Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Widzę, że ruszyliście z budową. :)

Mam pytanie. Niepokoją mnie te cienkie słupki chyba podtrzymujące strop.

Pozwolę sobie skopiować zdjęcie z dziennika:

http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120418/DSC_0021%20copy.jpg

Co to jest? Tylko nie mów, że zostanie kopniakiem usunięte, bo umrę. ;)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kopniakiem? Myślę, że nawet Ronald Koeman (taki były piłkarz z niezłym kopytem) połamałby sobie nogi...

Antygrawitolu jeszcze nie wymyślono, więc strop opiera się na stalowych słupach. Tymczasowo są zabezpieczone pianką pod panele. W dzienniku była fotorelacja z ich montażu.

Był już jeden taki, co nadzór radził mi wzywać dla własnego bezpieczeństwa... Ciekawe ile jeszcze osób się nabierze :)

Umowa na okna podpisana.

Ostatecznie zmieniliśmy na system fasadowy Aluprof MB TT50 (montaż szklenia od zewnątrz), w nim wszystkie skrzydła okienne MB 86 AERO, w salonie okno podnośno-przesuwne w systemie MB 77HS. Do tego na trzech oknach balustrady pełnoszklane.

Za 30 dni powinny być zamontowane :).

Super, nie mogę się doczekać :)

Nigdy nie polecałem papy na takie dachy, podobnie jak jakichkolwiek koryt - czy z papy czy blach. Żaden z tych materiałów w naszym klimacie nie daje sobie rady - stal zmienia swoją objętość pod wpływem temperatury, a papa jest mało elastyczna i ją rozrywa. Dlatego też lepsze są spadki kopertowe niż liniowe z korytem. Ja próbuję u siebie wyeliminować wszelkie obróbki blacharskie.

Nie wyobrażam sobie jak ktoś mógł zrobić Ci tak nieprofesjonalnie wpusty - chyba najważniejszy element płaskiego dachu.

Jesteś pewna, że to wpusty? Najczęściej przy takich dachach leje się przez źle wykonane obróbki blacharskie...

Edytowane przez robert skitek

Nie mam koryt,mam niby spadki kopertowe. Jak ktoś mógł zrobić? Mógł, robił pierwszy raz w życiu taki dach..... Ale pretensje mogę mieć nie tylko do siebie, również inspektora i kierownika,którzy tego pilnowali...

Nie ma co płakać,trzeba temu zaradzić.

Obróbek mam całą masę, mój dom to jedna wielka obróbka - kilometry attyk. O tym czy to kwestia obróbek czy wpustów debatowali ostatnio: wykonawca dachu, wykonawca obróbek, Inspektor nadzoru, technik z Icopala i technik z Rheinzinku i stwierdzili, że do wymiany są wpusty.

JestGit,

korzystniej niż co? niż dach z dużym spadem? z takim nie porównywałem, bo jak wycenić korzyści z pomieszczeń o pełnej wysokości?

Dach jaki ja mam nie jest niestety najtańszym rozwiązaniem dachu płaskiego. EPDM i XPS to nie są tanie materiały. Jest wiele innych, tańszych rozwiązań.

Żwir docelowo zostanie zabezpieczony przed spadaniem, ale jak na razie więcej nie zdradzam.

Tak jak mówisz - nie da się tego prosto wycenić.

Dlatego porównuję tylko koszty: dachu dwuspadowego (więźba, pokrycie, ocieplenie) vs dach płaski (dodatkowe ściany piętra z ociepleniem, dach w systemie odwróconym).

Chodzi o zgrubne porównanie kosztów przykrycia tej samej powierzchni.

Jest oczywiście wiele kwestii dodatkowych w takim porównaniu jak regipsy pod skosami a tynki wewnętrzne, okna połaciowe a normalne, etc. ale tak bardzo raczej nie będę wnikał. Np. koszty okien są inne, ale dają zupełnie inne "widoki". Zatem podobnie jak skosy to są kwestie nieco indywidualne.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...