Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie o ogromne przeszklenia w Pańskim domu. Czy będą one "wygodne"? Zakładam , że ma Pan dużą działkę i ładny widok a nie od razu płot sąsiada.

Jakie U mają te okna? Tak duże przeszklenia to duża strata ciepła. Czy się mylę?

Pytanie pojawiło się w dzienniku, odpowiadam tutaj. Jeszcze raz proszę autora o likwidację posta w DB.

Nie wiem w jakim sensie "wygodne"? Do mycia na pewno nie... :)

Okna mają w większości Ucw = 0,8-0,9 W/(m2*K). W niektórych przypadkach nieco większy (na mniejszych oknach). Szklenie Ug= 0,6 W/(m2*K).

Tak, tak duże okna to na pewno strata ciepła, ale odpowiednio ukierunkowane dają też znaczne zyski. Nawet domy pasywne w naszym klimacie zaleca się przecież mocno szklić od południa...

Pisząc o niewygodnych dużych oknach , miałem na myśli to, że zawsze takie domy kojarzyłem na dużych działkach z pięknymi widokami. Jestem ciekaw jak to się sprawdza na małych , miejskich działkach.

Widzę, że buduje Pan z Ytonga. Czy będzie Pan ocieplał ściany? Czym? Odwieczne pytanie wełna czy styropian?

Niestety nie mam ogromnej działki, bardzo żałuję ale nic nie poradzę... za to widoki mi osobiście odpowiadają. Wciąż nie bardzo rozumiem to pytanie. Otwarcia i widoki kadruje się podczas projektowania. W jakimś stopniu możemy je już na tym etapie przewidzieć. Inaczej projektuje się okna na działkach z otwartym widokiem, inaczej wśród gęstej zabudowy...

Tak, buduję z Ytonga i oczywiście, że będę ocieplał. Na 99 % styropian ze względów czysto oszczędnościowych. Lepszym rozwiązaniem byłaby wełna ale ten dom, jak większość, ma ograniczony budżet.

Robercie,

Czy jest gdzies w internecie opisane jak wybudowac niecke basenowa jak Twoja.

Czy sa gdzies opisane wymagania odnosnie betonu, izolacji, spadku i cyrkulacji wody?

Ja w projekcie mam niecke basenowa ale architekt nie wysilil sie i w opisie niecki mam napisane jedno zdanie ze niecka ma byc zrobiona z ksztaltek betonowych.

Jednakze planuje zrobic tak jak Ty czyli wylac z betonu plus umiescic rury do cyrkulacji wody. Chcialbym to zrobic wlasnymi silami bez pomocy specjalistycznych firm.

Pozdrawiam

Nie, nie sądzę, żeby takie informacje udało Ci się znaleźć w internecie.

Nawet ja korzystam z doradztwa firmy zajmującej się basenami. Poproś architekta o dokładniejsze rozwiązanie.

U mnie beton jest B20, tak jak fundamenty. Izolacji jeszcze nie mam wybranej podobnie jak i wykończenia niecki.

Spadek mam minimalny - z 6-7 cm na całej długości.

Największe problemy może stwarzać styk z domem - przynajmniej w takim przypadku jak mój i trzeba to mieć dokładnie przemyślane i rozwiązane.

Dziekuje za odpowiedz.

W moim przypadku jest podobnie niecka idzie wzdluz salonowych okien. Wiec styk z domem jest wazny. Janpoki co mam stan surowy otwarty na jesien planuje zalozyc okna w wiekszosci takie jak Ty profile. U mnie jest w wieszosci beton b30 w czesciach "stykajacych" sie z gruntem wiec pewnie taki zastosuje tez do niecki.

Co do projektu myslalem ze moze takie projekty niecki sa w planie studiow :-)

Architekt raczej mi niempokoze projektuje teraz na dalekim wschodzie ale pozostaj mi tylko nawiazac kontakt z firma od basenow.

Dzieki za rady.

Aha napisz prosze w dzienniku jak juz zdecydujesz sie na izolacje niecki i jej wykonczenie.

Ps ja mam w planie zasilanie/cyrkulacje/przelew niecki zinstegrowac z systemem deszczowki/wody ogrodowej.

Pozdrawiam

A jak rozwiązał Pan konstrukcję dachu? Zawsze myślałem, że płaskie dachy są tanie. Ale ostatnio powiedziano mi, że zwykle robi się to na specjalnym systemie spadkowym lub wręcz małą więźbę.

I jeszcze jedno pytanie. Jakie taka nowoczesna architektura wygląda w kosztach? Gdyby budował Pan tradycyjny dom, czyli dach dwu- lub czterospadowy, poddasze mieszkalne lub nawet piętro, wykusz :-) zapłaciłby pan więcej , mniej? Ile procent mniej więcej? Da się to jakoś określić?

Edytowane przez JK2010

Na forum się nie "panuje"...

Mam stropodach w systemie odwróconym, niewentylowany, więc jeszcze co innego :). W internecie na pewno znajdzie się wiele na ten temat.

Porządny architekt sobie poradzi z prawidłowym rozwiązaniem takiego dachu.

Koszty jak to koszty... Cena może wyjść podobnie. Kwestia wyborów jak przy każdym typie budynku.