anes11 27.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Proszę o radę: do naszej działki jest podłączone łącze wodociągowe fi32 (łącze stosunkowo nowe z 2008r) po starym domu. Otrzymaiśmy warunki na wykorzystanie tego łącza do nowobudowanego domu (po uprzednim przepłukaniu i dostarczeniu zaświadczenia o zdatności wody) ALE nasz branżowiec upiera się by pociągnąć nowe łącze o średnicy fi 40. Będziemy mieli łącznie 13 punktów czerpalnych (2 prysznice, 3 umywalki, 2 zlewy, wanna, zmywarka, pralka...standard). Nie rozumiem z czego wynika potrzeba większej średnicy...wszyscy znajomi wkoło mają fi32. Nie chodzi nawet o koszt rur (nie są drogie), ale chcielibyśmy uniknąć kopania pod te nowe rury. W naszym przypadku to aż 25 m i w dodatku w jedynym pasie dojazdowym do działki, po którym za chwilę będą wjeżdżały ciężkie auta z betonem, bloczkami, koparka... Czy ktoś wie jak się liczy wymaganą srednicę rury wodociągowej?? Może jednak nie trzeba będzie kopać?? Potrzebuję mocnych argumentów, jeśli takowe są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 29.05.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam,Nie znam sie na wodzie, ale zapotrzebowanie na wodę oraz dobór rur oblicza sie na podstawie załącznika do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2002 r. (Dz.U. 8, poz. 70) w sprawie przeciętnych norm zużycia wody - tabela 1 i tabela 2. Przekrój przyłącza wodociągowego oblicza się w oparciu o normę PN-92/B-01706 „Instalacje wodociągowe – wymagania w projektowaniu”.Rozporzadzenie jest dostępne ma stronach Sejmu RP. Normę trzeba sobie kupic. U mnie srednice rury narzucil dostawca wody. Mam w warunkach podane, ze przylacze mam wykonac rurą fi 32. pozdrawiamasterixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.05.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 nie wiem dlaczego sie upiera ale możliwe że w pobliżu są jakieś działki i zapewne chce je zabezpieczyć, tzn umożliwić im w przyszłości przyłącze do twojej nitki. Ja bym na twoim miejscu się upierał i pisał odwołania jak się nie zgodzą na ta średnicę co masz, bo jest ona w zupełności wystarczająca do twojego domu, skoro przyłącze nie jest stare i wcześniej było wystarczające to dlaczego by miało teraz nagle być za małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts