robert skitek 24.03.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 No dobra... ale nie zamieszczę dziś wizualizacji, a co innego - ale wciąż ściśle związanego z naszymi wnętrzami. Moja kochana żona ma pewną bardzo przydatną umiejętność - jeżeli coś jej się bardzo spodoba, potrafi wyszukać w internecie najlepsze na świecie oferty tego czegoś Tak więc dziś zrobiliśmy sobie wycieczkę za Wrocław, aby przywieźć sześć krzeseł do stołu do naszego przyszłego domu. Pojechaliśmy osobiście aby sprawdzić jakość krzeseł - oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że to nie oryginały (na takie nas najzwyczajniej nie stać). Do podróbek w ogóle mam mieszane uczucia. Z jednej strony zdaję sobie sprawę, że to nielegalne skopiowanie zastrzeżonego wzoru - z drugiej strony uważam, że prawa autorskie często nie służą przede wszystkim autorom (czy im spadkobiercom) a korporacjom (no i ceny oryginałów są bardzo mocno przesadzone). Wielki Ludwig wybaczy... A więc: Brno, projekt Ludwig Mies van der Rohe, dadaaam: http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120324/DSC_0058%20copy.jpg http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120324/DSC_0016%20copy.jpg Prawda, że zarąbiste? Wiem, wiem: biedne zwierzątka... I nie chodzi o to, że będę się chwalił, że mamy Knoll'e (kto zresztą kojarzy producenta?) w domu. To mebel, który bardzo nam się podoba i ma dobrze służyć. Po drodze wypatrzyłem pewną intrygującą budowę, no i musiałem zobaczyć z bliska: http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120324/DSC_0032%20copy.jpg To dom, którego projekt już widziałem przeglądając strony konkurencji. To młoda wrocławska pracownia. Szykuje się przepiękna realizacja. I na koniec: http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120324/DSC_0047%20copy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 24.03.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Robert, teraz już musisz nam pokazać wizualizację jadalni Nie mamy aż takiej wyobraźni jak Ty Dom we Wrocławiu faktycznie ciekawie się zapowiada, czy mógłbyś mi wysłać na priv nazwę pracowni? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 24.03.2012 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 no widzisz, nawet nie mam wizualizacji z takimi obiciami -wiec nie mam co pokazać, bo już się zrobiły nieaktualne pracownię wysłałem na priv - oczywiście w drodze wyjątku, przecież nie będę promował konkurencji - więc proszę już o nią mnie nie pytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.03.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Ta Twoje chałupa POWALA Będzie bajecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 25.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Świetne te krzesła, choć futro napodlokietnikach mnie razi, prześwit bedzie genialny, idealny na wszelkie zwiso-siedzisko-lezyskaZdradzisz od kogo ten wklejony dom, dość przysadzisty na tym etapie sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 25.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Dzień dobry, bryła imponująca. Podglądam systematycznie Myślę,że dom nabierze realnego wyglądu po montażu tych ogromnych okien.Zaintrygowały mnie te regularne dziury pod sufitem w betonie-Co to ma być i z czym .. to powiązać nie wiem?Krzesła piękne. Czy taką skórę z włosiem można jakoś wyczyścić? np wylana kawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 26.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 A wiecie juz jakie zrobicie ogrodzenie? Szukam pomysłów na coś niebanalnego trochę surowego i rozsądnego cenowo, pewnie u Was coś wlasnie takiego sie pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 26.03.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 A wiecie juz jakie zrobicie ogrodzenie? Szukam pomysłów na coś niebanalnego trochę surowego i rozsądnego cenowo, pewnie u Was coś wlasnie takiego sie pojawi. Zrób gabiony. Sorki za off topic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.03.2012 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Zaintrygowały mnie te regularne dziury pod sufitem w betonie-Co to ma być i z czym .. to powiązać nie wiem? Krzesła piękne. Czy taką skórę z włosiem można jakoś wyczyścić? np wylana kawa? Dziury są czysto montażowym elementem - po prostu w tym miejscu były legary szalunkowe . Wszystkie będą w najbliższym czasie zamurowane. Co do czyszczenia, to nie wiem... Żona nie chciała białych ze względu na brudzenie, a na te jak zachorowała, to są. Mam nadzieję, że są jakieś sposoby. Gdyby było bardzo źle a i deseń się znudzi, zawsze możemy je dać do ponownego obicia - już w skórze normalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.03.2012 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 e-mól: nie zdradzę. Temat zamknięty. Po ukończeniu pewnie wkleję w "nowoczesnych domach" wraz z autorem. A ogrodzenie było wstępnie planowane właśnie z gabionów, ale nie wiem jak będzie ostatecznie. I na pewno nie będę za szybko się zdradzał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 26.03.