Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Przeszklenia - trudna sprawa... Jak na razie ruszyłam po wyceny. Jareko (z FM), Sokółka (ale przedstawiciel warszawski), Oknoplast, Natura, I kilka kontaktów od znajomych - ale nie ma odzewu.

Małż przyniósł od kolegi jeszcze taką firmę Ale mam obawy co do ceny okien (patrz nazwa).

Cóż pożyjemy zobaczymy.

Ja w dalszym ciągu bardzo polecam moich wykonawców. Mam przez nich przeszklony cały dom od drzwi wejściowych, przez oranżerię, dach, po przesuwne i całą resztę. Do tej pory mam z nimi świetny kontakt i będę u nich zamawiać zadaszenie nad oranżerią.:)

Rasia - kiedyś spisywałam do nich kontakt AllTOP Lublin!!! . Ale wydaje mi się, że aluminium to już najdroższa wersja okien. Czy się mylę? Poza tym bardzo mi zależy na oknach z dobrymi współczynnikami przenikania ciepła. Tu chyba aluminiowe ramy wypadają najgorzej? Czy też się mylę.

Wielkim znawcą nie jestem, ale w U całego okna największe znaczenie ma szyba, przy dużych przeszkleniach rzecz jasna;). Poza tym nie bardzo mogę się wypowiadać na temat innych okien niż aluminiowe(ramy), bo innych nie mogłam zastosować ze względów konstrukcyjnych.:) Z całą jednak pewnością mogę powiedzieć, że robiłam z 9 wycen moich okien i właśnie w AllTopie dostałam najlepszą cenę/jakość/współczynnik:).

Bardzo Wam dziękuję.

Wysłałem prośbę o wycenę do Alltop i ekskluzywne-okna.pl. Zobaczymy.

Jareko niestety mi odmówił - nie ma możliwości (tzn on, nie w ogóle) zrobić takich okien.

Czekam na wycenę z f-my Kerim (robili już okna na kilku moich krakowskich realizacjach), a także od kilku firm podanych przez znajomych.

Pierwsze wyceny na dach odwrócony już mam: 40-55 tys. netto za 170m2. Jeszcze uściślam system i detale, no i negocjuję. Może zlecę jedynie ułożenie membrany EPDM z montażem wpustów- resztę (xps, geowłóknina i żwir) myślę, że damy radę spokojnie zrobić sami. Okna i ten dach to jedne z droższych elementów...

Przede wszystkim pisałem o stosowaniu papy do dachów płaskich.

Wytłumaczenie jest bardzo proste:

wszystko przez nasz klimat: najgorsze dla dachów płaskich to nie niskie temperatury, a częste przejście temperatury przez 0 st.C, i co za tym idzie rozmrażanie i zamrażanie wody. Jak wiemy, woda zwiększa swoją objętość gdy zamarza. Wyobraź sobie teraz małą nierówność na dachu (lub zwykłe koryto), w której zostanie woda. Zamarzając będzie próbować rozciągać powłokę Twojego dachu. Przy każdym kolejnym cyklu (u nas to może być często dzień-noc) powłoka będzie narażona na większe zniszczenie, a woda- jeśli uda się jej naruszyć powierzchnię - będzie penetrowała coraz głębiej. Prowadzi to w końcu do zniszczenia izolacji - to najczęstsza przyczyna zniszczenia izolacji dachów płaskich w polskich warunkach.

Oczywiście dzisiejsze papy są o niebo lepsze od tych stosowanych w latach 70-tych. Ale czy któras jest elastyczna? Membrana EPDM to materiał, który potrafi się rozciągnąć i wrócić do swojego kształtu (jak guma), w dodatku jest paroprzepuszczalna. Nie znam lepszej hydroizolacji na dachy płaskie w systemie odwróconym i klasycznym. Są zastosowane w niemal każdej mojej realizacji z płaskimi dachami i nigdy nie było problemów.

Problem ten nie występuje przy większym nachyleniu i odprowadzeniu wody na zewnątrz dachu.

Na płaskim dachu? czyli takim do 5 stopni nachylenia?

nie da się uszczelnić - tu woda przecież będzie stać, a dodatkowo metale bardzo pracują - tzn zwiększają swoją objętość pod wpływem temperatury.

Teoretycznie blachą można kryć dachy od 3 stopni nachylenia: http://solidnydom.pl/pokrycia-dachowe-roboty-blacharskie.html

Praktycznie najmniejsze nachylenie dla dachu z blachy (nieważne jakiej) to ok 7 stopni. Spróbuj znaleźć kogoś, kto da Ci gwarancję na mniejszym spadku...

A ja piszę o pokryciach na spadkach 1,5-5% czyli maksymalnie 3 stopnie.