Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Już się rozwijam. Idea tego kapilarnego systemu jest, według producenta, taka aby szybko reagowała na zmiany temperatury. Dlatego gęsto rozmieszczone rurki tuż pod powierzchnią podłogi. Dla tej idei godzimy się ze zwiększonymi oporami przepływu. Zatopienie ich na dużej głębokości marnuje nam te "zalety". Wtedy sensowniejsze jest stosowanie rurek pex-al-pex lub podobnych. Łatwiej wtedy sterować, opory mniejsze itd.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głównym założeniem systemu było ogrzewanie w ścianach, sufitach i podłogach bez wylewki, a także chłodzenie. Tam nie mamy oczywiście grubych warstw, więc jest możliwość ukrycia systemu w cienkim tynku.

Nie jestem instalatorem ani nie mam w małym palcu fizyki, więc nie zamierzam się wymądrzać. Jeśli masz większą wiedzę na ten temat (lub doświadczenie) chętnie posłucham - mam jeszcze kilka dni do zrobienia wylewek . Z tego co konsultowałem z wykonawcą, producentem, ale też z projektantami, nie ma przeciwwskazań zrobienia mat na dole w grubszej wylewce. Opory ponoć nie są wcale problemem. Na pewno w tym systemie jest dużo mniej wody, a wydajność z metra kwadratowego większa. Tam gdzie potrzebuję szybszą reakcję (łazienka) będzie dodatkowo mata 1,5-2cm pod powierzchnią. Maty zwykle mają niższą temperaturę czynnika grzewczego, co przy grzaniu pompą ciepła ma znaczenie.

Przy zagłębieniu w wylewce nadal wykorzystuję jej akumulacyjność, a reakcja powinna być nieco szybsza. Oczywiście nie tak, jak przy ułożeniu mat np bezpośrednio pod płytkami.

W garażu mam zamiar dać maty na całej jednej ścianie. Chcę tam utrzymać temperaturę ok .7 st. W podłodze nie, bo byłyby za duże straty - nie mam izolacji termicznej od gruntu. Mógłbym dać je jeszcze ewentualnie w suficie pod warstwą ocieplenia.

EZS - maty mam w cenie zwykłej podłogówki (i to w najkorzystniejszej ofercie, jaką miałem). Normalnie (np hennlich) są droższe o jakieś 25-50%. Wykonawca w tej cenie wycenił zwykłą podłogówkę, ale zaproponował to. Po przeszukaniu informacji w internecie i przemyśleniu, zdecydowałem się na maty.

ale dajesz też na ściany???? i sufity??? bo jeżeli tak, to koszty poszybują (powierzchnia) a jeżeli nie - to ryzyko mniej znanej technologii ;) No, może po prostu ja jej nie znam, ale czytuję to forum od 7 lat i mam wrażenie, że wszystko, co dziwne, zwariowane, nowe, nieznane - już tu było przetestowane. Łącznie z ogrzewaniem ścian. A tego nie spotkałam - nie zauwazyłam? :)

Dopiero zabieram się za Twój dzienik, ale bryła domu... miodzio :) Koleny, nietuzinkowy dom o nowoczesnym wyglądzie.

Okna za..... bardzo fajne. Widzę, że Aluprof.

Robercie zerknąłem na Twoje projekty domów: odważne, nowoczesne, w moim guście. Fajnie, że znajdują się ludze zdecydowani na coś innego niż wszyscy.

Edytowane przez tomekwa

Oczywiście w zimie pojawiają się pewne "mostki termiczne" od schodzącej niżej wody.

Robert a jak rozwiążesz sprawę ewentualnego odśnieżenia? Łopatą? Czy nie przewidujesz w ogóle wchodzenia w tym celu na dach.

Edytowane:

Doczytałem:

Widzę, że tragedia w Katowicach odcisnęła swoje piętno...

Konstrukcja jest przeliczana pod obciążenie śniegiem. Jeśli nie zbierze się go bardzo dużo, to nie ma problemu. Na pewno nie zawali się nagle jak szkieletowa hala. Ja dodatkowo nie mam attyk, więc większość śniegu powinna być zwiewana. Jak będzie bardzo mokry i ciężki, i będzie go dużo, trzeba będzie zrzucić...

Jeszcze jedno pytanie: czy liczyłeś koszty w różnicy pomiędzy dachem płaskim pokrytym papą a odwróconym?

Witam serdecznie,

Na ten wątek trafiłam poszukując informacji właśnie na temat mat kapilarnych. Decyzja o ich zastosowaniu jest już podjęta - nastawiałam się na hennlich więc info o infraclimie bardzo przydatne ;) Poszukuję także fachowego wykonawcy - możesz podać namiary na swojego?

p.s. a Twój projekt po prostu powalający!

Uff... Dziś cały dzień spędziłem z teściem na budowie. Przykleiliśmy pierwsze 20m2 styropianu. Chyba nie jest najgorzej... Ale zostało jeszcze z 380. Pianki schodzi dość dużo, z jednej 4-5m2 - może dlatego, że kleimy nią też boki.