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Mnie też się marzą gabiony, ale to chyba duży koszt. Małż nie uważa to za trwałe rozwiązanie, i staje okoniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 26.03.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 - dotyczy sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.03.2012 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ale pozytywnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 26.03.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 A jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.03.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 no mam nadzieję, ale otwarta sypialnia pewnie dla niektórych dyskusyjna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 26.03.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Dla niektórych też pewnie cholernie niepraktyczna, ale jakże piękna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.03.2012 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.03.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Hmm, powiem tak - pięknie, pięknie... Ale jako użytkownik od 4 lat zwykłego, kwadratowego domku z poddaszem powiem: pięknie pooglądać - u kogoś. Bo... dom to miejsce do mieszkania. Powinien być piekny ale MUSI być praktyczny. Otwarta sypialnia OK, jeżeli ma się tyle kasy, żeby zainwestować w szkło z zaciemniaczem. Guziczek wcisnąć i robi się nieprzezroczyste W żadnym innym wypadku. Poza tym - otwarta na klatkę schodową. Hmmm, patrzyłeś na akustykę? Np mój dom ma jedną (na prawdę jedną) wadę użytkową - salon otarty na klatkę schodową. Akustyka jest taka, że każde słowo powiedziane niezbyt głośno na dole słychać mocno głośno na górze. Odwrotnie nie. Jakie to jest koszmarne na co dzień! Poza tym błogosławię drzwi w pokojach na górze. Mąż przebąkiwał o otwartym poddaszu. Never ever.. Zamykam i jest trochę ciszej. Mogę iść spać, jak ktoś ogląda film. Mogę się pouczyć. A fotele super piękne, co prawda futro się szybko wytrze i będą super łyse, ale się je obije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 27.03.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 EZS - bierz poprawkę, że to dom architekta. Służy nie tylko do mieszkania, ale pełni też rolę reklamową. Stanowi popis umiejętności itp. Te nietypowości czy poniesione nakłady inwestycyjne zwrócą się w klientach . A projekt jest świetny, już to chyba zresztą pisałem. Jak oglądam strony tych młodszych polskich pracowni (bez nazwisk ), to częstą przypadłością jest, że po osiągnięciu sukcesu tłuką kolejne projekty na jedno kopyto. I zamiast stylu wychodzi maniera. U ROberta nie ma i mam nadzieję, że w przyszłości się to utrzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 EZS, nie wiem jak będzie się sprawować otwarta sypialnia pod względem akustycznym. Mam nadzieję, że projektowane dość ciężkie kotary wystarczająco wytłumią niepożądane dźwięki. Jeśli będzie to nam jednak bardzo przeszkadzało, to w miejscu szklanej balustrady wzdłuż schodów powstanie pełna ścianka (za schodami tam gdzie fotel - szkło). Tragedii nie będzie - tak było planowane wcześniej. dr_au, to nie tak z tym domem-reklamą. Ze względu na zlokalizowaną w domu pracownię będzie oczywiście również "wystawką" ale także dla nas dom ma być przede wszystkim funkcjonalny i praktyczny. To bardziej działa na zasadzie: u mnie w domu mogę sobie poeksperymentować, spróbować zrobić rzeczy, których wręcz obawiają się klienci. Ja ryzykuję i ponoszę odpowiedzialność. Podobnie miałem podczas realizacji mojego mieszkania: likwidacja wszelkich działówek, szklana ściana oddzielająca łazienkę, podłogi z żywic i poliuretanu aż po detale oświetlenia, odpływu, zabudowy kaloryferów barlinkiem itd. Teraz jest podobnie: np ta otwarta sypialnia z łazienką - dość ekscentryczne rozwiązanie. Sam sprawdzę pierwszy jak to działa... Oczywiście te rozwiązania nie są wzięte z sufitu: wiemy jaki prowadzimy tryb życia, czego nam brakuje, co przeszkadza a co sprawdziło się wcześniej. I tak wszystko nie przechodzi: moja żona wcale nie ufa mi na 100 % w sprawie projektu i wystroju i wszystko musi być przez nią zaakceptowane. Dlatego projekt wciąż żyje i nie jest jeszcze na tym etapie do końca sprecyzowany. Za miłe słowa dziękuję. Ja na sukces i związaną z nim manierę jeszcze sobie nie zapracowałem Matilde1, witam i zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts