Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie dachy - sposoby, wady i zalety

Tai

Recommended Posts

Witam. Watki w podobnym temacie przewijaja sie wielokrotnie, przy czym zazwyczaj zakladajacy temat ma na oku juz jakies konkretne rozwiazanie.

Ja tymczasem czytam na temat roznych rozwiazan i sam juz nie wiem na co sie zdecydowac. Mam dach skosny, planuje jego podniesienie, nowa konstrukcja, nowe pokrycie dachowka, pelne deskowanie + papa. Nie wiem jednak czym docieplic cala konstrukcje. Jest tyle materialow roznego typu, ze glowa boli.

Moze wypowiedza sie szczerze ci, ktorzy stosowali rozne materialy. Najpopularniejszym jest chyba wata, Niektorzy tez docieplaja zwyklym styropianem, inni polecaja polistyren, gdzies trafilem tez na ekofiber. Materialow jest zapewne wiecej. Czy ktos moglby podsumowac, czy wymienic kilka wad i zalet kazdego z w/w rozwiazan, albo i takich o ktorych nie wspomnialem?

Na podniesienie dachu musisz mieć projekt - a w nim znajdziesz jak podniesiony dach ocieplić.

Jasne. Projekt mam, ale powiem tak - kazdy robi, jak mu pasuje - jak uwaza za stosowne (przyzwyczajenia biora gore) Nie ublizajac "specjalistom" - znam ludzi, ktorzy niestety zatrzymali sie w swoim fachu jakies 10-20 lat temu. Jak go nauczyli - tak robi do dzisiaj. Nauczyli go robic styropianem. albo inni robia tylko styropianem, to wszedzie da styropian itd. To samo tyczy sie projektanta - nie pytal mnie o zdanie, z tego co widze na rysunku wpisal - ocieplenie wata - czy faktycznie jedyne "sluszne" rozwiazanie - probuje ustalic.