Witaj fomicz. Dzięki. A Ty zakładaj dziennik i pochwal się projektem! Nie liczyłem różnicy pomiędzy takimi dachami, bo papy w życiu bym nie dał.

MAANNA - nie zwykłem polecać wykonawców przed skończeniem prac. Jeśli możesz, to poczekaj przynajmniej do końca roku, kiedy będzie można cokolwiek o ich pracy powiedzieć.

to znowu ja. normalne rurki są rozmieszczane rzadziej więc blisko powierzchni powodowałyby spore różnice w temperaturze podłogi( najcieplej bezposrednio nad rurką ). Dlatego zatapia się je głębiej, aby przy powierzchni temperatura podłogi była wyrównana. Powoduje to zwiększenie bezwładności ogrzewania ze względu na akumulację energii przez ogrzewaną warstwę.

Przy tych mikrorurkach zagęszczenie ich rozstawu powoduje że wahania temperatury są niewielkie pomimo umieszczenia blisko powierzchni podłogi. Akumulacja jest bardzo mała.

Przepływ to nie problem. Oczywista oczywistość. Zawsze znajdzie się pompa co przepchnie czynnik roboczy. Kwestia ile zużyje przy tym prądu?

Pewnie zwróciłeś uwagę na to że te rurki zgrzewane są z główną rurą prowadzącą. Zwykle im więcej połączeń zgrzewanych/klejonych tym więcej potencjalnych miejsc uszkodzeń w trakcie eksploatacji. Rura będąca jednym kawałkiem ma mniejsze szanse na awarie.

Ale to tylko moje obserwacje, a nie odczucia z użytkowania takiego systemu.

firewall, wielkie dzięki za uwagi i spostrzeżenia. Wszystkie te rzeczy analizowałem i znam. Akumulacyjność, na której mi zależy ze względu na pracę p.c. w drugiej taryfie, poprawia mi się przez obniżenie rurek. Czy uważasz, że jednak nie?

Wydaje mi się, że jeśli tak jak piszesz, większe opory skutkują droższą w eksploatacji pompą, to z kolei mniejsza ilość wody w systemie niweluje większe zużycie energii. Nie mówiąc już o niższej temperaturze wody.

Tak, łączenia są ewentualnym problemem - ale raczej nie te setki czy tysiące łączeń kapilar z fabrycznie zgrzaną rurką, a raczej same połączenia poszczególnych mat i rurki doprowadzającej. Patrząc jednak na sprawdzoną żywotność takich połączeń choćby w instalacji wodnej, nie obawiam się zbytnio. Plusem za to maty jest ewentualne zniszczenie przez np nawiercenie kapilara. Cały system wciąż pracuje (czyli podłoga jest grzana), a zniszczenie łatwiej naprawić.

Ja naprawdę chciałbym usłyszeć jakieś argumenty, których nie wziąłem pod uwagę - nie jest jeszcze problemem podniesienie rurek, choć na zmianę systemu już raczej za późno.

pozdrawiam

Witaj Robercie :)

W oczekiwaniu na nasze czarne okna (ramy już widziałam, są perfekcyjne :) chciałabym Cie poprosić o jeszcze jedną poradę. W naszym dużym remoncie mamy również szczęsny- nieszczęsny dach płaski nad salonem, nad nim wielki taras. W projekcie mieliśmy typową konstrukcję, ale na szczęście doczytaliśmy o zastosowaniu EPDMu, no i będzie EPDM.

długi wstęp, sorry- ale tak mam :)

Ponieważ na warstwie spadkowej na stropie mamy już całość pociągniętą izolacją Mapei plastimul (zgodnie z projektem) teraz na to chcemy położyć płyty PIR. No i właśnie. Czy skoro mamy wstępne zabezpieczenie izolacją, mąż ma pomysł by położyć EPDM dopiero na płyty- po co mają jednak moknąc. Czy to głupi pomysł? Na to geowłóknina, żwir, potem na piasku z cementem płyty kamienne. Ja oczywiście muszę dopytać, bo chce sypiać spokojnie, wszędzie w dachach odwróconych jest EPDM pod płytami XPS, u nas byłby nad, czy to głupi pomysł? Doradź proszę, bo mężowi nie wierzę ;)

dzięki wielkie za każdą poradę

dzięki za odpowiedzi, czytamy i czytamy i już zgłupieliśmy od nadmiaru informacji. zrobimy po bożemu, czyli damy epdm pod spód, choć mąż mówi, że epdm jest niezwykle trwały, też na wszelkie uszkodzenia, pewnie szkoda mu tej niepotrzebnej izolacji mapejowskiej ;) teraz tylko trzeba dopytać czy zamówiona pianka rezolowa się nadaje do moczenia przez wodę jak Xps, bo wzieliśmy ją ze względu na mniejszą grubość,warstwy. jeszcze raz dzięki, tak lubię tu zaglądać, straszne, jak na razie bardziej niż na własną budowę. ;) mam nadzieję że tylko do momentu wstawienia okien ;) pozdrawiam