Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czym równiejsza i mocniejsza, tym lepiej.

Ale firma potrafi sobie z gorszą poradzić (choć drożej wychodzi). I tak szlifują najpierw wylewkę, żeby mieć idealny poziom,

U mnie będzie to krakowski SYNTAJ, choć bardzo rzadko robią tak małe powierzchnie...

Ceny są bardzo różne, w zależności od systemu. Nie znam jeszcze dokładnie aktualnych.

Moja czarna żywica QUARZKOLOR , którą mam w mieszkaniu już chyba z 9 lat, wcale się nie rysuje.

Plizzz mam nadzieję, ze ostatni raz wtrącę się w temat, ale potrzebuję kolejnej porady :(

Nasza wystrzałowa, zamówiona na szybko pianka PIR przyjechała wczoraj, a nią złe wieści. Zachwyceni jej U=23 (i informacją, że jest izolacją dachów płaskich ) zamówiliśmy ją na nasz nieszczęsny dach- taras. No i zonk. Jak się dowiedziałam od przedstawiciela płyty nie nadaje się na EPDM a pod epdm, i powinny być położone na paraizolację. Mamy problem. Robercie, poradź proszę, czy nasz karkołomny pomysł się sprawdzi. Jak pisałam na warstwie spadkowej mamy położoną czarną maź, plastimul mapeia. Czy może ona stanowić ową paraizolację? Czy na to możemy położyć nasze 12-sto centymetrowe płyty PIRowe, na nie EPDM, a na nie 6-8 cm XPS? Wtedy epdm byłby zabezpieczony, przed nagrzewaniem i innymi, o których pisałeś. Głupi pomysł? Musimy jakoś wybrnąć, przecież nie wyrzucimy tak drogich płyt :( a zależy nam na EPDMie , bo to chyba najbardziej wytrzymały materiał na izolację wodną. Jeśli to wykonalne, to czy dawać jeszcze jedną warstwę parozolacji w postaci jakiejś folii? sorry za nękanie, ale ja nie dotrwam z moimi nerwami do końca przedsięwzięcia..

leel,

pierwsze słyszę, że PIRu się nie stosuje na dachy odwrócone. płyty PIR, podobnie jak XPS mają strukturę zamkniętokomórkową i znikomą nasiąkliwość. Chyba, że ten Twój PIR jakiś specjalny inaczej jest...

Nie znam izolacji mapeia, więc tu nie pomogę. Trzeba dopytać producenta.

Czy Ty nie masz architekta i kierownika budowy? To oni odpowiadają za rozwiązania techniczne w Twoim domu.

Dodam swoje pięć groszy odnośnie żywicy :)

U mnie żywica też będzie miała 2-3mm grubości. Firmy, wykonujące posadzki żywiczne potrafią polecić wykonawców wylewek, z którymi współpracują.

Mojego wykonawcę poleciła mi właśnie taka firma - J.A.K. Chemia, która kładzie posadzki żywiczne.

Faktycznie wylewka pod żywicę jest inna. Nie wchodziłam w szczegóły, ale miałam pewność, ze wykonują ją u mnie doświadczeni w tym temacie ludzie.

Firm, które wykonują posadzki jest całe mnóstwo :)

Robert, u mnie wilgoć właśnie zaczęła być widoczna.

Po zamknięciu wszystkich otworów i ociepleniu domku wyszła z ukrycia :) Ekipa od podłogówki krzyczy "grzać w domku" , a ekipa od wylewek "otwierać okna i wietrzyć!" :) Dodam, że nie wstawiłam jeszcze urządzeń umożliwiających uruchomienie ogrzewania podłogowego i wentylacji - kupione czekają.

Zrobimy to dopiero z początkiem grudnia.

:) Pięknie u Ciebie Robert :)

Katti, dziękuję.

Jutro mają zacząć układać kanały wentylacyjne. Może w środę zacznie działać wentylacja. Oby.

Robi ją jeden z forumowiczów :). Zobaczymy...

Mieli ją zrobić przed wylewkami, ale nie za bardzo chcieli łazić po rozkładanych matach.

Grzać jeszcze nie mam czym - chyba, że jakieś nagrzewnice załatwię, ale czy to będzie dobre dla wiążącej jeszcze wylewki? Chyba nie...

Nam ekipa od wylewek powiedziała żeby nie grzać. Nawet zabronili włączać przez pewien czas grzejnik.

Dostaliśmy wyraźne wskazówki odnośnie ogrzewania domku - cztery tygodnie nic. Później pomału podnosić temperaturę :)

Myślę, że zbyt szybkie ogrzanie domku może wylewkom tylko zaszkodzić, a tego wszyscy staramy się uniknąć :)