Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Kilka dni nie zaglądałem, a tu zmiany, zmiany... Szczęka opada ;) Bardzo podoba mi się pomysł z wklęsłym cokolikiem- na zdjęciach wydaje się bardzo duży, a to tylko 10x17mm. Plastik nie bardzo bym widział w tym miejscu- nawet czyszczenie czymś miękkim po pewnym czasie zostawi rysy. Anodowanie profili alu to chyba najlepszy pomysł lub... malowanie proszkowe, tylko cena wyszłaby kosmiczna:(

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat kosztów jest zawsze drażliwy, aczkolwiek nie zdziwiłbym się, gdyby SSO tego domu kosztował podobnie, albo nawet mniej, niż "tradycyjnego" domu. Jeżeli jeszcze uwzględnić pracę własną Roberta i rodziny, to już w ogóle. Żelbet wcale nie jest najdroższą rzeczą (a sam mam pół domu odlane).

adampepe - po pierwsze witam.

Wyczuwam jakieś niezdrowe zainteresowanie. Już na wstępie sobie zakładasz po swojemu.

Nie zamierzam publicznie mówić o finansach, ale Cię zaskoczę. SSO kosztował mnie dokładnie 750zł/m2

A co to znaczy autentyczna powierzchnia użytkowa???

Edytowane przez robert skitek

zdrowe czy nie zdrowe..trudno to ocenić, szczególnie w taką pogodę. Własny dom wybudowałem,beton lałem,sam projektowałem ,pytam z ciekawości. Stąd też pytanie jakie przestrzenie wliczasz do pow uzytkowej przy wyliczeniach SSO..Skoro nie zdradzisz ile taki dom kosztuje, znaczy że dużo i to jest chyba oczywiste dla czytającego te słowo...a w 750zł/m2 troszkę mi trudno uwierzyć, ale nic innego mi nie pozostaje :)

Teraz sprawdziłem - kolega po fachu...

Gdybyś zadał sobie odrobinę trudu bez problemu znalazłbyś powierzchnię mojego domu.

Powierzchnia wszystkich pomieszczeń z garażem to 235m2. I tą właśnie powierzchnię liczyłem.

Jeśli przychodzisz z założeniem poutyskiwania jaki to nieekologiczny i drogi dom buduję, to faktycznie - nie uwierzysz. Na szczęście wcale jakoś się tym nie martwię.

Ale kolejne etapy były już znacznie droższe - to tak dla polepszenia Ci humoru.

Nie zamierzam epatować moją niechęcią do betonu..ludzie mają poważniejsze problemy dziś na ziemi. Mi humoru nie polepsza bądź nie pogarsza czyjeś szczęście bądź nieszczęście i nie tędy droga miły kolego po fachu. Oko fachowca widzi 100x więcej jak przeciętnego muratora, dobrze o tym wiesz. Prawdziwie ekologicznych architektów w Polsce jest kilku..więc nie będę tu nawet zaczynał rozmowy na ten temat bo nie ma o czym rozmawiać, zadałem proste pytanie,nie dostałem odpowiedzi,więc znikam.

dr_au _tak,faktycznie, kosztorysy domów wskazują że SSO to zazwyczaj 20-30% kosztów domu

adampepe - bez urazy, ale masz sposób komunikacji, który odbieram (i chyba nie tylko ja) jako hmmm... ofensywny. Uwaga o procentowym udziale SSO w kosztach budowy domu jest niezrozumiała (nie o tym pisałem, nie tego dotyczyły moje szacunki, nie tego dotyczyło Twoje pytanie). Nie moje rybki, nie moje akwarium, więc myślę, że na tym możemy zakończyć.

• 2 weeks później...
Żelbet wcale nie jest najdroższą rzeczą (a sam mam pół domu odlane).

Hmmm, przy dzisiejszych cenach stali i przy wyborze dobrej jakości betonu, to na pewno jest droższy niż większość innych technologii, ale czasami nie ma możliwości wykonania w inny sposób. Zresztą chyba każdy sam podejmuje takie decyzje.

Robercie rzeczywiście ja też zastanawiałem się nad powierzchnią, może również przeoczyłem :). Dopiero na Twojej stronie firmowej to znalazłem :)

Przeglądając Twoje początkowe wpisy dopiero zwróciłem uwagę, że pomieszczenie techniczne masz na piętrze. Tam będzie PC, WM itp?

