego przypadku ( przeczytałem cały wątek ). Widzę, że kobietom jednak łatwiej funkcjonować na forum, ja już po pierwszym poście dostałem po łbie od Foresta . Jeżeli chodzi o wybór wkładu to, szukam kompromisu pomiędzy ceną a jakością. Dla wybranego modelu cena mi odpowiada, negatywnych opinii nie znalazłem. Twój gadulec jest dla mnie za drogi. Chcesz zrobić to sam? To zależy ile informacji uda mi się zebrać. Tutejsze forum, pomijając fakt, że merytorycznej treści jest z 20%, jest miejscem ścierania się różnych wizji. Jeżeli nawet nie zdecyduję się na samodzielną budowę, będę wiedział jak punktować wykonawcę. Pozdrawiam. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 27.05.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam. Rick 207- jesteś znowu kolejną osoba zaczynającą myślenie o kominku od "d..y strony" (wybacz za kolokwializm), czyli usilnie chcesz najpierw wybrać palenisko a potem całą resztę. Ok, zmienię priorytet, pomożesz ? Najpierw postaraj się wyobrazić jak a forma, wielkość i design najbardziej by Ci się podobał. Zabudowa ma stanąć, tam gdzie komin. Raczej narożna, aczkolwiek nie upieram się, generalnie nie ma dominować w salonie. Styl nowoczesny, na pewno nie rustykalny. Potem to trzeba skonfrontować z oczekiwaniami co do osiągów i właściwości funkcjonalnych kominka Co rozumiesz pod pojęciem osiągi ? Wg OZC zapotrzebowanie domu na energię jest na poziomie ok. 7 KW. Dlatego pytam, czy 14KW nie jest za dużo. , następnie trzeba założyć ile się chce (lub może) na to wydać.. Do 10 tys. Pozdrawiam. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 27.05.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Heejo rick207, Witaj bajanadjembe, (...) już po pierwszym poście dostałem po łbie od Foresta . (...) Jeżeli nawet nie zdecyduję się na samodzielną budowę, będę wiedział jak punktować wykonawcę. Pozdrawiam. Rick Przyjmuj z wdzięcznościa te razy. Z tym punktowniem, też nie zawsze wychodzi. Trzeba czasami po prostu mieć szczęście. W każdym bądż razie trzymam kciuki, choć wydaje mi się, że z akumulacja w tej cenie, którą podałeś... http://manu.dogomania.pl/emot/hmm2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.05.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 To ,że dostałeś "po łbie" to dobrze. Bo może Twoja odwaga przemieni się w rozsądek . Jak kończą odważni i nierozsądni możesz poczytać w sąsiednim wątku . Tam Macut w roli kamikadze , testuje po raz kolejny wytrzymałość swojej rodziny . Kominek kumulacyjny to nie tylko wybór wkładu o określonej mocy ( liczonej nie tak jak to sobie wyobrażasz) ,lecz wiedza kilkakrotnie bardziej skomplikowana niż kominek podłączony bezpośrednio do komina . W kraju (landu) z którego pochodzi wkład Bajany, takie wkłady nazywa się niszczarkami drewna. 14 kw to być może dobry przelicznik dla Twojego domu . Jeśli Diablo podłączysz bezpośrednio do komina , osiągniesz ten wynik spalając np 15 mp drewna. Stosując wymiennik , spalisz połowę (smażąc się jednocześnie przy kominku). Kupując od Bajany wkład ,z którym przestała już gadać, być może zapotrzebowanie na ciepło osiągniesz spalając 1/3 pierwotnej ilości. Przelicz to sobie na kasę i zbieraj bilety Narodowego Banku Polskiego, bo z 10.000,- to tylko samodział z cegiełek + dobry osprzęt. Nie mówię, że nie musi się udać . Popatrz na PIECYKI , które sponsorowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.05.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Planując kominek/ piec z masą akumulacyjną najlepiej zacząć od doboru odpowiedniego wkładu. Doświadczenia ze "zwykłym" wkładem kominowym może i są ciekawe ale mało efektywne , jeśli wkład jest opracowany do grzania powietrza to do kanałów może być problem .. dużo problemów. Niewłaściwy dobór wkładu do zabudowy akumulacyjnej , dokonany nawet przez najlepszego wykonawce , zawsze będzie złym rozwiązaniem nie dającym zakładanych efektów . Systemy akumulacyjne "od kilku lat" i było tego trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts