pigeon 16.04.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam, sledze watek i gnebi mnie jedna sprawa - ten odwrocony dach. Skoro opady - tj woda przenika przez zwir - geowloknine i splywa pod XPS do spustow - jak sie to ma co izolacyjnosci XPS? I przeniklanosci cieplnej calego dachu? Rozumiem ze woda w spuscie bedzie miala tem zblizona do temp stropu - czyli mniej wiecej tyle ile w pomieszczeniu? Czy podczas duzych opadkow -cala woda przelatuje przez spusty - czy gdzies znika? Przepraszam - tematu nie sprawdzlem i pytam tak na chlopski rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.04.2012 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Część wody pozostaje w żwirze. Większość wody spłynie powierzchniowo po xps'ie. Niewielka część spłynie niżej i zostanie odprowadzona już na epdmie. XPS tym sie różni od EPS, że nie jest nasiąkliwy i nie traci swoich cieplnych właściwości gdy jest w wodzie. Oczywiście w zimie pojawiają się pewne "mostki termiczne" od schodzącej niżej wody. Latem z kolei taki dach dobrze izoluje przed przegrzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 16.04.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Robercie !Czy mógłbyś skrobnąć kilka zdań na temat dachów pokrytych roślinnością i dlaczego takiego rozwiązania nie zastosowałeś u siebie ?Czy w swoich planach rozważałeś takie rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.04.2012 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Dachy zielone różnią się od odwróconych żwirowych praktycznie tylko górnymi warstwami. Trzeba dać specjalną matę zabezpieczającą przed wgryzaniem korzeni oraz zapewniającą odpowiedni drenaż i nawodnienie. Na to substrakt w zależności od tego jakie rośliny chcemy tam mieć. Dachy takie zatrzymują więcej wody i lepiej izolują zwłaszcza latem przed przegrzaniem. Dlaczego takiego nie mam? Ze względu na koszty. Nad dolnym się zastanawiałem - zawsze mogę do tego pomysłu wrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 16.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 To może się tak jeszcze po zastanawiaj.Jak szaleć, to szaleć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.04.2012 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 chcesz posponsorować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 16.04.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 cyt " Gdybyś Ty jeszcze był blond dziewczyną " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.04.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ja tam mówię o zwykłym sponsorowaniu dachu, a nie tym "w zamian"... takiego nie szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestGit 16.04.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Część wody pozostaje w żwirze. Większość wody spłynie powierzchniowo po xps'ie. Niewielka część spłynie niżej i zostanie odprowadzona już na epdmie. XPS tym sie różni od EPS, że nie jest nasiąkliwy i nie traci swoich cieplnych właściwości gdy jest w wodzie. Oczywiście w zimie pojawiają się pewne "mostki termiczne" od schodzącej niżej wody. Latem z kolei taki dach dobrze izoluje przed przegrzaniem. cześć, a ja mam plan na zrobienie takiego dachu, ale moje wątpliwości budzi ewentualna konieczność odśnieżania w zimie. jakoś ciężko mi sobie wyobrazić wchodzenie na dach i zrzucanie śniegu, szczególnie w późniejszym wieku. rozpoznawałeś temat od tej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.04.2012 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Widzę, że tragedia w Katowicach odcisnęła swoje piętno...Konstrukcja jest przeliczana pod obciążenie śniegiem. Jeśli nie zbierze się go bardzo dużo, to nie ma problemu. Na pewno nie zawali się nagle jak szkieletowa hala. Ja dodatkowo nie mam attyk, więc większość śniegu powinna być zwiewana. Jak będzie bardzo mokry i ciężki, i będzie go dużo, trzeba będzie zrzucić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestGit 17.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 To może nie od razu chodzi o tamtą tragedię. Po prostu praktycznie każdy, z kim rozmawiam, mówi że płaski dach to kłopot - głównie że trzeba włazić i zwalać śnieg. I po głębszym zastanowieniu - jednak nie bardzo chcę to robić. Pomijam, że przy żwirze na dachu odśnieżanie może być uciążliwe. Doceniam nowoczesny wygląd takiego dachu i właściwości izolacyjne. Wydaje się też że kosztowo może wyjść korzystniej - oceniałeś to u siebie? p.s. Czy przy braku attyk żwir nie będzie mógł się przemieszczać trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 18.04.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Nie wiem jak to się stało... że tu wcześniej nie trafiłam... Dom przepiękny, fantastycznie przemyślany i zaprojektowany . Gratuluję ogromnie! Zachwyciły mnie zdjęcia zimą, z popołudniowym słońcem w prześwicie - bajeczne Aż szkoda, że nie macie... mniej sąsiadów, szczególnie tych "życzliwych" . Będę z pewnością zaglądać i z całych sił trzymać kciuki za dalsze sukcesy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.04.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 JestGit,korzystniej niż co? niż dach z dużym spadem? z takim nie porównywałem, bo jak wycenić korzyści z pomieszczeń o pełnej wysokości?Dach jaki ja mam nie jest niestety najtańszym rozwiązaniem dachu płaskiego. EPDM i XPS to nie są tanie materiały. Jest wiele innych, tańszych rozwiązań.Żwir docelowo zostanie zabezpieczony przed spadaniem, ale jak na razie więcej nie zdradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.04.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 [/url]julianna16, witam i bardzo dziękuję, bardzo mi miło. no i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.04.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A ja z niecierpliwością czekam na Twoje wnętrza:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.04.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no to jeszcze poczekasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.04.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no to jeszcze poczekasz Mówisz, że to może trochę potrwać? No ale w tym roku to się chyba wprowadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.04.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 No tak... ale i tak wnętrza to na końcu. A urządzać można jeszcze długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Nieważne, cierpliwa jestem. Dopóki będziesz prowadzić dziennik to z przyjemnością będę podziwiać Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.04.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Umowa na okna podpisana. Ostatecznie zmieniliśmy na system fasadowy Aluprof MB TT50 (montaż szklenia od zewnątrz), w nim wszystkie skrzydła okienne MB 86 AERO, w salonie okno podnośno-przesuwne w systemie MB 77HS. Do tego na trzech oknach balustrady pełnoszklane. Za 30 dni powinny być zamontowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts