Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też się cieszę :) Tym bardziej, że mamy do siebie blisko :) montaż wykonała firma z Łodzi. Uruchamialiśmy oczyszczalnię, żeby sprawdzić, czy chodzi i zanim zakopaliśmy całość sprawdziliśmy też, czy woda przepływa przez cały system drenażu. Przepływa :) Teraz jest wyłączona. Powiedzieli nam, że jeżeli nie będziemy z niej korzystać, to przed mrozami mamy ze zbiornika wypuścić prawie całą wodę. Przy pierwszym skorzystaniu, ale po upływie dwóch tygodni, mamy zacząć karmić ją bakteriami....

Drzwi mogą Ci się nie podobać - są tymczasowe.

Bramę opisywałem - Hormann LPU40, TitanMetallic.

Docelowe drzwi są pełne, w tym samym kolorze co brama. Ale montować je będziemy dopiero przy ociepleniu.

A z innej beczki - wykonawca wentylacji wybrany po bardzo długich poszukiwaniach. W końcu jest to jeden z forumowiczów :) Niedługo dam znać kto...

Edytowane przez robert skitek

Witam,

bardzo pokrótce się przedstawię :) nie budujemy domu, jednak modernizujemy prawie stuletni. Co w praktyce okazało się gorsze od budowania nowego. Ponieważ jest to dość odważna rewitalizacja wstawiamy na jednej ze ścian okno- okna tworzące ową całą ścianę. Dziś podpisaliśmy umowę na okna, aluminiowe. I nagle ogarnęły mnie wątpliwości. Zamówiliśmy wielkie okno w kolorze ral 7021, to chyba najciemniejsze i zaczęłam się bać by nie wyszło za ciemno, właściwie nawet nie o ciemny kolor się boję, tylko o efekt błyszczącej czarnej sztuczności. Nie widziałam nigdy tak ciemnych aluminiowych okien, nie wiem czy się one "błyszczą" Przepraszam za wywód, ale jakimś cudem tu trafiłam, zobaczyłam okna idealne bo te wydają się być matowe, nie wiem czy przez kolor, czy może mają jednak szary odcień. Z góry dziękuję za odpowiedz. pozdrawiam, i pozostaję nadal w skrytej zazdrości pięknego domu.

Witaj na forum.

Ramy moich okien są po prostu czarne - nie szare, nie antracytowe, nie grafitowe - czarne.

Na zdjęciach nie widać ostatecznego efektu, bo w większości są pozaklejane foliami ochronnymi. Nie jestem wcale pewien czy one są aż tak bardzo matowe - ale fakt - nie "świecą" się bardzo.

bardzo, bardzo dziękuję za uratowanie mnie przed bezsenną nocą. Przeglądam właśnie wszystkie zdjęcia, i w necie i w moich książkach, i wszędzie fajnie okna wyglądają, tylko skąd tu wiedzieć, jaki kolor ktoś zastosował. teraz juz mi lepiej. :) Ja po prostu mam nadzieję, ze nie będą wyglądały jak błyszczący czarny telewizor, tylko jak matowy czarny telewizor :) pozdrawiam, i raz jeszcze dziękuję

bardzo, bardzo dziękuję za uratowanie mnie przed bezsenną nocą. Przeglądam właśnie wszystkie zdjęcia, i w necie i w moich książkach, i wszędzie fajnie okna wyglądają, tylko skąd tu wiedzieć, jaki kolor ktoś zastosował. teraz juz mi lepiej. :) Ja po prostu mam nadzieję, ze nie będą wyglądały jak błyszczący czarny telewizor, tylko jak matowy czarny telewizor :) pozdrawiam, i raz jeszcze dziękuję

Profile aluminiowe są malowane proszkowo. Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej, ale w mojej okolicy profile malują chyba na wszystkie możliwe dostępne kolory. Przecież wzornik kolorów to podstawa przy wyborze koloru, więc nie rozumiem skąd dylematy.

hej, oczywiście, że na podstawie wzornika wybieraliśmy kolor. Tylko wzornik to malutki kawałek kartki z kolorem. Wątpliwości mnie ogarnęły jak na dużej powierzchni ram okiennych czarny kolor będzie wyglądał, nie tyle w sensie koloru, a odczucia błyszczenia owego koloru na aluminium, a tego bym nie zniosła. No nic, mam nadzieję, ze za 4-5 tygodni nie osiwieję i zębami stołu nie przegryzę. Nie zaśmiecam wątku, pozdrawiam serdecznie

witaj Robercie, gratuluję postępów na budowie, ale również nowych - Twoich projektów ! regularnie śledzę Twoje dokonania i jestem pod ogromnym wrażeniem tej wyszukanej, nietuzinkowej architektury :)

też jestem na etapie SSO i Twoje doświadczenia z realizacji są mi bardzo pomocne

mam w związku z tym pytanie: jeżeli chodzi o osadzenie okien, co to za izolacja (czarna taśma wokół) ?

aha i prośba: nie porzucaj kwestii betonowego sufitu w sypialni !!! myslę że w połączeniu np. z "gładką bielą ścian" efekt będzie świetny :)

pozdrawiam

jarek

Bez przesady z tym betonem... tylko stropy.

Na razie nie ma co pokazywać - nic nowego. Dziś aż jeden pan zaczął rozkładać styropian na podłodze. W sumie to nie ma się co spieszyć, bo chciałbym, żeby działała już wentylacja gdy będą robione wylewki. A ta ma działać 6.11.