Edytowane przez tomekwa

Szkoda, że ta nasza narodowa przywara "zawiści, zazdrości, przekąsu itp. ..." jeszcze się u niektórych nie-europejskowała ......

Przecież nikt nie zmusza nikogo do lubienia bądź nie-lajkowania tegoż np. dziennika......

A tak notabene - to w końcu ile kosztuje metr tego prześwitu ?!?!?!?

Gratulacje Robercie - dom super, a podłogi to śnią mi się po nocy.

Dzwoniliśmy do tej firmy i może uda się, że sen się spełni i też będę mieć śliczniutkie, gładziutkie podłogi - ha ha ha - a co niech mi też pozazdroszczą i wypisują, że burżuazja ślizga się bez fug :) :) ;)

Bardzo fajny dom wybudowałeś. Widziałem na Twojej www inne projekty - też , moim zdaniem, bardzo dobre. Mam pytanie. Czy jakoś dodatkowo ociepliłeś podłogę nad prześwitem? Masz bardzo duże okna. Poza sprawami cieplnymi pozostaje problem domów sąsiadów. Czy są jakieś wytyczne zalecenia co do wielkości okien i odległości od kolejnego domu? Na przykład mała działka - od dużego okna do płotu 5m i od płotu do domu sąsiada przepisowe 4m. Przy oknach jak Twoje może być problem z prywatnością.

I już ostatnie kwestia. Prześwit przypomina mi bramy kamienic, gdzie zawsze wieje. Czy jakoś to przewidziałeś? W tym sensie, że usytuowałeś dom odpowiedni względem najczęściej wiejących wiatrów lub coś innego?

A tak notabene - to w końcu ile kosztuje metr tego prześwitu ?!?!?!?

Prześwitu nie liczyłem ;)

Gratulacje Robercie - dom super, a podłogi to śnią mi się po nocy.

Dzwoniliśmy do tej firmy i może uda się, że sen się spełni i też będę mieć śliczniutkie, gładziutkie podłogi - ha ha ha - a co niech mi też pozazdroszczą i wypisują, że burżuazja ślizga się bez fug :) :) ;)

Dziękuję. Jeśli oni będą Ci robić podłogi, uzgodnij wcześniej wszystkie szczegóły i detale i patrz na ręce. U mnie niestety było trochę błędów i związanych z tym problemów. Powodzenia!

Bardzo fajny dom wybudowałeś. Widziałem na Twojej www inne projekty - też , moim zdaniem, bardzo dobre. Mam pytanie. Czy jakoś dodatkowo ociepliłeś podłogę nad prześwitem? Masz bardzo duże okna. Poza sprawami cieplnymi pozostaje problem domów sąsiadów. Czy są jakieś wytyczne zalecenia co do wielkości okien i odległości od kolejnego domu? Na przykład mała działka - od dużego okna do płotu 5m i od płotu do domu sąsiada przepisowe 4m. Przy oknach jak Twoje może być problem z prywatnością.

I już ostatnie kwestia. Prześwit przypomina mi bramy kamienic, gdzie zawsze wieje. Czy jakoś to przewidziałeś? W tym sensie, że usytuowałeś dom odpowiedni względem najczęściej wiejących wiatrów lub coś innego?

Dziękuję.

Pod stropem prześwitu jest oczywiście docieplenie. Nasze wszystkie okna (oprócz tych na pn skierowanych na ulicę) są skierowane w stronę gdzie domów nie ma. I raczej nie będzie. Wytyczne i zalecenia - kadruj widoki i dbaj o prywatność :)

W prześwicie w lato jest bardzo przyjemnie, tylko delikatne i bardzo przyjemne powiewy. Późna jesienią i w zimie będzie gorzej. Już kiedyś pisałem - będziemy jeszcze starali się go osłonić zielenią.

Jeśli oni będą Ci robić podłogi, uzgodnij wcześniej wszystkie szczegóły i detale i patrz na ręce. U mnie niestety było trochę błędów i związanych z tym problemów. Powodzenia!

Oj to mnie zmartwiłeś - tak ładnie "wyglądali" przez telefon :) ;)

No cóż może zatem znajdę innych :(

Dla zainteresowanych drzwiami z ukrytą ościeżnicą - bardzo dobre ceny ma firma Eclisse (przynajmniej mnie udało się takie wynegocjować z przemiłym Panem Radkiem)

W zasadzie zajmują się przesuwnymi, ale ukryte też ostatnio robią

Zapewne to nie ta półka co np. Leon, ale w końcu nie będziemy żyć 1000 lat