Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Witam,

sledze watek i gnebi mnie jedna sprawa - ten odwrocony dach. Skoro opady - tj woda przenika przez zwir - geowloknine i splywa pod XPS do spustow - jak sie to ma co izolacyjnosci XPS? I przeniklanosci cieplnej calego dachu?

Rozumiem ze woda w spuscie bedzie miala tem zblizona do temp stropu - czyli mniej wiecej tyle ile w pomieszczeniu? Czy podczas duzych opadkow -cala woda przelatuje przez spusty - czy gdzies znika?

Przepraszam - tematu nie sprawdzlem i pytam tak na chlopski rozum.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Część wody pozostaje w żwirze. Większość wody spłynie powierzchniowo po xps'ie. Niewielka część spłynie niżej i zostanie odprowadzona już na epdmie. XPS tym sie różni od EPS, że nie jest nasiąkliwy i nie traci swoich cieplnych właściwości gdy jest w wodzie. Oczywiście w zimie pojawiają się pewne "mostki termiczne" od schodzącej niżej wody. Latem z kolei taki dach dobrze izoluje przed przegrzaniem.

Dachy zielone różnią się od odwróconych żwirowych praktycznie tylko górnymi warstwami.

Trzeba dać specjalną matę zabezpieczającą przed wgryzaniem korzeni oraz zapewniającą odpowiedni drenaż i nawodnienie.

Na to substrakt w zależności od tego jakie rośliny chcemy tam mieć.

Dachy takie zatrzymują więcej wody i lepiej izolują zwłaszcza latem przed przegrzaniem.

Dlaczego takiego nie mam? Ze względu na koszty. Nad dolnym się zastanawiałem - zawsze mogę do tego pomysłu wrócić :)

Część wody pozostaje w żwirze. Większość wody spłynie powierzchniowo po xps'ie. Niewielka część spłynie niżej i zostanie odprowadzona już na epdmie. XPS tym sie różni od EPS, że nie jest nasiąkliwy i nie traci swoich cieplnych właściwości gdy jest w wodzie. Oczywiście w zimie pojawiają się pewne "mostki termiczne" od schodzącej niżej wody. Latem z kolei taki dach dobrze izoluje przed przegrzaniem.

cześć,

a ja mam plan na zrobienie takiego dachu, ale moje wątpliwości budzi ewentualna konieczność odśnieżania w zimie.

jakoś ciężko mi sobie wyobrazić wchodzenie na dach i zrzucanie śniegu, szczególnie w późniejszym wieku.

rozpoznawałeś temat od tej strony?

Widzę, że tragedia w Katowicach odcisnęła swoje piętno...

Konstrukcja jest przeliczana pod obciążenie śniegiem. Jeśli nie zbierze się go bardzo dużo, to nie ma problemu. Na pewno nie zawali się nagle jak szkieletowa hala. Ja dodatkowo nie mam attyk, więc większość śniegu powinna być zwiewana. Jak będzie bardzo mokry i ciężki, i będzie go dużo, trzeba będzie zrzucić...

To może nie od razu chodzi o tamtą tragedię. Po prostu praktycznie każdy, z kim rozmawiam, mówi że płaski dach to kłopot - głównie że trzeba włazić i zwalać śnieg. I po głębszym zastanowieniu - jednak nie bardzo chcę to robić. Pomijam, że przy żwirze na dachu odśnieżanie może być uciążliwe.

Doceniam nowoczesny wygląd takiego dachu i właściwości izolacyjne.

Wydaje się też że kosztowo może wyjść korzystniej - oceniałeś to u siebie?

p.s. Czy przy braku attyk żwir nie będzie mógł się przemieszczać trochę?

Nie wiem jak to się stało... że tu wcześniej nie trafiłam...

Dom przepiękny, fantastycznie przemyślany i zaprojektowany :). Gratuluję ogromnie!

Zachwyciły mnie zdjęcia zimą, z popołudniowym słońcem w prześwicie - bajeczne :)

Aż szkoda, że nie macie... mniej sąsiadów, szczególnie tych "życzliwych" ;).

Będę z pewnością zaglądać i z całych sił trzymać kciuki za dalsze sukcesy :).

JestGit,

korzystniej niż co? niż dach z dużym spadem? z takim nie porównywałem, bo jak wycenić korzyści z pomieszczeń o pełnej wysokości?

Dach jaki ja mam nie jest niestety najtańszym rozwiązaniem dachu płaskiego. EPDM i XPS to nie są tanie materiały. Jest wiele innych, tańszych rozwiązań.

Żwir docelowo zostanie zabezpieczony przed spadaniem, ale jak na razie więcej nie zdradzam.

Umowa na okna podpisana.

Ostatecznie zmieniliśmy na system fasadowy Aluprof MB TT50 (montaż szklenia od zewnątrz), w nim wszystkie skrzydła okienne MB 86 AERO, w salonie okno podnośno-przesuwne w systemie MB 77HS. Do tego na trzech oknach balustrady pełnoszklane.

Za 30 dni powinny być zamontowane :).