palermo 27.05.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam Forumowiczów.Dostałem z gminy MPZP, z którego wynika że dopuszcza się usytuowanie budynku od granicy działki w odległości 1,5m.Oczywiście chodzi o ścianę bez okien i drzwi. Ale... w "Warunkach technicznych dla budynków i ich usytuowania" z 2009 jest dodatkowo zapis: Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie może być mniejsza niż:1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa. I w końcu nie wiem jak to w końcu jest. Czy 1,5m jest od ściany czy od krawędzi dachu? PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 27.05.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 1,5 m od okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 27.05.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Odległość od granicy, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 27.05.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 a jeżeli w ścianie nie ma okien to 1,5 m od najbardzie wystajacej częsci jak balkon, okap, taras itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palermo 17.06.2011 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Okazało się, że sprawa jest zagmatwana. Ponieważ mam okap 50cm, więc wychodzi że ściana będzie w odległości 2m od granicy działki.Mój architekt powiedział że to nie przejdzie, ponieważ można stawiać ścianę w odległości 1,5m od granicy (ale bez okapu) a potem dopiero 3m od granicy (z okapem).Reasumując: nie można sytuować ściany między 1,5 a 3m, czyli 2m jak w moim przypadku.Czy mieliście podobne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 17.06.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Może znajdziesz coś na tej stronie: http://architekt-dekorator-wnetrz.pl Są tam opisane wszystkie aktualne przepisy budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts